Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Είναι η Cosco το Πρόβλημα;

Σχετικά με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο επηρεάζει την “επένδυση” της Κινεζικής Cosco στον Πειραιά.

Δεν γνωρίζω και δεν με απασχολεί το σκεπτικό του ΚΑΣ. Ούτε το κρίνω, ακόμα και εάν υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα είτε διότι η κυβέρνηση δεν θέλει άλλες “επενδύσεις” είτε διότι η αντιπολίτευση θέλει να φράξει για πολιτικούς λόγους την υπόθεση είτε γιατί οι αρχαιολόγοι αυτό πιστεύουν είτε, είτε, είτε…
Το πρόβλημα ανεξαρτήτως του τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει είναι πως η Ελλάς ξεπουλά εδώ και κάποιες δεκαετίες κάθε σημαντικό πλεονέκτημα και περιουσιακό στοιχείο της και καταδεικνύει την ανικανότητα της κρατικής υπόστασης και της κοινωνίας να πράξει το αυτονόητο:

Να διαχειριστεί η ίδια τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και τον πλούτο της.

Και δεν είναι φυσικά ούτε η Cosco, ούτε καμία άλλη ξένη επιχείρηση, η οποία σχεδιάζει με το δικό της σκεπτικό όπως συμβαίνει και με τον Αερολιμένα Αθηνών, τα λιμάνια, τα άλλα αεροδρόμια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τις επιχειρήσεις ενέργειας και κάθε τι, το οποίο αφού μπορεί πουληθεί βγαίνει στο κλαρί. Και είναι κάτι, το οποίο ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια με τις περίφημες ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες στην ουσία ΔΕΝ ήταν αυτό στο οποίο παραπέμπει η λέξη αλλά “πωλήσεις”.

Έναν κληρονόμο μιας σοβαρότητας περιουσίας, πώς τον αντιμετωπίζουμε, όταν ξεπουλά όσο-όσο την κληρονομιά του για πρόσκαιρες απολαύσεις; Ως έναν “άχρηστο” χαραμοφάη. Πώς λοιπόν αντιμετωπίζεται πλέον η Ελλάς;

Ακριβώς το ίδιο!

Ούτε η Cosco λοιπόν είναι το πρόβλημα αλλά ούτε και το ΚΑΣ. Η μαύρη μας ξεφτίλα είναι. Όλα τα υπόλοιπα για εσωτερική και πανάθλια κατανάλωση.