Όχι! Ωστόσο αυτό, το οποίο συμβαίνει με τις εκλογές δημιουργεί κάποια εύλογα ερωτήματα στα οποία θα απαντήσω:
Α. Η δομή των εξουσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διάσπαρτη σε πολλούς τομείς. Και αυτή ήταν η επιλογή όταν ιδρύθηκαν προκειμένου κανένας πολίτης ή καμία εξουσία να έχει το καίριο πλεονέκτημα. Είναι κατανεμημένες (κα ισχυρές) αλλά εξαιρετικά δύσκολο να επικρατήσει κάποια εξ΄ αυτών. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πολύ λιγότερες εξουσίες από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ή τον Γάλλο Πρόεδρο. Συνεπώς παρ’ όλες τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ τους μοιραία θα επικρατήσει αυτό, το οποίο προβλέπει η νομοθεσία και το Σύνταγμά τους.
Β. Τώρα όσοι γνωρίζουν τον νυν Πρόεδρο δεν εκπλήσσονται από τη συμπεριφορά του. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας πολύ “τυχερός” άνθρωπος. Στην ουσία απέκτησε όλα τα υλικά αγαθά και εξουσίες, τις οποίες μπορεί κάποιος θνητός (το τονίζω αυτό) να αποκτήσει. Έχει όμως μία εμμονή με τη “νίκη”. Θέλει πάντα και παντού να κερδίζει. Και εάν διαβάσετε τη φιλοσοφία του, την οποίαν ο ίδιος περιγράφει στα βιβλία του είναι ακριβώς αυτό: η νίκη για τη νίκη. Πάρα πολλοί επιχειρηματίες έχουν την ίδια άποψη ζωής.
Γ. Ως εκ τούτου το ζήτημα ΔΕΝ είναι η Προεδρία. Είναι το ενδεχόμενο μίας ήττας. Και μάλιστα μίας ήττας στη βιολογική δύση του και από την ισχυρότερη θέση εξουσίας του Πλανήτη. Αυτό ΔΕΝ χωνεύεται με τίποτα.
Δ. Τώρα, το γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα –προς έκπληξη πολλών ιδιαίτερα εκτός Αμερικής- είναι τόσο αμφίρροπο, οσονούπω θα σας το αναλύσω. Προ ημερών και πριν απ΄ οτιδήποτε άλλο σας είχα επισημάνει πως οι δημοκοπικές διαφορές είναι εντελώς άστοχες. Μην προσπαθείτε να εξηγήσετε πως λειτουργεί η Αμερικανική σκέψη με Ευρωπαϊκούς ή ακόμα χειρότερα Ελληνικούς όρους.