Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Γιατί Αγοράζουμε Rolls-Royce;

Τώρα η έκφραση “αγοράζουμε” είναι ένα θέμα, αλλά ας δούμε το ζήτημα με ευρύτητα επενδυτικού πνεύματος.

Σύμφωνα με κάποιες στατιστικές το μέσο ετήσιο εισόδημα όσων αγοράζουν Ferrari είναι 1 εκ. δολάρια (ή έστω ταπεινά ευρώ) ενώ εκείνων, οι οποίοι αγοράζουν Rolls-Royce είναι 6 εκ. δολάρια και αναφέρομαι σε καινούργια αυτοκίνητα και όχι μεταχειρισμένα.

Τίποτα βεβαίως δεν σε εμποδίζει να αγοράσεις και Ferrari και Rolls-Royce εάν έχεις περισσότερα.

Το να αγοράσεις ωστόσο μία Rolls-Royce με μέση τιμή μισό εκατομμύριο δολάρια, τη στιγμή κατά την οποίαν μπορείς να αποκτήσεις κάτι σχεδόν εξ΄ ίσου καλό (σχεδόν όμως, διότι η RR είναι κορυφαία) με περίπου τα μισά χρήματα ή έστω λίγα παραπάνω είναι ένα ερώτημα. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως η RR Phantom κοστίζει 550.000 δολάρια ενώ η Mercedes-Maybach S 680 4MATIC περίπου 350.000· σημαντική διαφορά 200.000 δολαρίων (36% φθηνότερη η Maybach) και δεν νομίζω πως κανένας μπορεί να ισχυριστεί πως η Maybach υπολείπεται σε πολυτέλεια, αλλά..

Αλλά με την Rolls-Royce δηλώνεις το απόλυτο και δεν χωρά καμία αμφιβολία πως είσαι ultra-rich (υπερ-πλούσιος) ενώ με την Maybach ίσως όχι και τόσο αφού τσιγκουνεύεσαι 200 ψωρο-χιλιάδες για να βλέπεις το αγαλματίδιο της φτερωτής γυναίκας στο καπό του αυτοκινήτου σου.

Το κοινό λοιπόν της Rolls-Royce έχει φτάσει στο μέγιστο του κορεσμού του διαθέτοντας όλα στο μέγιστο βαθμό και δεν διανοείται να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο. Και προσέξτε εδώ, πως εάν υπήρχε και κάτι ακόμα ακριβότερο και πάλι το κοινό αυτό θα το αγόραζε. Αυτό το έχει κατανοήσει πάρα πολύ καλά η συγκεκριμένη φίρμα και δημιουργεί μοναδικές εκδόσεις με κόστος έως και 36 εκ. δολάρια το κομμάτι.

Είναι η ίδια λογική, η οποία διέπει τους αγοραστές διαμερισμάτων του ουρανοξύστη στο Ελληνικό. Με όρους λογικής δεν έχεις κανέναν λόγο να αγοράσεις διαμέρισμα (ναι διαμέρισμα είναι με κοινόχρηστα και γείτονες) προς 10-20.000 ευρώ το τετραγωνικό κάπου στην Γλυφάδα. Αλλά εάν το έχεις, ακόμα και εάν κατοικείς αλλού αποκτάς το κύρος ενός κατά κάποιον τρόπο κατόχου μίας Rolls-Royce.

Ο υπερ-πλούτος προς τα άνω δεν έχει όρια, διότι ο εγωισμός και η απληστία του ανθρώπου επίσης δεν έχουν όρια. Το ζητούμενο είναι ο αριθμός αυτών στους οποίους απευθύνεσαι, διότι και εδώ “χτυπούν” οι κρίσεις. Ένα παράδειγμα, η  μοναδική και πανέμορφη Bugatti Type 41 Royale των 6,50 μέτρων, η οποία και αυτή έπεσε θύμα του κραχ του 1929.

Όλα τα προηγούμενα έχουν ισχύ και για ταπεινότερα πράγματα.

Η τοποθεσία ενός καταστήματος, η διακόσμησή του, το ύφος του ή μία πολυτελής κατοικία σε ένα φτωχό οικόπεδο ή το αντίστροφο έχουν σημασία. Διότι οι επιλογές μας καθορίζουν το είδος του κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε. Και η αστοχία εδώ σημαίνει πως θα αποτύχουμε αφού δεν αξιολογήσαμε σωστά, το κοινό μας (ισχύει για κάθε είδους δραστηριότητα).

Ως εκ τούτου μην περιμένετε να… πέσουν οι τιμές της Rolls-Royce για να την αποκτήσετε, αφού εάν συμβεί αυτό δεν πρόκειται να την αγοράσουν οι εν δυνάμει και παραδοσιακοί πελάτες της.

Και λόγω της επικαιρότητας της ημέρας και παραφράζοντας το εξαιρετικό ρεφρέν της εθνικής αοιδού μας Άντζελας “οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ”, θα έγραφα:

“για τις Rolls-Royce δεν υπάρχουν black Fridays”!

Πηγές φωτογραφιών: η επίσημη ιστοσελίδα της Rolls-Royce και το newsroom της Bugatti (μόνο στο Facebook).

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)