Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Είσαι Ούγγρος

Γεννήθηκες το 1900 στη Βουδαπέστη. Είσαι μέλος της Αυστροουγγαρίας, μίας από τις ισχυρότερες του κόσμου. Ελέγχεις πολλούς λαούς και είσαι και πλούσιος. Έφηβος 14 ετών με την έναρξη του Α΄ΠΠ πιστεύεις πως θα γίνεις ακόμα ισχυρότερος. 18 ετών βλέπεις τη συντριβή. Σύντομα είσαι απλά ένας πολίτης ενός κράτους πλέον. Εξακολουθείς και μένεις στη Βουδαπέστη. Στα 20 σου, Ούγγρος ων δραστηριοποιείσαι και η χώρα σου στη διάρκεια του μεσοπολέμου αναπτύσσεται και πάλι. Αλλά επιλέγεις να συμμαχήσεις με τη ναζιστική Γερμανία.
 
Χάνεις. Στα 45 σου είσαι κατεστραμμένος. Οι νικητές του πολέμου δεν σου χαρίζονται. Εξ΄ άλλου το επέλεξες. 48 ετών ελπίζεις κάπως, αλλά εγκαθιδρύεται ολοκληρωτικό καθεστώς ενώ είσαι και υπό Σοβιετική κατοχή. Στα 56 σου ΔΕΝ αντέχεις. Επαναστατείς κατά των Σοβιετικών, αλλά και πάλι χάνεις.
 
Ο νέος πρόεδρος του κράτους σου είναι αμείλικτος. Από τα 56 σου μέχρι τα 90 ζεις σε ένα σκοτεινό καθεστώς. Ωστόσο ενώ οι άλλοι του Ανατολικού συνασπισμού δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, εσύ τουλάχιστον μπορείς να επισκέπτεσαι την Αυστρία. Στα 90 σου καταρρέει η Σοβιετική Ένωση. Επιτέλους! Είσαι όμως πολύ μεγάλος.
 
Ζεις και άλλα χρόνια και επιλέγεις να συμπαθείς πάλι τους ναζί και διαπαιδαγωγείς τους νεότερους σου στη μεγάλη ιδέα της πάλαι ποτέ ιστορικής Ουγγαρίας και τον ακραίο εθνικισμό.
Στα 104 σου προλαβαίνεις να ζήσεις τη χώρα σου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι όμως πλέον μία φτωχή χώρα.
 
Πεθαίνεις. Ποιος σου έφταιξε;
 
Από την προηγούμενη αληθινή ιστορία, όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα ένα πράγμα είναι απολύτως σαφές: ΜΙΑ λάθος εκτίμηση είναι αρκετή να σου καθορίσει τη ζωή. Και η λάθος εκτίμηση στην προκειμένη περίπτωση ήταν η συμμαχία με τη ναζιστική Γερμανία. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν συνέπειες αυτής της επιλογής.
 
Στη ζωή του ανθρώπου θα διαπιστώσετε επίσης πως ΕΝΑ μόνο γεγονός (αλλά μη αναστρέψιμο) είναι αρκετό να οδηγήσει τα πράγματα σε οποιανδήποτε κατεύθυνση. Δεν είναι δύο, ένα είναι. Σκεφτείτε το αναλογίστε τη ζωή σας και εντοπίστε το γεγονός αυτό.
 
Έχει κάποια σημασία;
 
Ναι έχει. Αυτό το ΕΝΑ γεγονός είναι δεδομένο και η ζωή σου κατόπιν θα ακολουθήσει μία προδιαγεγραμμένη λίγο-πολύ πορεία. Πού είναι το λάθος; Όταν στα 90 σου συνεχίζεις να επιλέγεις το ίδιο λάθος και για τους επόμενους.
 
Λοιπόν είσαι… Ούγγρος;