Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ενδείξεις Νοοτροπίας Φτώχειας

Έχω αναφερθεί στο παρελθόν εκτενώς στο ζήτημα της φτώχειας (μία μισητή μου λέξη) καθώς και στην νοοτροπία της. Διότι η φτώχεια ΕΙΝΑΙ νοοτροπία και όχι οικονομική κατάσταση. Η μάλλον υπάρχουν δύο ειδών φτώχειες. Αυτή των συνθηκών (όπως στην Σομαλία) και αυτή της επιλογής (όπως σε πολλούς στην Ελλάδα). Αυτό για να καλύψω ενδεχομένως κάποιες περιπτώσεις.

Αλλά στην περίπτωση της φτώχειας κατ΄… επιλογήν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις (σημάδια) τα οποία θα πρέπει να προσέξετε. Και το συγκεκριμένο άρθρο δεν το γράφω με σκοπό να κατηγορήσω, αλλά να επισημάνω και να διεγείρω την σκέψη.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε νοοτροπία φτώχειας:

1. “Δεν θέλω να χρωστάω”
Αυτό σημαίνει πως δεν έχετε αντιληφθεί την οικονομική λειτουργία του χρήματος. Κανείς δεν επιθυμεί να χρωστά, αλλά είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρώσεις κεφάλαια από μόνος σου. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάποια (όχι όλα όμως) μεγάλα βήματα απαιτούν και μεγάλα κεφάλαια, τα οποία θα πρέπει να δανειστείτε προκειμένου να τολμήσετε.

Αυτό πολλές φορές υποδηλώνει ή υποκρύπτει έλλειψη στόχων.

2. Λάθος ιεράρχηση προτεραιοτήτων
Από τα συνηθέστερα και εντυπωσιακότερα. Αφήνεις ή αγνοείς ένα έργο δεκάδων χιλιάδων, διότι στο σούπερ μάρκετ έχει προσφορά τα ξυραφάκια.

3. Ανόητη οικονομία
Πλένεις το αυτοκίνητό σου μόνος σου για να εξοικονομήσεις 10 ευρώ και δαπανάς κάτι ώρες, νερό και απορρυπαντικά ενώ στον ίδιο χρόνο μπορείς να κάνεις αυτό, το οποίο γνωρίζεις και να κερδίσεις πολλαπλάσια. Εννοείται πως μπορείς να πλύνεις το αυτοκίνητό σου γιατί απλά σε ευχαριστεί.

4. Δίνεις έμφαση στην οικονομία και όχι στην αύξηση των εσόδων

5. Έχεις μία αίσθηση μη ελέγχου των καταστάσεων.
Μία ανημπόρια κατά μία έννοια σε ό,τι συμβαίνει.

6. Πιστεύεις σε ό,τι σου λένε ή ό,τι ακούς από τα μέσα (δήθεν) ενημέρωσης ή τις φήμες. Η ακόμα χειρότερα τον… ανταγωνιστή σου.

7. Αδυνατείς να δημιουργήσεις προσωπικά μέσα παραγωγής (assets). Κοινώς πηγαίνεις κάθε ημέρα για καφέ συζητώντας με τους φίλους σου πως δεν υπάρχει τίποτα, αντί να αρχίσεις να μαθαίνεις μία ξένη γλώσσα.

8. “Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα”
Εάν το λες περισσότερο από μία φορά… ισοβίως ναι όντως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Η παραλλαγή “δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς χρήματα” είναι πολύ χειρότερη σε βαρύτητα.

9. Υπέρμετρη αίσθηση εγωισμού και ευθυξίας
Ασχολίαστο. Στη ζωή όλοι είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι. Ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια σου δεν θίγονται με το να το παραδέχεσαι.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)