Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Εκδοτικά Νέα της 02.06.2020

Σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε συμβολική τιμή πέντε από τα βιβλία του πατέρα μου. Πρόκειται για:

Α. Τριλογία Μελέτης Τοπικού Χαρακτήρα

Βερσίτσι στον Αγώνα του 1821
Βερσίτσι και Μνημεία του
Λαογραφικά Βερσιτσίου Καλαβρύτων (αυτό ειδικά είναι πολύ ενδιαφέρον)

Θα τα συνιστούσα όχι τόσο για το ίδιο το χωριό του, αλλά περισσότερο ως “οδηγό” συγγραφής για ανάλογα χωριά. Είναι εντυπωσιακό πόσο υλικό μπορεί να αλιευθεί από ένα “ασήμαντο” (ας μου επιτραπεί η έκφραση) άγνωστο ορεινό χωριό της υπαίθρου. Και πόσο μεγάλη σημασία έχει η διατήρηση πολύτιμων εγγράφων για την ιστορία ενός τόπου.

Β. Καλαβρυτινά Δημοτικά Τραγούδια & Επιδρομές Ιμπραήμ στα Καλάβρυτα

Τα Καλαβρυτινά Δημοτικά Τραγούδια
Επιδρομές του Ιμπραήμ στα Καλάβρυτα (1825-1827)

Δύο κλασσικές μελέτες, μία λαογραφική και μία ιστορική. Επίσης “οδηγός” συλλογής και συγγραφής. Σκεφτείτε αυτό το καλοκαίρι, όταν θα επισκεφτείτε για διακοπές τις ιδιαίτερες πατρίδες σας να μετασχηματιστείτε σε “αρχαιολόγους – ερευνητές” και θα εντυπωσιαστείτε από τα πόσα θα μάθετε από τους όσους εναπομείναντες “παλιούς”, ενώ θα συγγράψετε και ένα έργο για τους νεότερους. Ποτέ δε γνωρίζετε τι και που θα είναι χρήσιμο. Έχει και πολύ ενδιαφέρον και σας κρατά και πολύ νεότερους, αφού θα μετατραπείτε σε… ντεντέκτιβς!

Αποφάσισα τελικά να μην τα επανεκδώσω (τουλάχιστον για την ώρα) σε φυσική μορφή αν και υπάρχουν οι αρχικές μήτρες, όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν να στοιχειοθετούνταν και να εκτυπώνονταν τα βιβλία, αλλά δεν υπάρχουν πλέον τυπογραφεία, τα οποία να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Οπότε το κόστος θα υπερέβαινε κατά πολύ μία επανέκδοση στο χαρτί.

Ωστόσο επειδή διαθέτω την χειρόγραφη πρώτη συλλογή του 1941-42 των Δημοτικών Τραγουδιών, αυτή θα την εκδώσω, όπως ακριβώς ήταν σε συσκευασία δώρου και με μία… πέννα μαζί!

Η Πέννα

Υπάρχει ακόμα σε εκκρεμότητα η κλήρωση για την πέννα PARKER του προηγούμενου βιβλίου. Η πέννα ευρίσκεται στην αντιπροσωπεία και… αναμένει την/τον τυχερό. Όταν επιτέλους όρισα ημερομηνία κλήρωσης και ρύθμισα τις λεπτομέρειες και προτού το ανακοινώσω, εμφανίστηκε ο COVID-19. Ελπίζω τώρα να το καταφέρω, διότι αισθάνομαι και ο ίδιος άσχημα αφού δεν υλοποίησα την υπόσχεσή μου έως τώρα.