Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Αυθαίρετες και Αλλοπρόσαλλες Σκέψεις έως τώρα σχετικά με την Ουκρανία

Α. Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος του 1939
Β. Η Υποκρισία των Δυτικών
Γ. Το “Επίτευγμα” του ΠτΟυκ (Α΄ Μέρος)
Δ. Το “Επίτευγμα” του ΠτΟυκ (Β΄ Μέρος)
Ε. Η Επεκτατική Πολιτική της Ρωσσίας και το Τραγικό Λάθος
ΣΤ. Γιατί Αυτή η Εμμονή των Ρώσσων Ολιγαρχών με τα Σούπερ- Γιώτ;
Ζ. Τίνος Τελικά είναι Αυτός ο Πόλεμος;
Η. Και Κάτι… Οξύμωρο
Εν Κατακλείδι…

———————————————————————————————-

Α. Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος του 1939

Ένας άγνωστος πόλεμος ήταν αυτός μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Φινλανδίας το 1939. Παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία. Και τότε η στρατιωτική υπεροχή των Σοβιετικών ήταν συντριπτική και τότε υπήρχε ένας στυγνός δικτάτορας (ο Στάλιν) μακράν χειρότερος του σημερινού και τότε η Φινλανδία αντιστάθηκε σθεναρά… Το τέλος ήταν υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία κατέκτησε εδάφη της Φινλανδίας και παρά το κόστος του πολέμου η Φινλανδία έχασε πολύ περισσότερα από όσα προηγουμένως θα μπορούσε να είχε αποφύγει.

Περίπου τα ίδια με την έως τώρα έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν είναι τόσο ισχυρός λοιπόν ένας στρατός μία μεγάλης δύναμης ούτε τότε ούτε και τώρα.

Β. Η Υποκρισία των Δυτικών

Αυτό, το οποίο δεν με πείθει για τις αγνές προθέσεις των Δυτικών είναι το μένος εναντίον της Ρωσσίας. Και δεν με πείθει, διότι όσο τους εξυπηρετούσε ο ΠτΡ “ποιούσαν την νήσσαν” (έκαναν την πάπια). Τώρα και ενώ φυσικά η Ρωσσία είναι εισβολέας (δεν αντιλέγω) τα θυμήθηκαν όλα. Θα δικαιούνταν πολύ περισσότερο να ομιλούν εάν τα είχαν πράξει νωρίτερα.

Γ. Το “Επίτευγμα” του ΠτΟυκ (Α΄ Μέρος)

Ο ΠτΟυκ επέτυχε το αδιανόητο: με τον λόγο του στη Βουλή του Ισραήλ, ο οποίος μεταδόθηκε και από γιγαντοοθόνες κατάφερε να στρέψει όλους τους Ισραηλινούς εναντίον του! Το ανιστόρητο των επιχειρημάτων του με τα οποία σύγκρινε την Ρωσσική εισβολή με το Ολοκαύτωμα προκάλεσε τόσα αρνητικά σχόλια, ώστε ένας βουλευτής του κόμματος Λικούντ (κεντροδεξιό), δήλωσε, πως εάν αυτός ο λόγος είχε εκφωνηθεί όχι υπό το πρίσμα των σημερινών συνθηκών (του πολέμου), κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν ο λόγος ενός… αρνητή του Ολοκαυτώματος!

Δ. Το “Επίτευγμα” του ΠτΟυκ (Β΄ Μέρος)

Οι συνεχείς προκλήσεις και επιμονή (ουσιαστικά εκβιασμός) του ΠτΟυκ για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να εμπλακούν το ΝΑΤΟ και άλλα κράτη στη σύρραξη με κάνει να σκέφτομαι πως εάν ήμουν ο ΠτΡ θα του την… έρριχνα τη βόμβα. Προσωπικά πιστεύω πώς αυτό… εύχονται και όλοι οι Δυτικοί ηγέτες. Και σε συνδυασμό με την υποκρισία τους (και δειλία μαζί) είμαι σίγουρος τότε, πώς όλοι θα έκαναν την κότα (από πάπια σε κότα καλά πάμε). Για το… συμφέρον του ελεύθερου Κόσμου!

Ε. Η Επεκτατική Πολιτική της Ρωσσίας και το Τραγικό Λάθος

Ο ΠτΡ σφάλλει σε ένα βασικό σημείο. Νομίζει ότι η Ρωσσία είναι…. κομμουνιστική, όπως όταν ήταν επί KGB. Αλλά ο καπιταλισμός είναι πολύ γοητευτικός και αυτό το πολίτευμα έχει η Ρωσσία σήμερα και μάλιστα σε μία πολύ κακή εκδοχή του. Το ότι δημιουργήθηκαν ουρές για την απόκτηση αγαθών από εταιρίες, οι οποίες μποϋκοτάρουν τη χώρα τους εν καιρώ πολέμου (ασχέτως του είδους του πολέμου) είναι ένδειξη σοβαρής ασθένειας μίας κοινωνίας. Ο “εχθρός” ΔΕΝ είναι εκεί όπου νομίζει ο Πρόεδρός της.

ΣΤ. Γιατί Αυτή η Εμμονή των Ρώσσων Ολιγαρχών με τα Σούπερ- Γιώτ;

Πραγματικά με εντυπωσιάζει αυτή η “αδυναμία” τους στις υπερπολυτελείς θαλαμηγούς! Τι έχουν και τους ελκύουν τόσο; Νομίζω πως οι σύγχρονοι Ρώσσοι ολιγάρχες δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους αριστοκράτες επί Τσάρου. Τεράστια κατοχή εδαφών και εθνικού πλούτου εκφρασμένη την εποχή εκείνη σε παλάτια. Επειδή τώρα το υπερεγώ τους και ο εκφυλισμός τους δεν φθάνει να ικανοποιηθεί στην αχανή χώρα τους, τα γιώτ αποτελούν την καλύτερη έκφραση της έπαρσής τους, η οποία κυρίως μπορεί να επιδειχθεί διεθνώς με προτίμηση στα κοσμικότερα μέρη της Ευρώπης. Ούτε αυτοί διδάχθηκαν (ούτε και προέβλεψαν) πως οι συνέπειες (κυρώσεις) ενός καπιταλιστικού συστήματος μπορεί να είναι ισάξιες μίας λαϊκής επανάστασης!

Ζ. Τίνος Τελικά είναι Αυτός ο Πόλεμος;

Αυτό δεν νομίζω πως είναι ένα απλό ερώτημα. Είναι ο πόλεμος του ΠτΡ αλλά όχι της Ρωσσίας; Δεν δύναμαι να το αξιολογήσω. Εάν ισχύει όντως αυτό, τότε έχουμε επιστρέψει στην εποχή των ηγεμόνων, οι οποίοι από καπρίτσιο και μόνον αιματοκύλιζαν λαούς και λαούς.

Η. Και Κάτι… Οξύμωρο

Συμβαίνει κάτι παράξενο. Η Ευρώπη κάτι με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, κάτι με τον Covid-19 και τώρα με την ενεργειακή και όχι μόνον κρίση μετατρέπεται σε μία μορφή “κομμουνιστικής” οντότητας β΄ τύπου. Ο α΄ τύπος ήταν ο γνωστός παλαιότερος. Διότι για να επιβιώσουν οι πολίτες της πρέπει αναγκαστικά να στραφούν στη βοήθεια των κυβερνήσεων τους και όχι στις δικές τους δυνάμεις. Πάμε άλλον έναν αιώνα πίσω!

Η Ρωσσία με την πτώση του νυν Προέδρου της, όποτε αυτή συμβεί, θα… εξιλεωθεί και πιθανότατα θα μετατραπεί σε ένα νέο Ελντοράντο πλούτου, παράδεισο των χρυσοθήρων κάθε είδους, οι οποίοι θα εγκαταλείψουν τις γερασμένες και αποτυχημένες Ευρωπαϊκές κοινωνίες  προς αναζήτηση χρυσού. Θα είναι κατά κάποιον τρόπο η “εκδίκηση” των κυρώσεων.

Και μην ξεχνάτε (το έχουν ξεχάσει) πως σε έναν άκρως επικίνδυνο και αδίστακτο αντίπαλο όταν (εάν) τον έχεις νικήσει, πρέπει πάντα να του αφήνεις μία διέξοδο διαφυγής. Άλλωστε πρέπει να φθάσεις στα άδυτα του Κρεμλίνου για να το τερματίσεις.

Τα προηγούμενα είναι καθαρά υποκειμενικές απόψεις και σκέψεις για γόνιμους προβληματισμούς και όχι δογματικές θέσεις. Φυσικά η ερμηνεία όλων υπό το πρίσμα μου. All personal…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)