Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Δηλητηριώδες (αλλά και πολύ χρήσιμο) Επενδυτικό Σχόλιο

Όσες/οι ασχολείστε με τα επενδυτικά ζητήματα σε διεθνές επίπεδο ίσως γνωρίζετε πως οι τρείς πολλά υποσχόμενες αναδυόμενες χώρες/αγορές (από πολλές απόψεις) είναι το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές και η Νιγηρία (συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της κατά πλάτος υποσαχάριας περιοχής της Αφρικής)…

Με την εξαιρετικά εμπνευσμένη (!) πολιτική των Κυβερνήσεων στην Ελλάδα (και τη συνολικότερη νοοτροπία) προβλέπω πως τα μελλοντικά επαγγέλματα, προς τα οποία θα προσβλέπουμε, θα είναι η πώληση cd στην… Νιγηρία ή η εργασία στους απέραντους ορυζώνες του Μπαγκλαντές και φυσικά οι θέσεις εργασίας στα ψαροκάικα του Βιετνάμ! (Αυτό είναι το δηλητηριώδες σχόλιο).

Η επενδυτική μου συμβουλή τώρα:

Υπάρχει η λανθασμένη άποψη, (την οποία κι εγώ ο ίδιος πολλές φορές φαίνεται να υποστηρίζω, λόγω εγγενούς αγάπης προς το αντικείμενο) πως μόνο μέσω τεχνολογικής ανάπτυξης υπάρχει οικονομικό μέλλον.

Αυτό δεν είναι αληθές. Ένα πολύ καλό σύστημα πωλήσεων, μία πολύ καλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης πελατών, ακόμα και εάν αυτό ασκείται σε κάποιο πολύ “ταπεινό” τομέα της αγοράς μπορεί να έχει εξ’ ίσου καλά ή και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και να αποτελεί μία κορυφαία επενδυτική επιτυχία (σε σχέση με τις τεχνολογικές και ενεργειακές επενδύσεις).

Η “ανθρωπιστική πολιτική” και η βοήθεια σε εντελώς απλούς αλλά τόσο σημαντικούς τομείς (όπως η διατροφή, η στέγαση, η διαχείριση των υδάτων και των καλλιεργειών, η υγεία και η εκπαίδευση) ειδικά σε αυτές τις χώρες (οι οποίες έχουν περισσότερη ανάγκη) αποτελεί λαμπρό σημείο δράσης. Δεν απαιτείται και ιδιαίτερη τεχνογνωσία για τα προηγούμενα ή τουλάχιστον αυτή η τεχνογνωσία υφίσταται στην Ελλάδα. (Αυτό είναι το επενδυτικό σχόλιο).

Επιπροσθέτως (και αυτό είναι και το ωραίο) χρηματοδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς, διότι επενδύεις εκεί όπου προσβλέπεις νοοτροπία προόδου και όχι νοοτροπία κατάθλιψης• (και τονίζω για πολλοστή φορά πως η λιγότερο καταθλιπτική χώρα στον Κόσμο ήδη από το 2007 –προτού δηλαδή εμφανισθούν τα συμπτώματα της κρίσης- ήταν το Βιετνάμ).
Μαντέψτε πια ήταν και τότε (!) και είναι φυσικά με διαφορά και τώρα η χειρότερη…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)