Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Αυτό το “Βλέπει” πού το “Βλέπουν”;

(Με… προφητικό χιούμορ)

Μετά από τις “απίστευτες” ιστορίες και τα “συγκλονιστικά” γεγονότα έκανε την εμφάνιση του στις ειδήσεις και αυτό το… “βλέπει”.  Κάποιος, ο οποίος κατέχει μία θέση κάπου “βλέπει” ανάπτυξη στον τάδε τομέα ή ενίσχυση των επενδύσεων σε κάποιον άλλο και ούτω καθ΄ εξής!

Παιδιά κάποιο λάθος κάνετε. Εγώ είμαι ο… Προφήτης και “βλέπω” εσείς την τύφλα σας βλέπετε ή μάλλον καλύτερα, “βλέπετε” αυτό, το οποίο θέλετε να δουν και οι άλλοι. Και κυρίως εκείνοι, οι οποίοι θα… πληρώσουν για να το δουν μετά από εσάς!

Ας μην κοροϊδευόμαστε! Το μέλλον κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει ή να το “δει”. Η μελλοντολογία εξ΄ άλλου είναι μία ψευδο-επιστήμη, ασχέτως εάν είναι τόσο χρήσιμη, διότι αποτελεί σπουδαίο διανοητικό εργαλείο, ώστε να αντιληφθούμε τις τάσεις (και όχι μόνον) και με τη διαίσθησή μας ή ακόμα και το χάρισμά μας να “δούμε” τι θα ήταν πιθανόν για το μέλλον. Η αξία ωστόσο μίας “είδησης”, η οποία έχει ως αρχική λέξη το “βλέπω” είναι εγγενώς μηδενική. Το προβλέπω ή το διαβλέπω (διαφέρουν οι έννοιες) είναι εντιμότερες εκφράσεις.

Το προβλέπω σημαίνει πως εκτιμώ ότι κάτι έχει ισχυρή πιθανότητα να συμβεί στο μέλλον.

Το διαβλέπω σημαίνει πως υποθέτω και συμπεραίνω από ενδείξεις.

Δεν είμαι φιλόλογος ή γλωσσολόγος ούτε ο… Μπαμπινώτης. Ωστόσο δίνω πολύ μεγάλη σημασία στο χειρισμό των εννοιών των λέξεων, ακόμα και εάν η δική μου παραπομπή είναι διαφορετική από αυτήν, η οποία πραγματικά ισχύει.

Οι λέξεις πρόβλεψη και πρόγνωση επίσης είναι εντελώς διαφορετικές. Για την πρόβλεψη έγραψα προηγουμένως. Η πρόγνωση αφορά την εκτίμηση για την εξέλιξη μίας κατάστασης βάσει συγκεκριμένων (γνωστών) δεδομένων. Ως εκ τούτου αναφερόμαστε σε “πρόγνωση του καιρού”, διότι εκεί δεν προβλέπουμε ακριβώς, αλλά από τα προϋπάρχοντα στοιχεία εκτιμούμε την εξέλιξη των φαινομένων.

Το να “δεις” κάτι στο μέλλον είναι κάτι καθαρά εξωπραγματικό και δεν επιδέχεται καμία λογική εξήγηση. Απλά το “είδες”, τώρα εάν είδες σωστά ή οπτασίες είναι άλλο θέμα και μόνον δια μέσου του αποτελέσματος μπορεί να αξιολογηθεί η ορθότητα της πρόβλεψης.

Και καλά, όσον αφορά πολλά ζητήματα κοινωνικής φύσεως. Αλλά όταν αναφερόμαστε σε οικονομικά θέματα η χρήση της λέξης “βλέπω” είναι εντελώς άστοχη. Και χάνει και την επιστημονική αλλά και την μεταφυσική της σημασία. Καλύτερα ας χρησιμοποιείται η λέξη “εκτιμά”.

Με… προφητική βεβαιότητα, όπου διαβάζεται τίτλο οικονομικής ή άλλης είδησης με τη λέξη “βλέπει”, σημαίνει ξεκάθαρα πώς θέλει να σας… τυφλώσει.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)