Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Δηλώσεις για Oscar

“Freiheit und Leben kann man uns nehmen, die Ehre nicht”
(Την ελευθερία και την ζωή μας μπορείτε να την πάρετε, όχι όμως και την τιμή μας)
-Otto Wells απευθυνόμενος κατάμουτρα στον Α. Χίτλερ

1.Oscar Κυνισμού και Απόλυτης Προφητείας

“Εάν πάρουμε την εξουσία στα χέρια μας δεν πρόκειται να την αφήσουμε πια ποτέ. Θα πρέπει να βγάλουν τα πτώματα μας από τα υπουργεία.”

Αυτά έγραφε ο Γιόζεφ Γκαίμπελς το 1932 (την εξουσία την κατέλαβαν έναν χρόνο μετά). Πέραν από τον κυνισμό της η δήλωση αυτή αποδείχθηκε εκπληκτικά προφητική εκτός από ένα ασήμαντο σημείο. Ο Γκαίμπελς όντως “βγήκε” 14 χρόνια αργότερα από το κρησφύγετο του αρχηγού του… πτώμα, αλλά πτώμα απανθρακωμένο. Μόνο τον τρόπο δεν προσδιόρισε!

2.Oscar “Αληθείας”

“Ο πόλεμος είναι μία τρέλλα που θα μπορούσε να καταστρέψει την σημερινή κοινωνική και πολιτική τάξη των πραγμάτων.”
Δήλωση του Αδόλφου Χίτλερ σε λόγο του στο Ράϊχσταγκ στις 5 Μαΐου 1933. Είναι φανερό πως ο “άνθρωπος” (λέμε τώρα) ούτε κατά διάνοια είχε στο μυαλό του τον… πόλεμο!

3.Oscar Θάρρους και Ήθους μετά από Oscar “Ειλικρίνειας”

Ο προαναφερόμενος Α.Χ. στις 23 Μαρτίου 1933 ζήτησε να συγκεντρώσει στα χέρια του όλες τις εξουσίες. Ο τίτλος του νομοσχεδίου αντήχησε κατά τρόπο απαίσιο στο μέγαρο της Όπερας του Βερολίνου, όπου είχε συγκεντρωθεί το κοινοβούλιο (αφού το κτίριο του Ράϊχσταγκ το είχαν κάψει οι ναζί στις 27 Φεβρουαρίου δηλαδή έναν μην πριν):

“Νόμος για την εξάλειψη των δεινών του Γερμανικού λαού και του Ράιχ” (!)

Και βεβαίωνε πάλι τους βουλευτές, ότι η ύπαρξη του Ράϊχσταγκ δεν απειλείτο από τον καινούργιο νόμο και πως θα έκανε χρήση της απολύτου εξουσίας του μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.”
Αυτός ο “άνθρωπος” (λέμε τώρα) ήταν τελικά υπόδειγμα αληθείας με άλλο ένα Oscar!

Ο Όττο Βέλλς (Otto Wells) όμως, ο αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών ίσως να μην ήταν ο μόνος, ο οποίος φυσικά και αντελήφθη το νόημα του νόμου (την επερχόμενη μέσω του νόμου στυγνή δικτατορία και τρομοκρατία των ναζί και του Χίτλερ) αλλά σίγουρα ήταν ο μόνος, ο οποίος στην συνεδρίαση αυτή σηκώθηκε, αντιτάχθηκε και μίλησε ανοιχτά εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ.

Τα λόγια αυτά εξόργισαν τον ναζί υπάνθρωπο και θεωρούνται ως η μεγαλύτερη λεκτική προσβολή, την οποία υπέστη ποτέ ο Χίτλερ.

Αποτελεί κατά τη γνώμη μου μνημείο θάρρους και ήθους, αυτό το οποίο του είπε (προς τιμήν του τη φράση την γράφω στα Γερμανικά):

“Freiheit und Leben kann man uns nehmen, die Ehre nicht”
(Την ελευθερία και την ζωή μας μπορείτε να την πάρετε, όχι όμως και την τιμή μας)

Διαβάζεται: “Φράϊχάϊτ ουντ λέμπεν καν μανν ουνς νέεμεν, ντι έ(h)ρε νιχτ”

Ο Βέλλς “πλήρωσε” τις δέκα λέξεις (στα Γερμανικά) και το ένα κόμμα δύο μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, με το να εξορισθεί ενώ τον Αύγουστο του 1933 του αφαιρέθηκε και η Γερμανική υπηκοότητα.

Σημειώστε εδώ πως οι εγκληματίες ναζί και ο αρχηγός τους , ενώ δεν είχαν κανέναν δισταγμό να δολοφονήσουν οποιονδήποτε και θα μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν το ίδιο και στον Βέλλς, όπως και τόσους άλλους (πόσω δε μάλλον μετά από αυτά που εκστόμισε κατάμουτρα στον Χίτλερ), δεν τον πείραξαν. Τον εξόρισαν βέβαια και μάλιστα στην περιοχή του Σάαρ, η οποία τότε δεν ήταν υπό Γερμανική διοίκηση και του αφαίρεσαν την υπηκοότητα αλλά όχι τη ζωή του.

Βρείτε τον δειλό…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)