(Τι σημαίνει για τον απλό Έλληνα);
Από το πρωί σήμερα άρχισαν μετά το τελικό αποτέλεσμα οι πρώτες εκτιμήσεις. Επειδή παρατηρώ να υποκρύπτονται πολλές τεχνικές παρουσίασης θα ήθελα να σημειώσω κάποια πράγματα, τα οποία φυσικά αποτελούν την δική μου οπτική γωνία και τις υποκειμενικές εκτιμήσεις:
Α. Πως θα πρέπει να αισθάνεστε;
• Εκτιμήσεις, οι οποίες εμπεριέχουν τον “φόβο του αγνώστου” είναι είτε εκ του πονηρού είτε ανόητες και υπό καθεστώς πανικού. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για σκουπίδια, τα οποία έχουν θέση μόνο στον κάλαθο των αχρήστων.
Προτού σκεφθείτε οτιδήποτε φωνάξτε δυνατά και μεγαλοφώνως, ότι γνωρίζετε το μέλλον. Εάν μπορείτε να το ισχυρισθείτε αυτό, τότε ανήκετε εις την ομάδα της Πυθίας των Δελφών και συνεπώς τι ανησυχείτε;
Επειδή προσωπικά δεν γνωρίζω το μέλλον θεωρώ ότι δεν έχει νόημα ούτε ο φόβος για κάτι άγνωστο ούτε η ανησυχία. Γιατί άλλωστε;
• Κανένα γεγονός επίσης δεν είναι ποτέ από μόνο ούτε καλό ούτε κακό. Εάν πιστεύετε πως μπορείτε με σαφήνεια να το ισχυρισθείτε και αυτό, τότε παρακαλώ μεταβείτε εις τη κορυφή του Ολύμπου, όπου μία θέση συμβούλου θα σας παραχωρηθεί, μαζί με την ιδιότητα του ημί-θεου.
Συμπέρασμα Α: Φόβος (κυρίως) για το άγνωστο και αυθαίρετες πεποιθήσεις περί καλής ή κακής εξέλιξης είναι εντελώς χωρίς νόημα και εντόνως εκ του πονηρού.
Β. Οι προσωπικές περιπτώσεις.
• Εάν έχετε κάποιο παιδί στην Αγγλία, το οποίο σπουδάζει ίσως να επηρεαστείτε από οικονομικής απόψεως. Ίσως λέγω, διότι μπορεί να υπάρξουν ρυθμίσεις ειδικού τύπου και να μην ισχύσουν, όσα πολύ βεβιασμένα γράφονται. Ακόμα και στις εμπορικές συναλλαγές και σε πολλά άλλα ζητήματα, δεν γνωρίζουμε τίποτα ακόμα. Ενδέχεται να μην αλλάξουν και πολλά (το πιθανότερο) και οι συνέπειες να είναι αμελητέες ή τουλάχιστον να μην αιφνιδιάσουν.
• Εάν όχι, αυτό είναι μέρος του παιγνιδιού της ζωής. Το 2004, κάποιοι πήγαν διακοπές στο Μπαλί και συνέβη το τσουνάμι. Αυτό είναι πέραν ανθρωπίνων δυνατοτήτων.
(Παρεμπιπτόντως σκεφθείτε και τις off-shore των Αγγλικών νησιών της Μάγχης και όχι μόνον. Ένα τεράστιο κεφάλαιο ανοίγει εκ νέου εδώ. Να ανησυχείτε και για τις καταθέσεις σας στο εξωτερικό και κυρίως στην Ελβετία, όσες/οι έχετε. Όσες/οι γνωρίζετε από διεθνείς οικονομικές συναλλαγές και επενδύσεις θα πρέπει να είσαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θα μεταβληθεί ραγδαία).
Συμπέρασμα Β: Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, για κάτι το οποίο υποθέτετε ότι θα συμβεί (ή πρακτικά δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα).
Γ. Η Ελλάδα ωφελείται;
• Η Ελληνική κυβέρνηση καθόλου. Η συγκεκριμένη εννοώ. Αποτελεί μία πολύ άσχημη εξέλιξη για τα σχέδια φτωχοποίησης και μόνιμης παραμονής στην εξουσία. Αφού έχασε τη μοναδική ιστορική ευκαιρία πέρυσι με το (γελοίο έστω) δημοψήφισμα να ανοίξει τον δρόμο, τώρα έχοντας δώσει τα πάντα, εις βάρος του λαού, τον οποίον εκπροσωπεί και λαμβάνοντας και την λάθος πλευρά δεν έχει πλέον κανένα έρεισμα. Βλέπετε μπορείς να εξαπατήσεις και να οδηγήσεις στην εξαθλίωση έναν λαό, αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις τον Κόσμο εάν δεν είσαι ηγέτης.
(Αντιστοίχως εξευτελίζονται και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες με την χείριστη διαχείριση των συνθηκών, οδήγησαν σε ακόμα δυσμενέστερες εξελίξεις αντί να εκμεταλλευθούν την όποια δυναμική και φυσικά τα επιχειρήματά τους δεν μπορούν να σταθούν, ούτε στο ελάχιστο).
Κοινώς: το Ελληνικό πολιτικό σύστημα απέτυχε πλήρως και ολικά και σε αυτή την κρίσιμη καμπή παραδίδει μια ανοχύρωτη χώρα. Φυσικά ούτε καν ουραγοί των εξελίξεων… Δεν προμηνύονται καλά μαντάτα, αλλά όπως έγραψα προηγουμένως ο φόβος για το άγνωστο δεν πρέπει να παραλύει το μυαλό. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και για κανέναν.
• Η Γερμανική κυβέρνηση θα είναι πολύ σκληρή μαζί της και καθόλου μελιστάλακτη πλέον και κατά τη γνώμη μου, δεν την χρειάζεται καθόλου. Αντιθέτως τώρα ενδέχεται να της είναι ένα βαρίδι, το οποίο πολύ σύντομα θα θελήσει να πετάξει από επάνω της.
Συμπέρασμα Γ1 : Κάποιος/οι δεν αισθάνονται καθόλου καλά σήμερα.
Ωραία τα προηγούμενα, η Ελλάδα όμως ωφελείται;
• Ναι. Σαφώς και ωφελείται. Η δυναμική της Αγγλίας ανατρέπει πάρα πολλούς έως τώρα “ακλόνητους” συσχετισμούς και αναδύονται νέες δυνατότητες για τα υγιή τμήματα της κοινωνίας. Η πορεία προς τον άκρατο καπιταλισμό εκτιμώ πως θα ανακοπεί και πως πολλά θα αποδειχθούν, πως ήταν παλάτια στην άμμο.
• Οι θεωρίες περί προστασίας του Ευρωπαϊκού ιδεώδους και τις υπόλοιπες ανοησίες, τις οποίες κατά κόρον θα ακούστε δεν είναι παρά έκφραση έντονης φοβίας πως “τρίζει η καρέκλα μας” και τίποτα άλλο.
Το άθλιο επιχείρημα, το οποίο -περιέργως και ηλιθιωδώς- χρησιμοποιούν όσες/οι υφίστανται τα δεινά της πολιτικής ανικανότητας του “έπρεπε να γίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο” οφείλει να αντικατασταθεί με το αμείλικτο ερώτημα:
“Είναι σωστό να γίνει αυτό;” και “μπορώ να ανατρέψω την εις βάρος μου κατάσταση;”
Οσονούπω καταρρέουν όλα τα (άνομα) επιχειρήματα των κυβερνήσεων.
Συμπέρασμα Γ2 : Από αλλού το περιμένεις και από αλλού σου έρχεται (και το κακό αλλά και το καλό).
Τελικό συμπέρασμα: Παρ’ όλο που το Brexit υποστηρίχθηκε από πολλές δυνάμεις της άκρας δεξιάς στην πραγματικότητα εκτιμώ πως ωφελεί τις προοδευτικές δυνάμεις και είναι ένα από τα περίεργα της ζωής αυτό.
Δεν σημαίνει πως ξαφνικά θα τροποποιηθούν στοιχεία της καθημερινότητας μας. Αλλά τίποτα δεν θα είναι το ίδιο από σήμερα. Τώρα πλέον δεν λειτουργεί μόνο μία (Γερμανική) μηχανή και μόνο προς μία κατεύθυνση…
Όσες/οι από την άλλη πλευρά πιστεύουν πως είναι άμοιροι των συνθηκών, ότι και να συμβεί δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Ούτως ή άλλως στην μοίρα πιστεύουν.
Όσες/οι όμως είναι δημιουργοί της ζωής και της μοίρας τους θα εντοπίσουν το φως, το οποίο εισέρχεται από αυτήν τη ρωγμή και θα το χειριστούν αναλόγως. Διότι όπου υπάρχει και ρωγμή, από εκεί μπορεί να περάσει το φως , (“There is a crack, a crack in everything
That’s how the light gets in.”- Leonard Cohen, από το “Anthem”).
Αναλάβετε επειγόντως δράση! – Ιδού η ευκαιρία!