Ανάλυση: Επενδυτικές Δυνατότητες στην Ελλάδα του 2019
Σειρά 3 άρθρων όχι με οδηγίες αλλά με επενδυτικό σκεπτικό – δημιουργικό ερέθισμα.
Αλήθεια! Υπάρχουν επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα σήμερα ή πρόκειται για μία θεωρητική ανάλυση;
Α. Ο Κλασσικός Τουρισμός
Προσωπικά είμαι πολύ συντηρητικός στις κινήσεις μου. Δεν μπορώ να κινηθώ, όπως πολλοί τους οποίους παρατηρώ με άλματα και με επιτυχία. Αλλά κάποια πράγματα ίσως τα εντοπίζω.
Η πρώτη λοιπόν… επενδυτική (!) κίνηση ήταν να ανοίξω ένα… βιβλίο. Όχι εγχειρίδιο οικονομίας, αλλά έναν περιηγητικό οδηγό της Νέας Ελλάδος του… 1913! Διότι, τότε η χώρα προσάρτησε σημαντικά εδάφη μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και κυρίως τις εσχατιές της Ηπείρου, τη Μακεδονία και πολλά νησιά. Και προσέχω τις… διαφημίσεις!
Το 1913 δεν ήταν καθόλου εύκολη χρονιά. Ποια μνημόνια και ιστορίες; Τότε επρόκειτο περί πολέμου. Και με ένα κράτος, το οποίο καλά-καλά δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του και με βαθύτατους διχασμούς. Αλλά ΚΑΙ τότε επενδύσεις γίνονταν! Και μάλιστα περισσότερο τολμηρές απ΄ ότι σήμερα. Και επιπλέον και από πολλούς αστούς και όχι κατ΄ ανάγκην κεφαλαιούχους.
Σταθερή αξία από το 1913 έως και σήμερα αποτελούν οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα (θεματικό ή μη)! Παρούσες σε μεγάλο βαθμό και οι Τράπεζες μάλιστα και η περιβόητη της Ανατολής, η οποία έμελλε να γίνει πρωτοσέλιδο δεκαετίες μετά, καθώς επίσης οι ναυτιλιακές, τα γαλακτοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία και κάποιες σχετικά με μέταλλα.
Θέλω πολύ να προσέξετε πως οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες δεν αλλάζουν με τους αιώνες. Και οι επενδύσεις χωρίζονται σε δύο μεγάλες (πολύ μεγάλες) κατηγορίες:
Α. Τις αναλλοίωτες (αλλά εξελισσόμενες) με τους αιώνες και
Β. Τις νεοφυείς, οι οποίες δεν υπήρχαν πριν από κάποιες δεκαετίες.
Στις πρώτες ανήκουν τα πλοία. Το πλοίο από την εποχή των Φαραώ μέχρι σήμερα παραμένει το ίδιο. Άλλαξε μορφή και τρόπους προώθησης (πανιά, ατμός, πετρέλαιο) αλλά πάλι μία πλατφόρμα επάνω στο νερό είναι. Το ίδιο και οι κατοικίες και οι τροφές και ο ρουχισμός.
Στις δεύτερες είναι τα αυτοκίνητα (με την έννοια των μηχανών), διότι παλαιότερα υπήρχαν κάρα ενός ή δύο ίππων και φυσικά η επανάσταση των ηλεκτρονικών, τα τηλέφωνα, το ηλεκτρικό φως και τόσες άλλες ακόμα, ακόμα και το πετρέλαιο.
Ο Έλληνας είναι πολύ καλύτερος στις πρώτες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Κρύβεται μία ιστορική αίσθηση χιλιάδων ετών. Οι Αμερικάνοι δεν έχουν το ίδιο εύρος στην αντίληψη του χρόνου. Μόλις 300-400 έτη. Άρα ρέπουν περισσότερο προς την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων ιδεών.
Αφού βλέπουμε πως ο τουρισμός είναι μία βιομηχανία με έναν τουλάχιστον αιώνα παρουσίας στην χώρα μας, έχουμε μία αίσθηση σταθερότητας. Αποτελεί κάτι όπως το “ομόλογο”. Άλλαξαν τα θέματα, όπως βλέπουμε. Σανατόρια δεν υπάρχουν σήμερα, αλλά λουτρά ναι. Ούτε η θάλασσα (ως προορισμός) ήταν τόσο διαδεδομένη τότε ενώ τώρα είναι. (Θυμηθείτε και το άρθρο με το Σαραντάπηχο και το πολυτελέστατο ξενοδοχείο του).
Το πλεονέκτημα του τουρισμού είναι κυρίως η σχετικά εύκολη είσοδος με μικρά κεφάλαια, το χαμηλό ποσοστό κινδύνου καθώς και η αρκετά σταθερή εγχώρια ζήτηση. Εστιάζω προφανώς στο ν κατασκευαστικό τομέα στον οποίον ανήκω και παρέμεινα πιστός όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια παρ΄ όλες τις τρομακτικές απώλειες.
Πελάτες και γνωστοί μου, οι οποίοι επένδυσαν στις αρχές της κρίσης σε πέτρινα κτίρια με στόχο την ενοικίαση, σχεδόν τα απόσβεσαν (και μάλιστα τα κατασκεύασαν με υψηλότερα κοστολόγια) και μερικοί απολαμβάνουν και κέρδη. Και όλα αυτά μέσα σε λίγα χρόνια και παρακαλώ κάνετε τους υπολογισμούς και θα το διαπιστώσετε. Όσοι πάλι για δικούς τους λόγους δεν κινήθηκαν ούτε τα χρήματα τους δεν μπορούσαν να ορίσουν μέχρι πρότινος με τους κεφαλαιουχικούς ελέγχους.
Παιδιά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια και ο χρόνος είναι περιορισμένος. Όπου είσαστε ή νοιώθετε δυνατοί πρέπει να κινηθείτε. Επενδύστε στην επιχείρηση σας ΤΩΡΑ, κατασκευάστε (μην με κατακρίνετε, προφανώς επιμένω σε αυτό και εδικά στην πέτρα) σε σημεία με ενδιαφέρον και μην το φοβηθείτε. Η ατολμία θα πληρωθεί πολύ ακριβά.
Σκεφτείτε τα, τα παραπάνω και αξιολογείστε τα. Απλώς τα πιστεύω και κυρίως μην απογοητεύεστε και ΚΑΝΤΕ! Κάντε τώρα για να αλλάξετε τα δεδομένα σας.
Αυτή είναι η άποψις μου για το επενδυτικό-τουριστικό 2019 με απόλυτη ειλικρίνεια (όπως πάντα).
Έπονται:
Β. Οι Τεχνολογίες και όχι Μόνον
Γ. Πέρα από το Προφανές
Σημ. Οι φωτογραφίες, δυστυχώς κάπως αχνές λόγω της παλαιότητας του βιβλίου, προέρχονται από τον Μπαίδεκερς, “Οδηγό της Νέας Ελλάδος” του Τρύφωνα Ε. Ευαγγελίδη, εκδόσεως 27 Μαΐου 1913.