Με τον Τεύκρο Μιχαηλίδη γνωριζόμαστε ήδη από την προηγούμενη παρουσίαση του βιβλίου του “Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι” στην Πάτρα. Τότε είχα κάνει μία σύντομη παρουσίαση με την εικόνα, η οποία είχε σχηματιστεί στο νου μου από την ανάγνωση του βιβλίου –και δεν μπορώ να γνωρίζω το συνειρμό-, ενός κυνηγημένου από τους κατακτητές πολεμιστή την εποχή του Μεσαίωνα μέσα σε ένα κάστρο.
Όχι τυχαία αυτό το κάστρο ήταν της Λεμεσού και ο κυνηγημένος πολεμιστής εγκλωβίζεται σε ένα αδιέξοδο έχοντας πίσω του έναν τυφλό πέτρινο τοίχο και εμπρός του τους αιμοβόρους κατακτητές έτοιμους να τον εξοντώσουν με τον χειρότερο τρόπο.
Επειδή όντως υπάρχει ένα αντίστοιχο σημείο στο κάστρο της Λεμεσού και είναι με αψιδωτή οροφή και επίπεδους τοίχους μου φάνηκε πως ταίριαζε απόλυτα με το πνεύμα του βιβλίου. Και όχι μόνον αυτό! Αυτή η αίσθηση του αδιεξόδου εμπρός στο θανάσιμο κίνδυνο και πώς –και εάν- μπορείς να διαφύγεις.
Κι όμως! Κάπως ανάλογα είναι τα μαθηματικά προβλήματα… Και κάπως ανάλογα είναι τα μαθηματικά μυστήρια… Και κάπως ανάλογος είναι και ο γρίφος διαλεύκανσης ενός εγκλήματος.
Στην “Εικασία 3ν+1” το σκηνικό δεν είναι ούτε στην Μεσαιωνική Λεμεσό, αλλά ούτε και σε μία άλλη εποχή. Είναι σήμερα στην –πόσο φαινομενικά πεζό- Κυψέλη! Είναι όμως δίπλα μας, κοντά μας και νοιώθουμε την ανάσα της!
Σας περιμένουμε λοιπόν οι δύο… Τεύκροι και όπως παρατήρησε ο έτερος Τεύκρος “σκέψου πόση είναι η πιθανότητα να βρεθούν δύο Τεύκροι στο ίδιο πάνελ”! Μία μάλλον πολύ σπάνια συγκυρία για να δούμε πως μία ιδιαιτέρως συμπαθής υπαστυνόμος, η Όλγα Πετροπούλου (στο βιβλίο) κατάφερε να προσεγγίσει και –γιατί όχι- να επιλύσει θεωρητικά την περιβόητη εικασία!
Τον δολοφόνο όμως δεν θα σας τον αποκαλύψουμε! Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης δεν θα μας το επιτρέψει, εικασίες όμως ελεύθερα μπορούν να διατυπωθούν!
3ν+1 = Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στον χώρο BIBLIOTHECA – DUE PIANI (Αγίου Νικολάου 47 –μεταξύ των οδών Μαιζώνος και Κορίνθου στην Πάτρα).