Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Διαθέτω Κεφάλαιο – Όχι Ακίνητο

Πως μπορώ να σας είμαι χρήσιμος αν διαθέτετε μόνο κεφάλαιο αλλά όχι ακίνητο.

Είστε σε πλεονεκτική θέση αν και το στρες κατοχής κεφαλαίων μπορεί να είναι αρκετά σημαντικό. Δυστυχώς η ύπαρξη κεφαλαίου από μόνη της δεν αποτελεί πανάκεια. Εξαρτάται και από το διαθέσιμο ποσό. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο κεφάλαια της τάξης των 150,000 έως 200,000 ευρώ είναι από τα πλέον δύσκολα στη διαχείριση τους. Αυτό το σημειώνουμε ιδιαίτερα, γιατί αποτελούν τη συνήθη περίπτωση. Μικρότερα διαθέσιμα ποσά της τάξεως των 50,000 ευρώ είναι πιο εύκολα γιατί από μόνα τους ορίζουν περιορισμούς χωρίς να δημιουργούν υπερβολικό στρες για την αξιοποίησή τους. Ούτε και η πιθανή απενεργοποίησή τους σε περίπτωση άστοχης κίνησης είναι τέτοια που να προκαλεί εξαιρετική πίεση. Με 150 έως 200 χιλιάδες ευρώ θα δείτε πως είναι πολύ δύσκολο να κινηθείτε στην αγορά ακινήτων χωρίς να διακινδυνεύσετε είτε απενεργοποίηση του κεφαλαίου, είτε ασήμαντες αποδόσεις. Επίσης τυχόν άστοχη κίνηση δημιουργεί σοβαρές πιέσεις, διότι εγγενώς αυτό το κεφάλαιο δεν αντικαθίσταται εύκολα. Πολλές φορές αποτελεί οικονομίες μιας ζωής με ότι αυτό συνεπάγεται. Επειδή τα γνωρίζετε όλα αυτά δημιουργείται ένα επιπλέον αντικίνητρο δράσης, που συνήθως οδηγεί σε αναποφασιστικότητα ή μόνιμη αναβλητικότητα. Ο χώρος όμως αυτός είναι χώρος δράσης. Εάν νοιώθετε τεράστια πίεση και αδυναμία να αποδεχτείτε ότι μπορεί το κεφάλαιό σας να αδρανοποιηθεί τότε είναι σωστό να μην προχωρήσετε σε πράξεις. Όλα αυτά που συζητάμε δεν παύουν να αποτελούν πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να υποστείτε (ναι όσο σκληρό κ’ αν ακούγεται αυτό) τις συνέπειες των αποφάσεών σας, απλά μην προχωρήσετε. Αν ανήκετε εδώ όντως θα μου είναι πιο δύσκολο να σας προτείνω λύσεις. Εδώ μπορώ να είμαι χρήσιμος κυρίως αν είστε διατεθειμένοι να συνδυάσουμε δυνάμεις και άλλων που είναι στην ίδια θέση με εσάς και την δική μου τεχνογνωσία.

Πάντως σε κάθε περίπτωση όλα αυτά υλοποιούνται δύσκολα. Είναι ένα τμήμα δημιουργικής αντιμετώπισης αξιοποίησης κεφαλαίων σε ΑΚΙΝΗΤΑ. Σίγουρα ωστόσο αυτή η περίπτωση αποτελεί ένα βήμα περισσότερο και αυτό συνεπάγεται παραχωρήσεις, πνεύμα συνεργασίας και πίστης στο στόχο. Η λέξη κλειδί εδώ είναι συνδυασμός. Προσέξτε ΟΧΙ συνεργασία ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ. Όπως τίθεται το ερώτημα το ζήτημα είναι προφανώς η αναζήτηση του κατάλληλου ακινήτου. Φαντάζει απλό αλλά ίσως στην περίπτωση αυτή κρύβονται οι πιο μεγάλες παγίδες. Αυτό διότι έχουμε ήδη προβεί σε εκτιμήσεις και έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες, οι οποίες αν διαψευστούν θα έχουν οδυνηρές συνέπειες. Και τούτο διότι στην ουσία θα τις έχουμε προκαλέσει εμείς.

Να δούμε τώρα λοιπόν με περισσότερη λεπτομέρεια κάποιες παραμέτρους σχετικά με τα μεγαλύτερα κεφάλαια. Η ύπαρξη κεφαλαίου είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Ωστόσο αυτό το κεφάλαιο το έχετε από κάποια πηγή. Ίσως προέρχεται από τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες, ίσως από πώληση κάποιου ακινήτου, ίσως είναι κληρονομημένο, ίσως είναι από κάποιο δάνειο, ίσως, ίσως… Ανάλογα με την προέλευσή του είναι εφοδιασμένο και με κάποιες ιδιότητες. Το προερχόμενο από επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι ένα πολύ δυνατό κεφάλαιο, αλλά είναι ταυτόχρονα και χαρακτηρισμένο από τις πρακτικές κάτω από τις οποίες το αποκτήσατε. Χωρίς να ισχυριστούμε ότι οι επιχειρηματικές αρχές είναι διαφορετικές, τα επιμέρους χαρακτηριστικά διαφέρουν. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος λοιπόν εδώ βρίσκεται στην εφαρμογή δυνατών και αποτελεσματικών μεθόδων που κατέχετε και έχετε αποκτήσει που πιθανόν να μην είναι κατάλληλες στην αγορά ακινήτων. Θέλετε κάποιο απλό παράδειγμα; Στο λιανικό εμπόριο έχετε το ποσοστό κέρδους με την συναλλαγή άμεσα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την προμήθεια του προϊόντος. Στα ΑΚΙΝΗΤΑ κατά κανόνα αυτό δεν ισχύει. Το κεφάλαιο μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχος σας ή ο χειρότερος εχθρός σας. Κεφάλαια προερχόμενα από άλλες πηγές είναι εξίσου επίφοβα. Τα προερχόμενα από πώληση ακινήτων έχουν αναβλητικές τάσεις. Αυτό διότι έχετε στο νου σας αυτό το οποίο πουλήσατε και προσπαθείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο ίσης τουλάχιστον αξίας ή απόδοσης. Το κληρονομημένο είναι πιο ευέλικτο και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα παραγωγικό, διότι αν μη τι άλλο έχετε αποδεδειγμένα επενδυτική και όχι καταναλωτική τάση. Δεν έχει τόσο σημασία η γνώση της αγοράς στα ακίνητα, αλλά η διάθεσή σας να επενδύσετε και αυτό σίγουρα αποτελεί ένα πλεονέκτημα.

Να δούμε όμως πως ξεκινάμε, σκεπτόμενοι όμως πως θέλουμε να τελειώσουμε!

Η τάση μου είναι σαφώς συντηρητική. Τι εννοώ με αυτό. Εννοώ ότι από πριν πρέπει να οριστεί το πλάνο και μετά να γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση. Αποσπασματική αντιμετώπιση θα οδηγήσει σε εντελώς αρνητικά αποτελέσματα. Το γεγονός ότι υπάρχει το κεφάλαιο δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδεύεται αλόγιστα. Ούτε όμως και να μας πιάνει κρύος ιδρώτας. Έχουμε μελετήσει τις εκδοχές, έχουμε αποφασίσει τις συνέπειες και προχωράμε. Ποιες συνέπειες; Τις χειρότερες. Αρχικά θα μιλήσουμε και θα επεξεργαστούμε τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ σενάρια. Προσωπικά θα είμαι σύμμαχός σας και συμμέτοχος ΜΟΝΟ αν έχουμε επεξεργαστεί τις χειρότερες εκδοχές και έχουμε από πριν αποφασίσει για το σχέδιο «διαφυγής» και τι είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε. Έχω πολλές φορές τονίσει πως μιλάμε για «επιχειρήσεις» και όχι για παιγνίδια. Υπάρχουν συνέπειες και αυτές πρέπει να εξασφαλίσουμε. Ξέρετε στα εύκολα και στα κέρδη όλα είναι ωραία. Μα στα δύσκολα… Κι όμως στα δύσκολα κρύβονται οι μεγάλες ευκαιρίες. Δειλία, πισωγυρίσματα και αλληλο-κατηγόριες δεν έχουν θέση.

Το είδος της ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ του ΑΚΙΝΗΤΟΥ των προσδοκιών είναι βήματα που από μόνα τους θα αποκαλυφθούν με την ανάλυση των δεδομένων. Είναι το τεχνικό κομμάτι. Η υλοποίηση είναι το ακόμα πιο τεχνικό κομμάτι. Η ουσία δεν είναι αυτή. Η ουσία είναι η ανάπτυξη κερδοφόρας στρατηγικής και το επενδυτικό πλάνο, το οποίο με τον σχεδιασμό που θα μας δημιουργήσει τις προσδοκίες κέρδους (χωρίς όμως ποτέ να ξεχνάμε τις εξόδους διαφυγής αν κάτι δεν προκύψει όπως το επιθυμούμε). Δείτε σχετικά και την υπο-ενότητα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ.

 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)