Για Μεγάλους Καταναλωτές Πετρελαίου
Σκέψεις για πλοιοκτήτες, μεταφορικές εταιρείες, Αεροπορικές εταιρείες. Ιδιοκτήτες εργοστασίων και οποιονδήποτε χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες πετρελαίου
Εάν είναι ανάγκη να σκέφτεστε με όρους για πολλά χρόνια στο μέλλον:
Γιατί να ξοδεύετε χρήματα για το πετρέλαιο όταν μπορείτε να κάνετε χρήματα από αυτό;
Γιατί να ξοδεύετε 4 δολάρια για ένα γαλόνι όταν μπορείτε να πληρώνετε 1 δολάριο;
Εάν αγοράσετε πετρελαιοπηγές στην Αμερική, οι οποίες παράγουν πετρέλαιο από το έδαφος, μπορείτε να το πουλήσετε και να χρησιμοποιήσετε αυτό το εισόδημα προκειμένου να χρηματοδοτήσετε τις ανάγκες σας σε καύσιμα.
Εάν μία πετρελαιοπηγή παράγει πετρέλαιο αξίας 1 εκ. δολαρίων τον χρόνο μπορείτε να την αγοράσετε έναντι 5 εκ. δολαρίων. Σε πέντε χρόνια θα έχετε αποσβέσει το κεφάλαιό σας και θα συνεχίσετε να λαμβάνετε 1 εκ. δολάρια τον χρόνο γα αρκετά ακόμα χρόνια.
Αυτή δεν είναι μία καθόλου ανεφάρμοστη ιδέα. Οι Ιαπωνικές Αερογραμμές (Japan Airlines) ήλθαν και μας ρώτησαν ακριβώς αυτό, ώστε να τους εξασφαλίσουμε φθηνά καύσιμα για τα αεροσκάφη τους.
Μερικά χρόνια πριν μία από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες της Αμερικής, οι Southwest Airlines αγόρασαν μελλοντικά συμβόλαια πετρελαίου, τα οποία τους παρείχαν μία εγγυημένη τιμή στα 75 δολάρια το βαρέλι. Όταν η τιμή ανέβηκε στα 150 δολάρια το βαρέλι, οι Southwest Airlines πλήρωναν 75 δολ. και κατόπιν το πουλούσαν για 150 δολ. το βαρέλι. Λόγω αυτής της τακτικής εξηγείται το γεγονός γιατί οι Southwest Airlines ήταν η μόνη μεγάλη αεροπορική εταιρεία στην Αμερική, η οποία είχε κερδοφορία εκείνη την περίοδο.
Τι θα συμβεί αν η τιμή του πετρελαίου πέσει, όπως συμβαίνει από καιρού εις καιρόν;
Θα συνεχίσετε να πουλάτε το πετρέλαιο, το οποίο αγοράζετε προς 20 δολ. το βαρέλι. Ακόμα και εάν η τιμή του πετρελαίου πέσει από τα 106 δολ. το βαρέλι που είναι σήμερα στα 30 δολ. πάλι θα έχετε κέρδος. Ή απλά “διακόπτετε” την παραγωγή και περιμένετε. Ιστορικά όταν οι τιμές πέφτουν δεν διατηρούνται εκεί για πολύ καιρό. Υπάρχει λόγος για αυτό.
Εάν για παράδειγμα αγοράσετε μία πετρελαιοπηγή σε λειτουργία η γενική περιγραφή του τι ακριβώς θα συμβεί έχει ως ακολούθως:
Κόστος παραγωγής πετρελαίου: 5,000,000 δολ.
Τιμή πετρελαίου: 106 δολ. το βαρέλι
Βαρέλια πετρελαίου την ημέρα: 60
20 χρόνια Χ 60 Βαρέλια την ημέρα = 432,000 βαρέλια συνολικά
$5,000,000 διά 432,000 βαρέλια = $11,57 το βαρέλι
Υποθέστε κόστος συντήρησης, καθυστερήσεις, άλλες διακοπές και συνάγετε πως 20 δολ. το βαρέλι είναι η τιμή ανά βαρέλι, την οποία θα πληρώνετε.
Λάβετε υπ’ όψη σας: Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου όπως η Exxon δεν δημιούργησαν τις περιουσίες τους αναλαμβάνοντας το ρίσκο “ελπίζοντας” πως θα βρουν πετρέλαιο με το να διεξάγουν γεωτρήσεις.
Έκαναν τα χρήματά τους αγοράζοντας πετρελαιοπηγές εν ενεργεία, από μικρές ανεξάρτητες εταιρείες, οι οποίες βρήκαν πετρέλαιο αναλαμβάνοντας αυτές το υψηλό ρίσκο των γεωτρήσεων γι’ αυτό το πετρέλαιο.
Όταν οι τιμές είναι ψηλά, οι μεγάλες εταιρείες δεν αγοράζουν παρά λίγες μόνο πετρελαιοπηγές από μικρές εταιρίες. Περιμένουν.
Όταν η τιμή είναι πολύ χαμηλή, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες κινούνται σαν πεινασμένοι λύκοι και χτυπούν πόρτες προσπαθώντας να αγοράσουν πετρελαιοπηγές από εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν υπολογίσει τις χαμηλές τιμές και πρόκειται να χρεοκοπήσουν.
Αυτό είναι το σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε από τον John D. Rockefeller στα τέλη της δεκαετίας του 1800 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Διότι .…………………δουλεύει.
Αντίστοιχα θα υποθέτετε θεωρώντας τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες καθοδηγούν και κάνουν ότι έχουν κάνει για να δημιουργήσουν απίστευτες περιουσίες ότι: αγοράζουν πετρελαιοπηγές εν ενεργεία.
Στην σελίδα 48 του Ετήσιου Απολογισμού του 2009 της Exxon, δηλώνουν ότι τους κόστιζε 1,54 δολ. για κάθε βαρέλι, το οποίο απέκτησαν. Το 2008 το κόστος ήταν 1,32 δολ. και το 2007 το κόστος ήταν 97 σεντς το βαρέλι (και το πουλούσαν από 35 έως 106 δολάρια).
“Πληθυσμός και οικονομική ανάπτυξη” – κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες- αναμένεται να ωθήσουν την παγκόσμια απαίτηση για ενέργεια ψηλότερα περίπου 35 τοις εκατό έως το 2030 σε σχέση με το 2005.
Source: Exxon 2009 Annual Report.
http://thomson.mobular.net/thomson/7/3095/4222/document_0/XOM_SAR09.pdf
Δεν μπορούμε να αποκτήσουμε πετρέλαιο από το έδαφος προς 1,54 δολ. το βαρέλι. Δεν δραστηριοποιούμαστε στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία κλπ. Ούτε δεχόμαστε να συναλλασσόμαστε με δικτάτορες του 3ου Κόσμου.
ΑΛΛΑ ………….μπορούμε να το αποκτήσουμε προς 20 δολ. το βαρέλι τώρα στην Αμερική. Ούτε εξεγέρσεις, ούτε επαναστάσεις, ούτε ανταρσίες. Ούτε αεροπορικές επιδρομές, ούτε στρατό να απασχολούμε.
Η ετήσια Έκθεση της Exxon δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική τιμή, με την οποία αποκτούν το πετρέλαιο. Η Exxon δεν πληρώνει για πυραύλους Tomahawk, μαχητικά αεροσκάφη, αεροπλανοφόρα, πολεμικά πλοία και στρατεύματα στο έδαφος.
Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1990 και προσθέτοντας στις στρατιωτικές δαπάνες το συνολικό κόστος προκειμένου να μεταφερθεί το πετρέλαιο από τα στενά του Ορμούζ στην αγορά ήταν πάνω από 150 δολ. το βαρέλι.
Και αυτή ΑΚΡΙΒΩΣ είναι η αξία του πετρελαίου.
Αυτή η τιμή ελέγχθηκε και ο Κόσμος είναι σε θέση να την αντέξει.
Σημείωση:
Μπορείτε να διαβάσετε την αρθρογραφία του Κυρίου McGrew στην Αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας …Pravda (!) (οι Ρώσοι ίσως γνωρίζουν καλύτερα!):
Basic Economics of Oil Well
Your Best Investment, Good Times or Bad
American Oil Investments
Ο Κύριος McGrew και η εταιρία του Minc Oil LLC εδρεύει στο Ελ Πάσο του Τέξας και μπορείτε να επικοινωνήσετε είτε απ’ ευθείας μαζί του στο τηλέφωνο: (001) 915-921-7255 (Το Ελ Πάσο έχει διαφορά μείον 9 ωρών) είτε μέσω e-mail:MincOil@aol.com