Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Δεν Ξαναβλέπω Φιλμ με τον Ρομάν Πολάνσκι

Μετά τις δύο ταινίες του Ρομάν Πολάνσκι, τις οποίες παρακολούθησα (όχι για πρώτη φορά), “Το Μωρό της Ρόζμαρυ” και τον “Ένοικο” αναρωτήθηκα για πολλοστή φορά τι κέρδος είχα και εννοώ κατά πόσον βελτιώθηκα ως άνθρωπος.

Λοιπόν στην πρώτη, το τελικό μήνυμα της ταινίας ήταν πως η μητρική αγάπη επικρατεί του “είδους” του παιδιού. Δεν εννοώ για ένα παιδάκι με πρόβλημα, όπου δεν συζητώ καθόλου πως συμφωνώ πλήρως. Εδώ η αφελής Ρόζμαρυ τελικά αποδέχθηκε τον ρόλο της φυσικής μητέρας του Διαβόλου μη αξιολογώντας το ποιόν της “παραγωγής” της και των ολέθριων συνεπών στο κοινωνικό σύνολο.

Θα αντιπαραβάλλω την αντίδραση της μητέρας του σπουδαίου Λακεδαιμόνιου στρατηγού Παυσανία, η οποία έθεσε τον πρώτο λίθον για να κτίσει τον γιο της στον Ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, όπου κατέφυγε ως ικέτης.

Ο Παυσανίας (εάν δεν το θυμόσαστε) ναι μεν κατατρόπωσε τους Πέρσες στις Πλαταιές και ανακατέλαβε την Κύπρο και το Βυζάντιο, ωστόσο θαμπώθηκε τόσο από τον Περσικό πλούτο, ώστε τελικά πρόδωσε την πατρίδα του. Προκειμένου να αποφύγει τον θάνατο κατέφυγε ικέτης στον προαναφερόμενο ναό, όπου δεν μπορούσαν να τον εξαγάγουν δια της βίας. Οι έφοροι τότε αφαίρεσαν τη στέγη και έχτισαν τις πόρτες του ναού. Την πρώτη πέτρα την τοποθέτησε η μητέρα του.

Η Ρόζμαρυ επέλεξε την προσωπική επιλογή της ανατροφής του υπέρτατου κακού μόνο και μόνο, διότι ήταν παιδί της (και ήταν και προϊόν βιασμού). Βέβαια μπορεί να αντιτείνει κάποιος πως ενέδωσε και αυτή στο “κίνημα” αποδεχόμενη το γεγονός. Τότε όμως αποδεικνύεται πως δεν είχε καθόλου ισχυρούς πυλώνες και ήθος. Δεν τροποποιούν τα γεγονότα τους χαρακτήρες (τη συμπεριφορά ίσως).

Για την άλλη ταινία τον ένοικο δεν θα γράψω τίποτα, παρά μόνο πως κόντεψα και εγώ να πηδήξω από τον όροφο μετά το τέλος της και σαφώς εάν χρειαστεί να ενοικιάσω σπίτι θα είμαι πολύ προσεκτικός στην επιλογή του!

Συμπέρασμα: Μετά από τις δύο αυτές επαναλήψεις των ταινιών στην παρούσα κατάσταση μου εκτιμώ πως δεν μπορώ να ξαναδώ ταινία με τον Ρομάν Πολάνσκι. Παραλληλίζοντας λοιπόν τον τίτλο με κάποιο πολύ γνωστό ρεμπέτικο τραγούδι:

Δεν Ξαναβλέπω Φιλμ με τον Ρομάν Πολάνσκι! – Δεν ξανακάνω φυλακή με τον Καπετανάκη!

 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)