Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Δεν Πιστεύω στην Αστρολογία και τις Προλήψεις

Τυχαία είδα μία ανάρτηση μίας φίλης με την φωτογραφία του Άρθουρ Κλάρκ και με τη φράση: “Δεν πιστεύω στην αστρολογία· είμαι Τοξότης και είμαστε δύσπιστοι.” Η φράση ωστόσο έχει όντως ειπωθεί: “I don’t believe in astrology; I’m a Sagittarius and we’re skeptical.”― Arthur C. Clarke. Δεν γνωρίζω βέβαια εάν λέχθηκε με χιούμορ ή απλώς ήταν περιπαικτική, αλλά θυμίζει τη φράση του Κρητικού φιλοσόφου Επιμενίδη, ο οποίος δήλωνε πως όλοι οι Κρητικοί λέγουν ψέμματα! Άρα και αυτός, αφού ήταν Κρητικός ψευδόταν και συνεπώς η φράση θα έπρεπε να ερμηνευτεί πως όλοι οι Κρητικοί λέγουν την αλήθεια. Αλλά αφού λέγει την αλήθεια, τότε… και οδηγούμαστε σε μια ατέρμονα διαδικασία! (Το παράδοξο του Επιμενίδη: “Κρῆτες ἀεί ψεῦσται”).

Και θυμήθηκα μία παλαιά ταινία ή κάτι τέτοιο στην οποίαν το διοικητικό συμβούλιο μίας πολυεθνικής Αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας συσκέπτεται σχετικά με την κατασκευή ενός φράγματος στην καρδιά της Αφρικής. Όλοι εκφράζουν θετική άποψη αλλά ο αρχι-μηχανικός της εταιρείας είναι διστακτικός. Δεν αμφισβητεί φυσικά τη χρησιμότητα του έργου, γνωρίζει τα δεδομένα αφού είχε επισκεφθεί την τοποθεσία, αλλά επισημαίνει -και επιμένει- πως πρέπει να διερευνηθούν οι πιθανές αντιδράσεις των ιθαγενών· οι οποίοι παρεμπιπτόντως ήταν ιδιαίτερα ικανοί στη μαγεία, κάτι, το οποίο ο ίδιος πίστευε και είχε γευτεί με τραγικό τρόπο, όταν έχασε την… άπιστη στις δοξασίες γυναίκα του, η οποία πρόσβαλε έναν μάγο μίας φυλής.

Αμέσως όλοι άρχισαν να χασκογελούν και να τον ειρωνεύονται.

Τότε αυτός σηκώθηκε και ζήτησε από τον αντιπρόεδρο να του πει την ώρα. Ο αντιπρόεδρος έβγαλε το στρογγυλό ρολόι τσέπης του, δίπλα στο οποίο είχε κρεμασμένο ένα… λαγοπόδαρο! Κοιτάζει στα έγγραφα του διευθύνοντα συμβούλου και βλέπει στην εφημερίδα σημειωμένες τις προβλέψεις του… ωροσκοπίου ενώ σε όλους ήταν γνωστό πως ο πρόεδρος της εταιρείας  -αν και μηχανικός και αυτός- απέφευγε να περνάει κάτω από… σκάλες (δήθεν για λόγους ασφαλείας)!

Και ενώ όλοι ένοιωθαν αμηχανία από τον μάλλον αγενή τρόπο με τον οποίον τους εξέθεσε τους θύμησε πως οι συνεδριάσεις ποτέ δεν διεξάγονταν ημέρα Τρίτη, ενώ ο ιδιόκτητος ουρανοξύστης των 40 ορόφων, στον τελευταίο όροφο, όπου ήταν τώρα ΔΕΝ είχε όροφο με τον αριθμό 13, αλλά μόνο 12Α!

Συμφωνώ με τον Κλαρκ αν και εγώ είμαι… καρκίνος και ΔΕΝ γνωρίζω το λόγο. Ωχ μια μαύρη γάτα μόλις πέρασε έξω από το παράθυρο μου!

Φτου, φτου!!!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)