Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

“Δεν Εισβάλουμε, Προσαρτάμε δια της Αναγνώρισης”!

Η Συνθήκη του Μπρέστ – Λιτόφσκ είναι από τις… αγαπημένες μου! Και πώς επανέρχεται σήμερα μεταλλαγμένη! Τότε στις 10 Φεβρουαρίου 1918 όταν οι Γερμανοί είχαν και τότε εισβάλει και καταλάβει κατά κάποιον τρόπο τη μισή Ρωσσία, ο Λένιν έστειλε τον Τρότσκυ να διαπραγματευθεί μία συνθήκη ειρήνευσης και τερματισμού της κατάστασης.

Οι Γερμανοί με την υπεροψία των νικητών και των ισχυροτέρων δείχνουν στο χάρτη μία κυανή γραμμή και συμβουλεύουν τους Ρώσσους να την αποδεχτούν. Είναι χαραγμένα τα νέα σύνορα κατά τους Γερμανούς. Ο Λέων Τρότσκυ μένει βουβός από την έκπληξη, διότι η κυανή γραμμή καταλαμβάνει 18 διοικητικά διαμερίσματα της Ρωσσίας και φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να το αποδεχτεί.

Τότε μετά από την αρχική έκπληξη σκέφτεται μία ευφυέστατη διέξοδο. Δηλώνει:

“Δεν υπογράφουμε μία τέτοια ειρήνη, αλλά κηρύσσουμε τερματισθέντα τον πόλεμο!” και αναχωρεί η Ρωσσική αντιπροσωπεία αμέσως! Η –κατά τη γνώμη μου- μακράν καλύτερη δήλωση σε οριακές συνθήκες ήττας!

Τώρα η έκπληξη πηγαίνει στους Γερμανούς! Αλλά τα όπλα ομιλούν και πάλι και μετά από 8 ημέρες αποφασίζουν να προχωρήσουν και χωρίς να συναντήσουν αισθητή αντίσταση καταλαμβάνουν ολόκληρη την Ουκρανία.

Οι Ρώσσοι επιστρέφουν στις 3 Μαρτίου του 1918 και ζητούν να υπογράψουν τη Συνθήκη ειρήνης, η οποία όμως τώρα είναι μακράν βαρύτερη, εξευτελιστική και ταπεινωτική. Δίχως να διαβάσουν ούτε λέξη, παρά την προτροπή των Γερμανών, οι Ρώσσοι την υπέγραψαν χωρίς να αρθρώσουν άχνα.

Στην ωμή βία απάντησαν με τη σιωπή τους.

Οι Γερμανοί εν τω μεταξύ δεν εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να συνεχίσουν και να καταλάβουν τη Μόσχα ώστε να εγκαταστήσουν νέα κυβέρνηση, απομακρύνοντας από την εξουσία τους εντελώς αδύναμους τότε Μπολσεβίκους.

Δεν το έπραξαν και μετά από λίγους μήνες δεν υπήρχε… Γερμανία (ούτε και… Συνθήκη)!

Σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσσίας ουσιαστικά δήλωσε: “Δεν εισβάλουμε, προσαρτάμε δια της αναγνώρισης”!

Για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η μεταλλαγμένη αυτή εκδοχή κατά κάποιον τρόπο της Συνθήκης του Μπρέστ – Λιτόφκ εν έτει 2022 (1918-2022=104)!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)