Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Γενική Επισκόπηση Κατάστασης

(Οικονομία  – Covid-19 – Τουρκία – Συμπέρασμα)

Για να δούμε λοιπόν πού ευρισκόμεθα (βρισκόμαστε, χα) και τι πρέπει να κάνουμε… Το εάν είναι “καλά” τα πράγματα ή όχι, κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να σας απασχολεί. Τι σημαίνει άραγε “καλά”; Ο ορισμός διαφέρει τόσο πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο και από κατάσταση σε κατάσταση, ώστε να μην έχει κάποιο νόημα. Και μη βιαστείτε να φθονήσετε την κατάσταση του άλλου. Διότι αφ΄ ενός ο φθόνος είναι αυτο-δηλητήριο (εσείς το πίνετε για να δηλητηριαστεί ο… άλλος) και αφ΄ ετέρου ποτέ δε γνωρίζεις τι κρύβεται μέσα στην καρδιά του (και συμπληρώνω και ποτέ δεν θα ήθελες να το μάθεις και να ευρεθείς στη θέση του).

Αλλά για να δούμε τι συμβαίνει σε επιμέρους τομείς της κοινωνικής μας ζωής (και φυσικά οι εκτιμήσεις είναι απόλυτα ειλικρινείς αλλά υποκειμενικές). Η σειρά είναι τυχαία, το συμπέρασμα μετράει:

Α. Οικονομία

Η οικονομία σέρνεται. Όλα γίνονται με πολύ περισσότερη πίεση (έως αφόρητη), τα χρήματα δεν φτάνουν και η κερδοφορία ροκανίζεται. Δεν ισχύει προφανώς για όλους αυτό, αλλά ιδιαίτερα η ελεύθερη αγορά είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το χειρότερο είναι πως δεν… πεθαίνει! Η εγγενής ικανότητα επιβίωσης στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί μειονέκτημα για το σύνολο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου ένα ποσοστό της τάξεως 35-40% έχει κάποια μισθωτή εργασία, ως εκ τούτου οι πιέσεις κάπως απαλύνονται λόγω του ότι υπάρχει κάποιος μισθός (έστω μικρός) και αυτό ευνοεί μία διαχείριση. Δεν ασκούνται πιέσεις από αυτή την κατηγορία. Ένα άλλο ποσοστό γύρω στο 35% ανήκει στην ελεύθερη οικονομία. Αυτό στενάζει κυριολεκτικά, αλλά δεν έχει δύναμη να ασκήσει πιέσεις. Ένα περίπου 25% είναι σε πολύ κακή κατάσταση και ούτε να επιβιώσει μπορεί ούτε να ασκήσει την παραμικρή πίεση στο σύστημα. Υπάρχει τέλος ένα 5% με μεγάλη οικονομική άνεση και μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ένα μικρότερο ποσοστό με απεριόριστη οικονομική επιφάνεια, το οποίο πάντα υπήρχε στην κοινωνία και πάντα θα υπάρχει.

Κοινωνική έκρηξη λοιπόν αποκλείεται διότι δεν υπάρχουν ανισορροπίες ανατροπής. Εάν το 35% της ελεύθερης οικονομίας, με την όποια συνεισφορά στη φορολογία πάψει εντελώς να ανταποκρίνεται τότε ξετινάχτηκε το σύστημα. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Και όσο η οικονομία μεταβαίνει στο στάδιο των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων, τόσο απομακρυνόμαστε από… εκρηκτικές συνθήκες.

Κατά τη γνώμη μου δεν θα γίνει τίποτα.

Τι απομένει λοιπόν;

Να κινηθείτε έξω από τα καθιερωμένα. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές και πρέπει και οι τρόποι σκέψεις να τροποποιηθούν. Το by the book δεν λειτουργεί. Αυτό αφορά κυρίως το 35% της ελεύθερης οικονομίας.

Τέλος μην ακούτε (αφορά όλους) τις σειρήνες. Μην ενδίδετε σε κοινότυπες λογικές και μοιρολατρία. Ο πραγματικός νέος πλούτος ΤΩΡΑ δημιουργείται. Δηλώστε συμμετοχή! Και τονίζω ότι αυτό ισχύει για όλους, διότι τα μεγαλύτερα εμπόδια τα θέτουν οι άνθρωποι με αυτο-περιοριζόμενο ορίζοντα. Ασχέτως εάν οι προθέσεις τους είναι έντιμες και καλές. Δεν αρκεί. Είναι γύρω μας και επηρεάζουν.

Β. COVID-19

Το Σικάγο έχει πληθυσμό 2,7 εκ. κατοίκους ενώ η μητροπολιτική περιοχή γύρω στα 9,7 εκ. Άρα το Σικάγο είναι συγκρίσιμο κατά μία έννοια με την Ελλάδα. Με αναφορά τον πληθυσμό των 3 εκ. διαπράττονται από 560 έως 1000 δολοφονίες ετησίως! Κατά μία έννοια λοιπόν κινδυνεύεις περισσότερο εάν είσαι κάτοικος αυτής της πόλης να δολοφονηθείς παρά να πεθάνεις από τον Covid-19 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα (και ελπίζω να παραμείνουν εκεί).

Αλλά! Στην πρώτη περίπτωση δεν το επιλέγεις (να δολοφονηθείς), στη δεύτερη όμως μπορείς σε έναν βαθμό. Άρα δεν πρόκειται για το ίδιο ζήτημα.

Τι κάνεις;

Δεν φοβάσαι, κινείσαι με σωφροσύνη και πάντα σκέφτεσαι με κοινωνική υπευθυνότητα. Είναι αδύνατον να είσαι απρόσβλητος, αλλά τηρώντας τους κανόνες και σκεπτόμενος το συνάνθρωπό σου ΠΡΟΣΕΧΟΝΤΑΣ τον, κάνεις καλύτερη την κοινωνία. Ακόμα και να ΜΗΝ υπήρχε ο Covid-19 πάλι θα έπρεπε να εφευρεθεί. ΠΡΕΠΕΙ να σκέφτεσαι τον άλλον. Τελεία και παύλα εδώ.

Γ. Τουρκία

Είναι γείτων, έχει συγκεκριμένη ηγεσία και πρέπει να μάθουμε να ζούμε (και το έχουμε μάθει) με αυτήν. ΔΕΝ θα τελειώσει αύριο, μην βγάλετε αναστεναγμό ανακούφισης εάν κάπως ηρεμήσουν οι… Navtex αλλά δεν πρόκειται να γίνει και τίποτα με τις συγκεκριμένες συνθήκες. Έσω έτοιμοι βέβαια, αλλά περισσότερο να προσέχετε τις καθημερινές μετακινήσεις σας παρά να ανησυχείτε για κάποιο επεισόδιο.

Δ. Συμπέρασμα

Όλα τα προηγούμενα δημιουργούν ένα μίγμα, το οποίο εύκολα σε στέλνει στο ψυχιατρείο. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει αν και δε σε στέλνει ακριβώς. Το δημιουργείς μέσα στο μυαλό σου και αυτο-εγκλείεσαι. Και εάν όλα διορθώνονται ΑΥΤΟ ΔΕΝ διορθώνεται. Το σημαντικότερο είναι η διατήρηση της ψυχικής υγείας. Αυτός είναι ο ΠΛΟΥΤΟΣ σου! Διότι όσο εντείνονται τα ζητήματα, τόσο περισσότερο αναγκαίοι θα είναι οι άνθρωποι με απεριόριστες αντοχές και καθαρή σκέψη.