Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Διαθέτω Ακίνητο & Κεφάλαιο

Πως μπορώ να σάς είμαι χρήσιμος όταν ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ και ΚΕΦΑΛΑΙΟ και ΑΚΙΝΗΤΟ. Το συστατικό που ίσως μπορώ να συνεισφέρω είναι το ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ  ΣΧΕΔΙΟ.

Στην περίπτωση αυτή βρίσκεσθε σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση. Ωστόσο ακριβώς σ’ αυτή η θέση υπάρχουν και οι περισσότερες δυσκολίες. Σε καμιά περίπτωση μην θεωρήσετε ότι είναι κάτι που δηλώνει έλλειψη φαντασίας από την πλευρά σας. Αντίθετα σε αυτή την πλεονεκτική θέση πάντα κάποιος είναι αντιμέτωπος με το ερώτημα ΠΩΣ θα κερδίσω και ταυτόχρονα ΠΩΣ δεν θα χάσω. Όταν διαθέτεις ένα από τα δύο συστατικά (ΑΚΙΝΗΤΟ  ή ΚΕΦΑΛΑΙΟ) επικεντρώνεσαι πολύ στο πως θα κερδίσω. Όταν όμως διαθέτεις και τα δύο σκέφτεσαι και πως δεν θα χάσω. Είναι λογικό αυτό, διότι είσαι ήδη δεσμευμένος με ένα ακίνητο. Μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης, αλλά αν δεν υπήρχε το ακίνητο θα υπήρχε και η επιπλέον επιλογή απόκτησης, κάτι που τώρα δεν ισχύει. Τώρα είσαι καθηλωμένος στο συγκεκριμένο ακίνητο (με την καλή έννοια το γράφω) και με τα δεδομένα χρήματα πρέπει το δεδομένο ακίνητο να μετασχηματιστεί σε κερδοφόρα ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Προσέξτε μπορεί μόλις να το αγοράσατε και σε πάρα πολύ καλή τιμή. Δεν σημαίνει ότι κάνατε κακώς. Απλώς μιλάμε για το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΚΙΝΗΤΟ. Το στρατηγικό σχέδιο και το πλάνο προοπτικής του ακινήτου σε συνδυασμό πάντα με τις απαιτήσεις σας, τι θέλετε δηλαδή εσείς από την επένδυση θα καθορίσει και τον τρόπο δράσης. Ποτέ δεν ξεχνάμε και το πλάνο διαφυγής (δηλαδή να προβλέψουμε το χειρότερο σενάριο). Πολλές φορές πάλι διαισθητικά ακόμα αντιλαμβανόμαστε το δυναμικό που κρύβει το κάθε ακίνητο, αλλά δυσκολευόμαστε είτε να συγκεκριμενοποιήσουμε το πλάνο, είτε να το υλοποιήσουμε.

Εδώ πιστεύω ότι μπορώ να σας είμαι πολύ χρήσιμος. Η ουσία βέβαια δεν είναι να σας υποδείξω κάνοντας τον έξυπνο (και εκ του ασφαλούς μάλιστα) τι να κάνετε. Θα είναι ωστόσο ενδιαφέρον να δούμε μήπως μία γνώμη ακόμα συνεισφέρει στην σχηματοποίηση του στρατηγικού σχεδίου. Ειλικρινά μέχρι τώρα διαπίστωσα πως οι πελάτες μου είναι ανήσυχοι και προπαντός έξυπνοι και δεν περιμένουν να τους δώσω λύσεις. Απλώς επειδή διαθέτω τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο χώρο, νομίζω πως μπορώ να συνεισφέρω προκειμένου να σχηματοποιηθεί η εικόνα καλύτερα. Να δούμε περιπτώσεις που ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Μπορεί να έχετε μία έκταση 500 στρεμμάτων κάπου στη Λακωνία ή στα Γρεβενά, που να μην έχει όμως κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ούτε θέα ιδιαίτερη, ούτε πρόσβαση σε κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, ούτε κάτι άλλο. Ή μια πολυκατοικία του 1970 σε παράδρομο της Πατησίων με πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας και διαχείρισης ενοικιαστών. Ή ίσως κληρονομήστε αμπελώνες στην Κορινθία κα δεν πίνετε ούτε καν κρασί. Ίσως πάλι ένα ωραίο παλαιό κτίσμα, ίσως διατηρητέο σε μια επαρχιακή μικρή πόλη. Θέλετε κι άλλες περιπτώσεις. Ένα εκτός σχεδίου κτήμα δίπλα στην παραλία, αλλά με προβλήματα λόγω μετατόπισης της γραμμής αιγιαλού. Ή έκταση 8 στρεμμάτων στην Κύθνο ναι μεν επί της παραλίας, αλλά με βραχώδη ακτή.

Συνεπώς το ένα συστατικό το έχετε (το ΑΚΙΝΗΤΟ). Το άλλο συστατικό το έχετε (το ΚΕΦΑΛΑΙΟ). Το στρατηγικό σχέδιο (το τρίτο συστατικό) είναι εκείνο που θα δέσει τα προηγούμενα και θα δημιουργήσει τη συνταγή που θέλουμε. Μετά ακολουθεί η υλοποίηση.

Ίσως θα θέλατε να συζητήσουμε για να ακούσετε μία εκδοχή αν βρίσκετε ενδιαφέρουσες τις απόψεις που διαβάζετε. Επί πλέον υπάρχει και η δυνατότητα εξέτασης και των τρόπων υλοποίησης αφού ως πολιτικός μηχανικός συμβαίνει να είναι και αυτό κομμάτι της εργασίας μου. Υπάρχει περίπτωση να συμπίπτουν οι απόψεις μας και να είναι ευχάριστη και δημιουργική μία επαγγελματική συνεργασία. Πάντοτε βέβαια η όλη τεχνογνωσία και φιλοσοφία που διέπει τον τρόπο δράσης μου είναι δίπλα σας. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Αν νομίζετε πως μπορούμε να διευρύνω και με την εμπειρία μου το πλάνο σας, τότε μία αρχική προσέγγιση και συζήτηση μπορεί να αποβεί χρήσιμη.