Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ελληνο-Τουρκικά: Μία Εκτίμηση (31.05.2021)

Προφανώς πρόκειται, όπως πάντα για καθαρά υποκειμενικές εκτιμήσεις. Εάν προσπεράσω διάφορες ανοησίες, οι οποίες γράφτηκαν, όπως ο εναγκαλισμός των δύο ΥΠ.ΕΞ. μετά την επίσκεψη στη Θράκη και οι οποίες καταδεικνύουν το πολύ χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης θα συνοψίσω την κατάσταση ως εξής:

Κατ’ αρχάς είναι αρκετά φανερό, πως και οι δύο ΥΠ.ΕΞ. έχουν μία χημεία μεταξύ τους και σίγουρα προσπαθούν αφ΄ ενός να μη δυσκολέψουν τη ζωή τους σε ένα δυσχερές περιβάλλον, αφ΄ ετέρου να μην κατηγορηθούν για κακή διαχείριση των ευαίσθητων σχέσεων δύο κρατών με κακό παρελθόν.

Προφανώς ο εναγκαλισμός ήταν ειλικρινής και δεν βλέπω κάτι αρνητικό εδώ. Ούτε πιστεύω πως οι συζητήσεις είχαν και πολύ… “βάθος”. Οι διαφωνίες είναι γνωστές από το παρελθόν και δεν πρόκειται να μεταβληθούν. Ωστόσο δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης. Απλά ΔΕΝ υπάρχει. Και όσο και να φαίνεται ή να προσπαθούν να δείξουν οι κυβερνήσεις μία καλή εικόνα, αυτή θα αλλάξει χωρίς τύψεις σε ελάχιστο χρόνο, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Άρα ας μην δημιουργούμε οπτασίες.

Εκτιμώ πως ο σχεδιασμός από την πλευρά της Γείτονος έχει τροποποιηθεί. Δεν νομίζω πως είναι πλέον στην πρώτη προτεραιότητα το Ελληνικό θέμα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει χαρακτηριστικές εύκολες “νίκες”, χωρίς να διακινδυνεύει την εξουσία του. Δεν προσφέρεται η Ελλάδα για αυτό το σκοπό. Πόλεμος με την Ελλάδα σημαίνει Ρωσική ρουλέτα με 5 σφαίρες στη θαλάμη εφτάσφαιρου μύλου. Δεν το γράφω με την εθνικιστική κορώνα, αλλά δεν θα λειτουργήσει. Η Ελλάδα στρατιωτικά είναι πολύ ισχυρή και χωρίς να υποτιμώ την άλλη πλευρά επαναλαμβάνω: 5 σφαίρες σε εφτάσφαιρο μύλο. Εσείς θα το παίζατε το παιγνίδι με την κάνη στον κρόταφο σας;

Οι επόμενες κινήσεις. Διαβλέπω μία απομάκρυνση από το πεδίο ενδιαφερόντων της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα. Κάπου αλλού έχει στραμμένο το νου της και μάλιστα σε τομέα άμεσου και ορατού αποτελέσματος. Περισσότερο μοναχική πορεία παρά εμπλοκή. Θα διακινδύνευα να θεωρήσω πως η προσοχή της Τουρκικής κυβέρνησης εστιάζεται στα εσωτερικά της αυτή την περίοδο. Ενδεχομένως και να έχει εκτιμηθεί πως μία βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα είναι προτιμότερη από την ένταση, χωρίς όμως να μεταβάλλονται στο ελάχιστο οι Τουρκικές αξιώσεις (και όνειρα). Απλά τα αφήνουμε για λίγο (το σκεπτικό τους).

Ως εκ τούτου και η συνάντηση των αρχηγών σε δύο εβδομάδες δεν πρόκειται να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι στα προηγούμενα.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)