Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Διαμέρισμα με 10,000 ευρώ… Το αγοράζω;

Χμ… ‘Ένα ενδιαφέρον ερώτημα…

Ξαφνικά (τρόπος του λέγειν) μπορείτε να αγοράσετε ένα διαμέρισμα με …10,000 ευρώ. Ποσό με το οποίο αγοράζετε ένα καινούργιο μικρό αυτοκίνητο. Τι κάνετε;

Θα σας απαντήσω εντελώς ευθέως και ειλικρινώς (όπως πάντα) όχι με την λογική του να δίνω …συμβουλές, αλλά με το τι θα έκανα εγώ ο ίδιος.

Εκτός εάν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε για δική σας χρήση και σε αυτό συμπεριλαμβάνω και την περίπτωση ενός παιδιού – φοιτητή σε κάποια πόλη (κυρίως στην Αθήνα αναφέρομαι) η απάντηση μου είναι:

ΟΧΙ.

Προφανώς δεν θα πρόκειται και για τίποτα φοβερό. Κάποιο διαμέρισμα ή ημιυπόγειο (με τον παλαιό Γ.Ο.Κ.) σε κάποια πολυκατοικία με αρκετά προβλήματα και σίγουρα όχι στο Παλαιό Ψυχικό. Θα τολμήσω να συναγάγω πως θα είναι και κακοσυντηρημένο… (τουλάχιστον κάποια στο παρελθόν, τα οποία είχα δει ήταν ακριβώς αυτό)…

Εάν βέβαια μπορείτε να το ενοικιάσετε επί τόπου 120 ευρώ τον μήνα τότε ενδεχομένως η επένδυση να “πιάσει τόπο”, γιατί θα αποδίδει καθαρά ένα 10% συνεπώς πολύ καλύτερα από την τράπεζα. Είναι και ακίνητο και με όσους φόρους και να βαρύνεται πάλι θα αποδίδει.

Το ζήτημα σε αυτά τα ακίνητα είναι τα ίδια αυτά καθ’ εαυτά. Είναι σε τόσο κακή κατάσταση πολλές φορές, ώστε οι δαπάνες αποκατάστασης να είναι σοβαρό κλάσμα της αξίας τους και επιπλέον η προσδοκία του ενοικίου να είναι πολλές φορές πολύ αβέβαιη, διότι οι υποψήφιοι ενοικιαστές τους μάλλον θα είναι σε μόνιμες οικονομικές δυσκολίες.

Η εκτίμησή μου πάντως είναι πως εάν πρόκειται για μία και μοναδική αγορά νη μην προχωρήσετε. Εάν πρόκειται για επενδυτική κίνηση όμως αγοράς 5 ομοειδών τότε αλλάζει το ζήτημα και αρχίζουμε να το βλέπουμε υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα. Προφανώς όμως εάν κάποιος σκεφτεί για 5 μάλλον θα μπορεί και για περισσότερα και αλλάζει το επενδυτικό στυλ.

Επαναλαμβάνω πάντως πως όχι προσωπικά δεν θα το έκανα και σίγουρα τις 10 χιλιάδες θα τις αξιοποιούσα σε πολύ πιο παραγωγική δραστηριότητα κυρίως εάν επρόκειτο να επενδύσω στον εργασιακό μου τομέα.