Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Δεν διαθέτω ούτε Ακίνητο ούτε Κεφάλαιο

Πως μπορώ να σας είμαι χρήσιμος αν δεν διαθέτετε τίποτα από τα παραπάνω.

Κατ΄αρχήν είστε σίγουρα ανήσυχος!

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία σημαίνει πως σας ενδιαφέρουν σαφώς τα ακίνητα, γι’ αυτό εξ’ άλλου είστε εδώ.

Αν ΔΕΝ ανήκετε είστε περισσότερο ανήσυχος διότι διαθέτετε τον χρόνο σας προκειμένου να διαβάσετε κάτι το οποίο εγγενώς δεν σας αφορά.

Κάλλιστα λοιπόν θα μπορούσα σαν πρώτη μου αντίδραση να πω (χωρίς ιδιαίτερη ευγένεια και τακτ προφανώς) στους μεν πρώτους «καλά, αφού δεν διαθέτετε τίποτα τότε τι θέλετε εδώ», ενώ στους δεύτερους «γιατί ασχολείστε με κάτι που πρακτικά δεν σας ενδιαφέρει».

Είναι όμως όντως έτσι;

Εσείς που για κάποιο λόγο δεν διαθέτετε ούτε ακίνητο ούτε κεφάλαιο δεν αξίζετε καθόλου, ώστε να ασχοληθεί κάποιος μαζί σας;

Κι εσείς που διαθέτετε κάτι από τα δύο ή και τα δύο νομίζω πως σίγουρα θα νοιώθατε πιο ασφαλείς αν είχατε κατά νου μια μεθοδολογία που να είναι πάντα και παντού «μεταφερόμενη». Επειδή στη ζωή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον ασφάλεια πραγματική παρέχει (;) μόνο εκείνο το εφόδιο που σε κάθε περίπτωση μπορείς να το έχεις πάντα μαζί σου.

Συνεπώς συνεχίζοντας έχουμε δύο περιπτώσεις, δύο κατηγορίες επενδυτών:

  • Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ‘Όντως ισχύει για σας ο παραπάνω τίτλος και συμβαίνει να μην διαθέτετε ούτε ακίνητο ούτε κεφάλαιο.

  • Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δεν ισχύει είτε κατά μέρος είτε στο όλον του (δηλ. διαθέτετε κάτι από τα δύο ή και τα δύο).

Πιθανότατα να σκεφτείτε μα είναι δυνατόν σε ένα έντονα και αμιγώς οικονομικής υφής ιστοσελίδα με αντικείμενό της τα ΑΚΙΝΗΤΑ να τίθενται αυτού του τύπου ίσως ευτράπελα ερωτήματα;

Ας το δούμε. Ξεχνάμε λοιπόν την πρώτη περίπτωση και ασχολούμαστε με τη δεύτερη. Εσείς που ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία είσαστε πάντοτε σ’ αυτήν ή μήπως προέρχεστε από την προηγούμενη; Εγώ πάντως ήμουν για πάρα πολύ καιρό στην πρώτη (ούτε ΑΚΙΝΗΤΟ ούτε ΚΕΦΑΛΑΙΟ) και με μεγάλες προοπτικές να παραμείνω επίτιμο μέλος της ισοβίως. Άρα λοιπόν όσοι τώρα είστε στη δεύτερη κατηγορία (και πιθανόν αναρωτιέστε) είναι πολύ πιθανόν να έχετε διατελέσει μέλη της πρώτης. Ενώ τώρα ΔΕΝ είστε. Αν πάλι είστε τώρα στη δεύτερη και μάλιστα έχοντας και ακίνητο και κεφάλαιο, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως στη ζωή δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο και μπορεί (το ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ εντόνως) να βρεθείτε πάλι στην πρώτη. Παρεμπιπτόντως τυχαίνει εκεί που μένω στο διπλανό σπίτι να στεγάζεται ένα σπίτι για απόρους που προσφέρει κάθε Κυριακή ή γιορτές φαγητό σε κάποιους ανθρώπους. Δεν ξεχνώ λοιπόν πως ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ή 25 εκατοστά χωρίζει από του να έχω το σπίτι μου έως το να είμαι άπορος…(μην το γελάτε και προπαντός μην το ξεχνάτε ΠΟΤΕ αυτό)! Στην καλύτερη πάλι (για σας) περίπτωση διαθέτετε και τα δύο αλλά θέλετε περισσότερα (πολύ θεμιτό και υγιές και αυτό)!

Συνεπώς το να διατίθεται μία ενότητα σε αυτούς που δεν διαθέτουν ούτε ακίνητο ούτε κεφάλαιο ελπίζω να είναι σαφές πως δεν υποτιμά ούτε αυτούς που έχουν και τα δύο ή το ένα ούτε και αυτούς που δεν έχουν τίποτα από τα δύο.

Επιπλέον ο συνδετικός κρίκος είναι αυτός που λείπει και που θα έπρεπε να ενώνει τις δύο τόσο συνυφασμένες κατηγορίες και ο οποίος θα ήταν ο ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίο μεταβάλατε την κατηγορία σας. ΠΩΣ έγινε και τώρα έχετε ενώ πριν δεν είχατε; Ή (λυπηρό μεν αλλά ρεαλιστικό δε), είχατε και τώρα δεν έχετε, πως προέκυψε; Φυσικά δεν αναφέρομαι σε δράσεις που είναι έξω από τα ανθρώπινα μέτρα είτε θετικά (κληρονομιές, λαχεία, τύχη), είτε αρνητικά (ασθένειες, κακοτυχίες, ανθρώπινες αδυναμίες).

Όταν λοιπόν αναφερόμαστε σε οικονομικά θέματα αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει αίσθηση χιούμορ ή σοβαρότητας όταν γράφονται κάπως έτσι τα πράγματα. Εδώ ευθαρσώς θα σας πω ότι κάνετε λάθος. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας, τα ακίνητα, οι γεμάτοι τραπεζικοί λογαριασμοί δεν είναι καθόλου φανταστικά πράγματα ούτε παίζουμε νοητικά παιγνίδια τώρα. Μιλάμε για ΠΟΛΥ ρεαλιστικά ζητήματα, τα οποία προέκυψαν κάτω από ορισμένες συνθήκες. Υπήρξε ένα ΣΧΕΔΙΟ ένας ΤΡΟΠΟΣ, ο οποίος μας καθοδήγησε στο να μεταβληθεί η κατάστασή μας. Κάποιες σκέψεις κάποιες δράσεις κάτι το οποίο χρησιμοποιήσαμε όλοι μας προκειμένου να αλλάξουμε κατηγορία (από οποιαδήποτε πλευρά).

ΕΔΩ ΑΚΡΙΒΩΣ κρύβεται η δύναμις αυτού του site! Στον ΤΡΟΠΟ, στο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ!

Ας δούμε όμως και κάτι ακόμα. Έγραψα προηγουμένως. «Σκεφτήκατε» και «δράσατε» και αλλάξατε κατηγορία. Άρα λοιπόν η εξίσωση έχει ως εξής:

(ΜΗΔΕΝ ΑΚΙΝΗΤΟ + ΜΗΔΕΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ) + (το ΜΥΑΛΟ σας + οι ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ σας + οι ΓΝΩΣΕΙΣ σας + το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ σας) = (ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ), (εξίσωση 1)

Που είναι λοιπόν η μαγεία εδώ; Προφανώς πουθενά. Από το ΤΙΠΟΤΑ αποκτήσατε ΚΑΤΙ (πολύ ή λίγο δεν έχει σημασία). Επί προσθέτως ισχύει η ανισότητα:

(ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ) + (το ΜΥΑΛΟ σας + οι ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ σας + οι ΓΝΩΣΕΙΣ σας + το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ σας +        ΕΙΔΙΚΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ) = ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, (ανισότητα 1)

Αν λοιπόν δέχεστε (αν δεν δέχεστε δικαίωμα σας) ότι ισχύουν οι παραπάνω: εξίσωση 1 και ανισότητα 1, τότε θα ΠΡΕΠΕΙ να δεχτείτε ότι αφού από το ΜΗΔΕΝ έχετε ΚΑΤΙ τότε η εξίσωση 1 γίνεται:

(ΜΗΔΕΝ) + (το ΜΥΑΛΟ σας + οι ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ σας + οι ΓΝΩΣΕΙΣ σας + το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ σας) = (ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ)

και για λόγους απλότητας επειδή το ΜΗΔΕΝ είναι… ΜΗΔΕΝ ισχύει:

(το ΜΥΑΛΟ σας + οι ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ σας + οι ΓΝΩΣΕΙΣ σας + το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ σας) = (ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ)

ΔΕΝ μπορείτε εφόσον έχετε να ΜΗΝ το δεχτείτε αυτό διότι στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να με πείσετε ότι όλα τα αποκτήσατε με κάποιο μαγικό ή μεταφυσικό τρόπο. Ερχόμαστε λοιπόν στο ενδιαφέρον συμπέρασμα πως ΟΥΔΟΛΩΣ αφορά το αν διαθέτετε και ακίνητο και κεφάλαιο, εφόσον διαθέτετε τα άλλα συστατικά. (Προσέξτε όμως ότι αυτό ισχύει και αντίστροφα), δηλ.

(ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ) – {ΜΕΙΟΝ} (το ΜΥΑΛΟ σας + οι ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ σας + οι ΓΝΩΣΕΙΣ σας + το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ σας) = ΜΗΔΕΝ ΑΚΙΝΗΤΟ + ΜΗΔΕΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ +ΧΡΕΗ (προαιρετικά)

Από την προηγούμενη ανάλυση (και εφόσον δεν έχω υποπέσει σε φριχτό σφάλμα λογικής) καθίσταται απολύτως σαφές, πως οι μη μετρήσιμες (ελπίζω στην επιείκεια των οικονομολόγων) έννοιες τύπου μυαλό, ικανότητες, γνώσεις, σχέδιο δράσης τελικά είναι ΠΟΛΥ καλά μετρήσιμες διότι μετασχηματίζονται σε συμβόλαια αγορών, ακριβά αυτοκίνητα, πολυτελείς κατοικίες, υψηλού επιπέδου διαβίωση και άλλα πολλά και διάφορα, (μην ξεχνάτε όμως ισχύει και το αντίστροφο). Ο παράγοντας “τύχη” δεν είναι σε αυτές τις υποθέσεις αλλά θα αποτελέσει ξεχωριστή ενότητα στο μέλλον, όπου θα αναλύσουμε πως αυτή υπεισέρχεται (και αν) στο αντικείμενό μας (των ΑΚΙΝΗΤΩΝ).

Πιστεύω μετά από όλα αυτά ότι αυτή την ενότητα: ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΩ ΟΥΤΕ ΑΚΙΝΗΤΟΙ ΟΥΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ να την θεωρήσουμε μακράν την σπουδαιότερη όλων και επιτρέψατε μου να σας δηλώσω πως ΑΚΙΝΗΤΑ και ΚΕΦΑΛΑΙΑ έρχονται και παρέρχονται ενώ οι ιδιότητες αυτές όχι μόνο μεταβάλλονται αλλά μεταβάλλονται και σε συνδυασμό με την εμπειρία μας κυρίως ΘΕΤΙΚΑ. Συνεπώς είναι το πιο ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ που μπορούμε να διαθέσουμε και που αφορά ΜΟΝΟ εμάς και καμιά τράπεζα, κανένα χωροταξικό σχέδιο, καμιά νομοθεσία, καμία κρίση ή εξωγενές περιστατικό. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει την πρόοδο και την ανάπτυξη. Αυτή είναι Η ενότητα του site!

Επιπλέον οι ιδιότητες αυτές έχουν μία έντονα προσθετική και πολλαπλασιαστική τάση όταν συναντώνται προερχόμενες από διαφορετικές πηγές.

Εν κατακλείδι:

Το πνεύμα που διέπει το site είναι πως αν διαθέτετε τις προηγούμενες ιδιότητες, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ σε ποια κατηγορία ανήκετε (συμπεριλαμβανομένης σαφώς και αυτής) ΜΠΟΡΕΙΤΕ να αποκτήσετε ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ και αν τυχόν έχετε ένα από τα δύο ή ΚΑΙ τα δύο πιθανόν να τα πολλαπλασιάσετε.

Το εκπληκτικότερο όμως όλων αποτελεί το γεγονός πως οι ιδιότητες αυτές πρέπει να ισχύουν όλες μαζί αλλά και ταυτόχρονα! Η δική μου χρησιμότητα έγκειται κυρίως στη γνώση (που εξ’ αντικειμένου μπορεί να διαθέτω) και ίσως στο στρατηγικό σχεδιασμό (που πάλι λόγω εξ’ αντικειμένου και εμπειρίας μπορεί να διαθέτω) ίσως σε κάπως μεγαλύτερο βαθμό. Τελικά η δική μου συνεισφορά περιορίζεται σε ένα πραγματικά πολύ μικρό κλάσμα της όλης εξίσωσης, που σε κάποιες ωστόσο περιπτώσεις πιθανόν να είναι αρκετό και ακριβώς αυτό που θα δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα για την ενεργοποίηση είτε της εξίσωσης 1είτε της ανισότητας 1 και τη μετατροπή άυλων ιδιοτήτων σε απολύτως υλικά και χειροπιαστά αντικείμενα που ίσως να είναι και ΑΚΙΝΗΤΑ.