Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Δύο Εποχές ή Δύο Αρχιτεκτονικές;

Στην Ζαρούχλα δίπλα από τον Πύργο της, τον οποίον οσονούπω θα παρουσιάσω, υπάρχει ένα κτίσμα της δεκαετίας μάλλον του 70 ή ίσως του 80. Η αρχική μου εντύπωση ήταν δυσμενής και μάλιστα εξεπλάγην όταν δίπλα του κείται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα πέτρινα αρχοντικά. Δυστυχώς η Ζαρούχλα παρά το υπέροχο δάσος της και κάποιες εκκλησίες δεν παρουσιάζει αρχιτεκτονικά κάτι το ιδιαίτερο.
 
Αμέσως σκέφτηκα πώς φαίνεται κάτι ως ιεροσυλία. Αλλά μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι;
 
Παρατηρώντας τα δύο κτίσματα προσεκτικά και κυρίως το νεώτερο, για να είμαι ειλικρινής δεν το είδα άσχημο. Έχει λογική και με κάποιες βελτιώσεις θα μπορούσε να γίνει και πολύ όμορφο. Την εικόνα περισσότερο χαλούν τα φθηνά μεταλλικά κάγκελα, τα ανοίγματα του ισογείου, τα οποία αφήνουν πολύ χώρο στην γυμνή άχαρη τοιχοποιία, οι εξωτερικές σωληνώσεις με την μάλλον άστοχη θέση του μπάνιου καθώς και η σχετική εγκατάλειψη. Παρ΄ όλα αυτά διαθέτει τους ημι-υπαίθριους χώρους, τον εξώστη του (μάλλον στενός) και πάντως, χωρίς να γνωρίζω τίποτα περισσότερο όσον φορά τη διαρρύθμισή του και την ποιότητα του δεν με “χάλασε”.
 
Ο Πύργος από την άλλη πλευρά είναι ακριβώς αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε. Ένα φρούριο με την… ζεματίστρα του (και όχι πολεμίστρα) και τα μικρά του ανοίγματα για το κρύο, αλλά και την προστασία, καθώς επίσης και με μία ανακλινόμενη “γέφυρα” για την παρεμπόδιση της εισόδου στους εχθρούς, όποιοι και να ήταν αυτοί. Εάν τον κρίνουμε με τα υπερ-μοντέρνα δεδομένα θεωρείται παρωχημένος. Αλλά σαφώς δε λειτουργεί κάποιος με αυτό το σκεπτικό! Ο Πύργος αποτελεί κομμάτι της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και αυτό είναι το ουσιαστικό.
 
Δεν θέλω να είμαι δογματικός ούτε και να απορρίπτω την πρόοδο. Ούτε να κατακρίνω χωρίς να αξιολογώ. Οφείλουμε να εξετάζουμε κάθε πτυχή και να αναρωτιόμαστε. Και αυτές τις σκέψεις μου εκφράζω αυτή τη στιγμή.
 
Σημ. 1: Ο Πύργος λειτουργεί ως ξενώνας αλλά έχω αφαιρέσει την επιγραφή για ευνόητους λόγους. Το γειτονικό σύγχρονο κτίσμα είχε… πωλητήριο. Εάν κάποια/ος ενδιαφέρεται ευχαρίστως να του στείλω το τηλέφωνο, το οποίο έχει σε μεγάλο πανό. Εννοείται πως ουδεμία σχέση έχω και προφανώς δεν ασκώ διαμεσολαβητικό ρόλο. Θα ήταν πρόκληση να δημιουργηθεί μία αντάξια εκδοχή του δυναμικού σύγχρονου δίπλα στο ηρωικό παλαιό. Για τον Πύργο, όπως προανέφερα θα δημοσιεύσω περισσότερα σε ξεχωριστή ανάρτηση.
 
Σημ. 2: Η Ζαρούχλα είναι ορεινός οικισμός της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων του Ν. Αχαΐας ενώ ευρίσκεται κοντά στα όρια με την Κορινθία. Απέχει 35 χιλιόμετρα από την Ακράτα και 110 χλμ. από την Πάτρα.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)