Εάν δεν μπορείς να αντέξεις τη ζέστη, βγες έξω από την κουζίνα.
—Παλαιό ρητό
Είναι κάπως άσχετο με τα υπόλοιπα, αλλά κάποιο συμβάν μου έδωσε την αφορμή για αυτό το άρθρο. Είναι γεγονός πως η απόρριψη είναι από τα πλέον δυσάρεστα, τα οποία συμβαίνουν στη ζωή μας. Εννοώ κάθε είδους απόρριψη. Από την εμπειρία μου έχω καταλήξει σε τρεις βασικούς κανόνες, οι οποίοι ισχύουν. Η λέξη “κανόνες” δεν είναι ορθή, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη αυτή τη στιγμή. Πάμε λοιπόν:
- Το παλαιό ρητό του υπότιτλου. Θέλεις πολύ να μαγειρέψεις κάτι ζεστό, αλλά δεν αντέχεις τη ζέστη της κουζίνας. Πήγαινε έξω ή παρήγγειλε κάτι από έξω. Τόσο απλό. Ερμηνεία: μην ασχολείσαι με κάτι για το οποίο δεν διαθέτεις επιμονή και αντοχή.
- Πολύ συχνά οι λόγοι της απόρριψης είναι εντελώς διαφορετικοί με αυτούς, τους οποίους εμείς νομίζουμε ή υποθέτουμε και ακόμα συχνότερα δεν είναι προσωπικοί. Το να πλάθεις ιστορίες και να καταναλώνεις ενέργεια για την εξεύρεση των λόγων δεν ωφελεί ενώ ταυτοχρόνως πληγώνεις και τον εγωισμό σου, ίσως χωρίς λόγο. Εκτός εάν έχεις κοπεί σε κάποιο μάθημα, αλλά τότε απλά… διάβασέ το πάλι και καλύτερα.
- Αυτό είναι το σημαντικότερο. Όταν μας απορρίπτουν ξεχνάμε πόσες φορές ΚΑΙ εμείς απορρίπτουμε τους άλλους (γενικώς για ανθρώπους και καταστάσεις). Και ισχύουν ΚΑΙ για εμάς τα 1. και 2. παραπάνω. Κάθε φορά κατά την οποία επιλέγουμε (οτιδήποτε μεταξύ πολλών) στην ουσία απορρίπτουμε ό,τι ΔΕΝ επιλέγουμε. Και στατιστικά στη ζωή μας, περίπου όσες απορρίψεις δεχόμαστε, άλλες τόσες… προσφέρουμε.
Πολλοί καλούνται, λίγοι εκλέγονται.
Δεν είμαι και τόσο καλός, ώστε να ξεχνώ και να συγχωρώ εύκολα (ή και καθόλου), μάλλον δεν με απασχολεί ούτε το ένα ούτε το άλλο, διότι το ταξίδι της ζωής είναι προς τα εμπρός και δεν θέλω να χάνω χρόνο, αλλά με την τρίτη σκέψη ομολογώ έχω αποκτήσει μία καλύτερη οπτική γωνία.
Μόλις συνειδητοποιώ πόσες φορές ΕΓΩ απορρίπτω συγκριτικά με το πόσες φορές με απορρίπτουν, απλά καταπίνω τη γλώσσα μου.
Keep going… κοινώς ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ!