Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Για Πάντα Λανδρύ!

Ζαν Κυσέ: Εύπιστη μέχρι θανάτου
Άννα Κολλόμπ: Εντελώς απονήρευτη
Αντρέ Μπαμπελαί: Απλοϊκή και άσκεφτη
Σελεστίν Μπουϊσόν: Σφοδρά ερωτευμένη
Κυρία Ζωμ: Πίστις ατράνταχτη
Αννέτ Πασκάλ: Θαμπωμένη από τον άνθρωπο
Μαρί Τερέζ: Ζητούσε αποκατάσταση
Λιν Λομπόρν: Τα ίχνη της δεν βρέθηκαν
Ανζελίκ Γκυγέν: Κολακεύθηκε πολύ
Φερνάντ Σεγκρέ: Πιστή μέχρι τέλους

Όλα τα προηγούμενα πολύ εύηχα ονόματα γυναικών (Γαλλίδων), εκτός από το τελευταίο έχουν κάτι κοινό:

Τεμαχίστηκαν και αποτεφρώθηκαν σε ένα μικρό φουρνάκι κουζίνας.

Ο λόγος; Ερωτεύτηκαν έναν κατά συρροήν δολοφόνο, ο οποίος (μαζί με άλλες 283 μνηστές του) τις υποσχόταν γάμο! Βέβαια προηγουμένως τις έπειθε να του γράψουν την όποια περιουσία τους (συνήθως πολύ μικρή) αλλά αρκετή για μία ευχάριστη διαβίωση του δολοφόνου τους και της… οικογενείας του!

Με θαυμάσια λόγια και απίστευτες (ψεύτικες) θεωρίες και υποσχέσεις αλλά και με λεπτομερή στοιχεία και οργάνωση (283 διαφορετικά ψεύδη, ένα για κάθε μία και ανάλογα διαφορετικά ονόματα) κατάφερε για κάποια (όχι πολλά, μόλις τέσσερα) χρόνια, ο περιβόητος Λανδρύ να λάμψει στην επικαιρότητα της εποχής.

Αναφερόμαστε στην περίοδο κυρίως του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι… χήρες ήταν είδος έν αφθονεία και τύποι, όπως ο Λανδρύ γνώριζαν θαυμάσια να αξιολογούν τις ανάγκες της “αγοράς” και να εφαρμόζουν κατάλληλα την οικονομική αρχή της προσφοράς και της ζήτησης.

Δυστυχώς όμως όλα τα ωραία, ακόμα και η χαρά της απόλαυσης 283 μνηστευμένων γυναικών (θα τις αποκαθιστούσε!, ήταν… φερέγγυος) είχε ένα μάλλον “ακέφαλο” τέλος. Διότι καταδικάστηκε ο Λανδρύ εις θάνατον και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες δια αποκεφαλισμού στην γκιλοτίνα!

Ήταν και πολύ ευφυής, ώστε να προσλάβει (με τις οικονομίες προφανώς των αρραβωνιαστικιών του, τις οποίες έστειλε στα ουράνια κυριολεκτικά) έναν λαμπρό δικηγόρο, ο οποίος όμως αν και προσπάθησε δεν τα κατάφερε. Ούτε καν χάρη από τον Πρόεδρο της Γαλλίας δεν μπόρεσε να λάβει για λογαριασμό του πελάτη του.

Αποτέλεσμα:
283 εξαπατημένες, 11 στον άλλο κόσμο και ο Λανδρύ χωρίς κεφάλι.

Οι υποσχέσεις φέρνουν αποτελέσματα, αλλά όχι πάντα και καλό τέλος! Ούτε για εκείνους, οι οποίοι τις υπόσχονται, αλλά ούτε και για εκείνους, οι οποίοι τις πιστεύουν!

Αλλά και η ψυχασθένεια, ψυχασθένεια, διότι μία θαυμάστριά του, του έγραψε λίγο πριν μείνει ακέφαλος, ένα περιπαθές ερωτικό γράμμα:

“Δική σου ακόμη και μέσα στον φούρνο!”

Τελικά, λάθος… κεφάλι έκοψαν!

Σημ. Τα σχόλια δίπλα από τα ονόματα των γυναικών, καθώς και αρκετές πληροφορίες είναι από άρθρο του Bernard Denuelle.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)