Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ενοίκια: Πού θα Πάει Αυτό;

Τα παράλογα υψηλά ενοίκια είναι αυτό, το οποίο θα χαρακτήριζα ως “η κοινωνία τρώει τις σάρκες της”. Εν τω μεταξύ το ακίνητο εάν δεν το έχετε αντιληφθεί έχει μετατραπεί από ψυχολογικό καταφύγιο σταθερότητας σε χρηματιστηριακό προϊόν (αυτά πάντοτε κατά τη γνώμη μου). Ως εκ τούτου η μεθοδολογία υπολογισμού και αντιμετώπισης-πρόβλεψης θα πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή των μετοχών.

Και επειδή οι επενδύσεις στις μετοχές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση όσον αφορά τα κέρδη ή τις ζημίες να αναμένετε αντίστοιχα και για τα ακίνητα και εννοώ όχι τόσο αυτό καθ΄ εαυτό το ακίνητο, αλλά τους τρόπους αξιοποίησης ή εκμετάλλευσής του.

Όσον αφορά τώρα τη φράση “η κοινωνία τρώει τις σάρκες της” προφανώς ισχύει διότι δεν καταλήγει πουθενά αυτή η πορεία. Ποιος πληρώνει κατά κανόνα ένα ενοίκιο; Κάποιο άλλο μέλος της κοινωνίας. Ανταλλαγή χρημάτων έχουμε και καμία παραγωγική διαδικασία. Είναι λογικό όταν η ακρίβεια καλπάζει και η αδυναμία επιβίωσης χτυπά το κατώφλι σου να προσπαθείς να εισπράξεις όσο το δυνατόν περισσότερα, αλλά το θέμα είναι από πού; Και εάν εξαιρέσουμε κάποια ακριβά ακίνητα η συντριπτική πλειοψηφία ενοικιαστών είναι συμπολίτες μας και όχι πλούσιοι αλλοδαποί.

Όταν η αγορά παρεκτρέπεται και δεν εξετάζω από πού προέρχεται αυτή η παρεκτροπή επεμβαίνει η κυβέρνηση. Το πρώτο βήμα γίνεται με την πλατφόρμα Airbnb. Σύντομα θα είναι εντελώς ασύμφορο για μικρο-ιδιοκτήτες. Αλλά το Airbnb δεν είναι όπως τα ενοίκια. Τα τελευταία αφορούν ολόκληρη την επικράτεια και σε πολύ μεγάλη έκταση.

Σκεφτείτε εάν αποφασίσει η κυβέρνηση να επιβάλει φόρο 50% στα ενοίκια προκειμένου να χαλιναγωγήσει την αγορά. Οι ιδιοκτήτες αναγκαστικά θα αυξήσουν ανάλογα και τα ζητούμενα ενοίκια. Μόνο πως τότε δεν θα είναι δυνατόν να τα εισπράξουν. Και τι θα συμβεί; Θα μείνουν με τα ίδια ενοίκια, αλλά θα εισπράττουν το μισό τελικά ποσόν. Υπενθυμίζω, λογική μετοχών πλέον… Για πάρα πολλά η ενοικίαση θα καθίσταται ασύμφορη και θα έχουμε και πάλι αδιάθετα άδεια στην αγορά. Και τότε και πάλι θα επέμβει η κυβέρνηση με κάποια άλλη ρύθμιση κ.ο.κ. και ουκ έστιν τέλος.

Υποθετικό μεν το σενάριο, αλλά όχι απίθανο.

Γιατί όμως όλα αυτά;

Διότι δεν παράγεται πλούτος. Και διότι έχει πλέον εμποτισθεί η κοινωνία με μία συγκεκριμένη νοοτροπία αλλά και αγελαία συμπεριφορά με σκοπό την υπερ-εκμετάλλευση ενός ακινήτου, από το οποίο τα περιμένει όλα. Λογική μετοχών…

Κοινώς… good wines (καλά κρασιά)!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)