Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Διόραση;

Σαν σήμερα ξημερώματα πριν από 107 χρόνια βυθίστηκε ο Τιτανικός (14 Απριλίου 1912). Αυτό είναι γνωστό. Αυτό, το οποίο όμως δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως 14 χρόνια πριν τη βύθισή του (to 1898) και πριν ακόμα ο Τιτανικός υπάρξει έστω και σαν ιδέα ένας Αμερικανός συγγραφέας ο Μόργκαν Ρόμπερτσον έγραψε μία νουβέλα στην οποία περιέγραφε ένα παρόμοιο φανταστικό –προφανώς- περιστατικό.

Οι ομοιότητες;

Όπως και ο Τιτανικός, το φανταστικό πλοίο βυθίστηκε τον Απρίλιο στον Βόρειο Ατλαντικό και δεν υπήρχαν αρκετές σωσίβιες λέμβοι για όλους τους επιβάτες. Το μήκος του ήταν 244 μέτρα έναντι 269 μ.του Τιτανικού. Η ταχύτητα πρόσκρουσης ήταν 25 κόμβοι για το πλοίο της νουβέλας και 22,5 κόμβοι για τον Τιτανικό.

Και τα δύο περιγράφονταν ως τα μεγαλύτερα και αβύθιστα πλοία της εποχής τους με τονάζ 45.000 τόνους για το φανταστικό πλοίο και 46,000 τόνους για τον Τιτανικό. Είχαν και τα δύο τριπλή έλικα.

Και τα δύο προσέκρουσαν σε παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό από τη δεξιά πλευρά τους και με παρόμοια ταχύτητα (25 και 22,5 κόμβοι αντίστοιχα) ΑΚΡΙΒΩΣ στην ίδια τοποθεσία 400 ναυτικά μίλια (740 χλμ) από τη Newfoundland (Terranova) και τον ίδιο μήνα (Απρίλιο), όπως προανέφερα.

Στο πλοίο μόνο της νουβέλας από τους 2,500 επιβάτες και πλήρωμα επέζησαν μόνο 13, ενώ αντιθέτως οι πραγματικοί επιζώντες του Τιτανικού ήταν 707 από τους 2,200 επιβάτες (και εδώ παρόμοιος αριθμός συνολικών επιβατών). 1,523 άνθρωποι πνίγηκαν στο τραγικό αληθινό ναυάγιο.

Όλα μέχρι εδώ εντυπωσιακά.

Αλλά το εκπληκτικότερο; Το όνομα του φανταστικού πλοίου στη νουβέλα ήταν:

Τιτάν (Titan) αντί Τιτανικός (Titanic)

και ο διπλός τίτλος της νουβέλας: “Το Ναυάγιο του Τιτάνα” ή… “Ματαιότης”!

Διόραση;

Credits φωτογραφίας: F.G.O. Stuart (1843-1923) 12 Απριλίου 1912 CC.

Σημείωση:

Δεν γνωρίζω εάν έχει κάποια σημασία αλλά ο Ρόμπερτσον πέθανε έναν μήνα πριν κλείσουν τρία χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού (12 Μαρτίου 1915) σε ηλικία μόλις 53 ετών σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Ατλάντικ Σίτυ του Νιού Τζέρσεϋ από υπερβολική δόση παραλδεύδης… Τυχαίο άραγε; Οι… διοράσεις έχουν τεράστιο κόστος. Αλλά προσέξτε πώς ευτυχώς “ατύχησε” στον αριθμό των θυμάτων… της νουβέλας!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)