Ένα ενδιαφέρον ερώτημα, το οποίο αρκετοί μου φίλοι θέτουν. Παραβλέπω το γεγονός του πόσοι διαθέτουν όντως 50 χιλιάδες ευρώ και σημειώνω πως το ποσό το επέλεξα αυθαίρετα. Εμπειρικά έχω διαπιστώσει πως κάποιες οικογένειες συνδυαστικά δύνανται να συγκεντρώσουν ένα ποσό αυτής της τάξεως.
Αρχικά να τονίσω πως η γενική κατάσταση της οικονομίας είναι τραγική. Και εννοώ της ελεύθερης οικονομίας με την έννοια της μη ύπαρξης μισθού ή κάποιου σταθερού εισοδήματος. Και προσέξτε! Δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει αντικείμενο. Ουσιαστικό κέρδος δεν απομένει, ακόμα και εάν ο όγκος της εργασίας ή των πωλήσεων είναι σημαντικός.
Μετά από τις προηγούμενες επισημάνσεις θα πρέπει να δούμε τι εννοούμε με τον όρο “επένδυση”. Υπάρχει μία σχετική σύγχυση. Άλλο επένδυση, άλλο τοποθέτηση, άλλο εξασφάλιση, όσο αυτό έχει νόημα, διότι στη ζωή τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Τοποθέτηση είναι να αγοράσετε ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου και να αρκεστείτε σε ένα 2% ετησίως. Υποτίθεται πως η Αμερική θα είναι το τελευταίο κράτος, το οποίο θα καταρρεύσει σε μία παγκόσμια αναταραχή (υποτίθεται). Εξασφάλιση είναι να αγοράσετε ένα αγροτεμάχιο ή ένα οικόπεδο κάπου, έστω σε ένα χωριό και να το ξεχάσετε.
Μισο-τοποθέτηση & μισο-εξασφάλιση είναι να αγοράσετε ένα μικρό διαμέρισμα, έστω ημιυπόγειο με 20 χιλιάδες (ναι υπάρχουν πολλά) σε κάποια έστω επαρχιακή πόλη, να το συμμαζέψετε με άλλες 5 χιλιάδες με την προοπτική μίας ενοικίασης των 100 έως 150 ευρώ μηνιαίως.
Όχι και τόσο άσχημα, εάν εντοπίσετε αξιόπιστο ενοικιαστή. 120 ευρώ Χ 12 μήνες = 1.440 ευρώ ετησίως. Αφαιρέσατε 30% φόρους κλπ δαπάνες και θα έχετε 1.000 ευρώ καθαρά· απόδοση 1.000/25.000 = περίπου 4%, όχι τίποτα σπουδαίο αλλά είναι και κάτι και σας μένει και το διαμέρισμα και όχι τα χρήματα στην τράπεζα.
Οι ορισμοί είναι όπως εγώ ο ίδιος τους εννοώ και δεν αντιστοιχούν κατ΄ ανάγκην στους επιστημονικούς ορισμούς (δεν είμαι εξ΄ άλλου οικονομολόγος).
Επένδυση όμως σημαίνει πως στοχεύω σε διπλασιασμό τουλάχιστον του κεφαλαίου μου ή έστω σε καθαρό κέρδος 40-50% και άνω αλλά με την παραδοχή πως υπάρχει και περίπτωση είτε αστοχίας-ζημίας είτε πλήρους απώλειας του κεφαλαίου μου. Αυτό για να είμαι σαφής στο τι εννοώ.
Και φτάνουμε στο κρισιμότερο σημείο: πόσο μακριά είστε διατεθειμένοι να το φτάσετε;
Λοιπόν!
Με την κλασσική λογική και αυτή των ειδησεογραφικών ρεπορτάζ ξεχάστε το. Δεν παίζει αυτό το σενάριο. Με 50.000 ευρώ δεν κάνεις τίποτα, τουλάχιστον περισσότερο από όσα περιέγραψα προηγουμένως. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ξεχνάς και την… γεωγραφία. Η Ελλάδα σύμφωνα με τους… ειδικούς στα ακίνητα είναι μόνο η Αθήνα (κέντρο και τώρα Νότια προάστια), μερικές μεγάλες πόλεις και τα νησιά με υψηλό τουρισμό. Τίποτα άλλο σάμπως να υπάρχει μία… τρύπα σε αυτή τη χώρα.
Επίσης υπάρχουν πολλά προβληματικά ακίνητα, τα οποία λόγω του ελαττώματός τους δεν έχουν ουσιαστικά αξία (εξ΄ αδιαιρέτου, μη άρτια, πολλοί κληρονόμοι, ρυμοτομούμενα, δύσβατα ή δύσκολα εδάφη και τα σχετικά). Για πλειστηριασμούς παρεμπιπτόντως δεν το διανοούμαι καν διότι πρόκειται περί καθαρής αλητείας και το κάρμα του ακινήτου θα σκάσει πολύ άσχημα στο κεφάλι σας. Ούτε να τα πλησιάσετε…
Όταν έχουμε συγκεκριμένες δυσμενείς ή ιδιαίτερες εξωτερικές συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει ο προηγούμενος έως εκείνη τη στιγμή τρόπος σκέψης και δράσης. Οι λύσεις δεν μπορεί να ευρίσκονται σε αυτό, το οποίο είναι ΗΔΗ είδηση. Και όταν κάτι γίνεται είδηση είναι πολύ αργά. Και φυσικά απαιτεί πολύ περισσότερα κεφάλια και οι 50 χιλιάδες δεν έχουν καμία ισχύ.
Ενώ στην Άνω Καταραχούλα, την οποίαν δεν την γνωρίζει ούτε ο γαιδαράκος υπάρχουν πανέμορφα οικοπεδάκια με θέα (εντός οικισμού και με το διάταγμα προ του 1923 και μην ασχολείστε, πληροφορία για μηχανικούς αυτή) σε πολύ χαμηλές τιμές.
Και βεβαίως δεν στέκομαι στα οικοπεδάκια ή στα αγροτεμάχια με δυνατότητα κάποιας δόμησης. Στέκομαι στο γεγονός πως η λέξη ακίνητα δεν θα πρέπει να αφορά μόνο… ακίνητα. Είναι πολυδιάστατη. Αφορά διαδίκτυο, ήσυχο περιβάλλον, απομακρυσμένη πρόσβαση εργασίας, προώθηση μέσω πλατφορμών, ανάγκη διαφορετικότητας εντός και εκτός Ελλάδος, κάλυψη μίας ιδιαιτερότητας κ.ο.κ.
Μπορεί να φυτρώνουν… μανιτάρια και ο υποψήφιος πελάτης σας να είναι λάτρης τους. Το οικόπεδο σας αποκτά αξία για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Ή να είναι σε σημείο χωρίς φώτα και να μπορεί ένας ερασιτέχνης αστρονόμος τα βράδια να παρατηρεί με το τηλεσκόπιό του τον ουρανό.
Με ολίγον χιούμορ τα γράφω όλα αυτά και ενδεικτικά, προκειμένου να διευρύνω το σκεπτικό μας ή μάλλον να δημιουργήσω ερεθίσματα για περαιτέρω σκέψεις. Και ας υποθέσουμε πως προχωρήσατε στην αγορά του οικοπέδου με 10.000 ευρώ (με όλα τα έξοδα). Σας μένουν 40.000 φτάνουν;
Βεβαίως και φτάνουν, αρκεί να είσαστε ρεαλιστές. Με 40.000 ευρώ κατασκευάζετε (με ενδεικτικό κόστος, ας υποθέσουμε 1.400 ευρώ/τετρ. μέτρο), 28 m2. Αλλά όχι! Να φτιάξετε 20 m2 και να τοποθετήσετε και μία πολύ μικρή προκατασκευασμένη πισίνα με 3.500 ευρώ.
Σύνολο: οικόπεδο + κατασκευή + πισίνα = 10.000 + 28.000 + 3.500 = 41.500 ευρώ και σας περισσεύουν και 9.500 ευρώ. Πόσο νομίζετε πως θα “πιάσετε” στην αγορά με μία απλή διαφήμιση; Τουλάχιστον 60.000 ευρώ, διότι δεν καθορίζεται η τιμή πώλησης με βάσει το τετραγωνικό, αλλά νοείται ολόκληρο το πακέτο. Και εάν το κοινό σας νομίζετε πως είναι περιορισμένο απαντάσθε· είναι εξειδικευμένο και αυτό έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Το ανάλογο συμβαίνει με τα κλασσικά αυτοκίνητα. Οι συλλέκτες δεν τα αγοράζουν ως αυτοκίνητα, αλλά ως αντίκες.
Δεν θα ήθελα τα προηγούμενα να νομισθούν ως… εξυπνάδες και πως δήθεν κατέχω κάποια ιδιαίτερη αντίληψη ή οτιδήποτε άλλο. Και δεν ισχυρίζομαι και για την απόλυτη ακρίβεια ή ορθότητα των γραφομένων μου, διότι ΚΑΙ εγώ διερευνώ τις καταστάσεις όπως και εσείς. Αλλά δεν μπορώ (και δεν ανέχομαι) να άγομαι από ανόητες συνταγές ή θεωρίες του αέρα, από ανθρώπους, οι οποίοι ποτέ τους δεν έχουν επενδύσει ή/και διακινδυνεύσει ούτε ένα ευρώ, ώστε να νοιώσουν τη γλύκα της, (πίκρα της) εννοούσα. Και φυσικά κάθε τομέας έχει κάποιους, οι οποίοι έχουν λόγω του αντικειμένου τους εντρυφήσει περισσότερο. Δεν εμπορεύτηκα ποτέ μου ρουχισμό ή τρόφιμα, ώστε να γνωρίζω τι να προτείνω για αυτά τα είδη.
Και μία τελευταία ουσιαστική… χμ λεπτομέρεια. Στο προηγούμενο υποθετικό μας παράδειγμα έχουμε μία επένδυση με απόδοση (60.000 – 41.500)/60.000 = 30%. Δεν είναι στα αυθαίρετα όρια του 40% και άνω, όπως τα έθεσα, αλλά δεν είναι και λίγο. Απλά σε κάποιο διάστημα τα 41.500 ευρώ έγιναν… 60.000 ευρώ! Δύο βήματα ακόμα και σύντομα ξεπερνάτε τις 100 χιλιάδες. Αλλά κάθε βήμα είναι και μία ΝΕΑ εξ΄ ίσου αβέβαιη επένδυση, ίσως εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας από την προηγούμενη. Η διαδρομή είναι μετ΄ εμποδίων. Αλλά υφίσταται!
Και το τελευταίο νομίζω πρέπει να κρατήσετε, αφού φτάσατε την ανάγνωση έως εδώ. Και ενδεχομένως μετά από μία επιτυχημένη διαδρομή να θελήσετε να αξιοποιήσετε τα κέρδη σας σε κάποιο άλλο αντικείμενο, στο οποίο κατέχετε την τεχνογνωσία. Αλλά τονίζω και πάλι πως… υφίσταται.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ!