Είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, τις οποίες έχω αντιμετωπίσει και για τις οποίες έχω εργαστεί πολύ.
Εμπεριέχει δύο σκέλη:
1. Πως μπορώ να φτιάξω ένα πραγματικά φθηνό (έως 400 δολάρια το ένα) μικρό και εύκολα κατασκευάσιμο σπίτι για τους κατοίκους των χωρών του τρίτου Κόσμου, με έμφαση την Αφρική με τοπικούς πόρους και δομικά υλικά;
Στο συγκεκριμένο σχέδιο πολλές φορές, όπως θα παρακολουθήσετε και στο βίντεο είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε μόνο στον κλειστό χώρο, ακόμα και εάν στερείται χώρων υγιεινής, οι οποίοι θα πρέπει να είναι αναγκαστικά κοινόχρηστοι, λόγω έλλειψης υποδομών. Τουλάχιστον όμως οι άνθρωποι θα κοιμούνται κάτω από μία στέγη και σε ένα προστατευμένο κέλυφος.
&
2. Πως μπορούμε να ωφεληθούμε από τις κατασκευαστικές μεθόδους της προηγούμενης περίπτωσης προκειμένου να ελαττώσουμε κατά πολύ το κόστος στην Ελλάδα; Θεωρώ πως ο στόχος μας θα πρέπει να είναι για ένα ισόγειο ορθογώνιο μικρό (25 έως 36 τμ) γνήσιο πέτρινο σπίτι με κεραμοσκεπή τα 400 ευρώ ανά τμ μικτής επιφανείας. Μέσα σε αυτήν την τιμή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όλα.
Πιστεύω απολύτως πως αυτό το αγαθό θα πρέπει να είναι πολύ προσιτό ειδικά αυτήν την περίοδο. Αυτό θα είναι εφικτό με την προϋπόθεση της οικονομίας κλίμακας και την ύπαρξη σχετικά εύκολης πρόσβασης χωρίς την ανάγκη μεγάλων χωματουργικών ή υποδομών. Ακόμα και μέχρι τα 600 ευρώ ανά τμ πιστεύω πως θα πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο των φιλοδοξιών μας, διότι και πάλι αυτό το κόστος είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερο από το σύνηθες.
Το πρώτο σχέδιο (και ανάλογα σε κάθε τομέα, ενέργειας, ιατρικής φροντίδας, τεχνολογίας) είναι η υποχρέωσή μας και η μόνη διέξοδος από την κατάσταση στην οποία έχουμε εθελοντικά παραδοθεί. Μόνο βοηθώντας τους περισσότερο αδύναμους θα έχεις μέλλον και αυτό ματαίως περιμένουν από εμάς οι άλλοι (και όχι την ζητιανιά και την κλάψα μας). Σαφώς χρειάζομαι βοήθεια και υποστήριξη στους διεθνείς οργανισμούς προς τους οποίους θα πρέπει να υποβάλλω τα σχέδια. Συνεπώς προσκαλώ, όποιον ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί μου για την υλοποίηση του προγράμματος.
Για το δεύτερο δεν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα, ώστε να τα διαχειριστώ μόνος μου αλλά σαφώς και εδώ χρειάζομαι την υποστήριξη της αγοράς. Είναι ξεχωριστό μεν, αλλά ενδεχομένως θα ενεργοποιήσει αρκετούς στον κατασκευαστικό χώρο, διότι όλα αυτά τα χρόνια το μόνο κόστος, το οποίο είδα να μειώνεται ήταν οι αμοιβές των μηχανικών. Όλα τα υπόλοιπα περιέργως παραμένουν σταθερά (και εννοώ με την ίδια ποιότητα).
Επιπλέον μπορώ να διαθέσω μία πολύ όμορφη και αξιοποιήσιμη οικοπεδική έκταση στην οποία θα δοκιμάσουμε να υλοποιήσουμε τα προηγούμενα. Ή μπορείτε και εσείς εάν ενδιαφέρεστε, να αξιοποιήσετε κάποια δική σας έκταση, αλλά με το νου σας, πως πρόκειται για ένα πειραματικό project και μία πλατφόρμα πειρατικών διαδικασιών. Προφανώς θα επιδιώξω χρήση και εφαρμογές πέραν των καθιερωμένων.
Τονίζω και πάλι πως αναφέρομαι σε συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής και μεγέθους πέτρινα κτίσματα (χτιστά και όχι προκατασκευασμένα) και με οικονομία κλίμακας επ’ ουδενί σε πρωτότυπα έργα.
Παρακολουθείστε στον παρακάτω σύνδεσμο την κατασκευή μίας κατοικίας χαμηλού κόστους, η μέθοδος είναι μία πάντα αλλά μην ενθουσιαστείτε για τα Ελληνικά δεδομένα, διότι οι προδιαγραφές του κτίσματος δεν καλύπτουν τις συνθήκες και τους κανονισμούς της χώρας μας. Μην ξεχνάτε επίσης και τις υποδομές και φυσικά τους εσωτερικούς χώρους εστίασης και υγιεινής. Σίγουρα πάντως η μέθοδος δεν απέχει και πολύ εάν αναφερόμαστε σε τούβλινο κτίσμα, όπως το συγκεκριμένο. Λάβετε υπ’ όψη σας όμως τον σεισμό και την στατικότητα. Το σπίτι και κάθε κτίσμα οφείλει πάνω απ’ όλα να είναι (κυρίως) ασφαλές.
Οι ανάγκες οδηγούν την σχεδίαση. Αναμένω με ενδιαφέρον τις σκέψεις και τις προτάσεις σας.
“More matter, with less art” – “Περισσότερο περιεχόμενο, με πιο λίγη τέχνη”.
-Άμλετ, Σαίξπηρ.
Διαβάστε και εδώ: