Η Ελληνική κοινή γνώμη νομίζω δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα. Πιστεύω μάλιστα πως στην συντριπτική της πλειοψηφία τάσσεται με το μέρος της Γαλλίας, Γερμανίας, Αγγλίας και Ε.Ε., καθώς και φυσικά της Ρωσίας, οι οποίες όλες τάσσονται εναντίον της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου.
Η προσωπική μου άποψη και βεβαίως μην με στείλετε στην Τεχεράνη είναι πως ορθώς αποφάσισαν οι Η.Π.Α. αν και στο παρελθόν έχω αναφερθεί πως το Ιράν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον προσήκοντα σεβασμό σαν έθνος. Και το πρόβλημα δεν είναι οι Πέρσες αλλά η ακραία σκοταδιστική θρησκευτική ηγεσία τους (όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα μέρη).
Απλά αναφέρω την θέση μου για να είμαι ξεκάθαρος μαζί σας κι ας με τιμωρήσετε.
Προσέξτε όμως που είναι η πραγματική “είδηση”. Η απόφαση του Προέδρου ήταν κατά τη γνώμη μου λίγο- πολύ αναμενόμενη. Είχε εκφρασθεί ούτως ή άλλως από την πρώτη στιγμή εναντίον της συμφωνίας.
Η “είδηση” έγκειται κυρίως στο ότι για πρώτη φορά (εάν δεν απατώμαι) για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα η Αγγλία συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή άκρως συντηρητική τάση και με την Ρωσία. Μάλιστα μία Ευρώπη, η οποία έχει καταντήσει κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι είχε ονειρευθεί ο κόσμος της. Και μία Ευρώπη από την οποία προσφάτως η Αγγλία αποχώρησε (επίσης ορθώς κατά τη γνώμη μου).
Αυτό είναι το βασικό σημείο σχολιασμού μου.
Μην ξεχνάτε πως δύο φορές οι Αμερικάνοι, αρέσει δεν αρέσει αυτό, έσωσαν την Ευρώπη από την παράνοιά της. Και εάν μεν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος φαντάζει πολύ μακρινός, η ναζιστική λαίλαπα δεν είναι. Χωρίς την επέμβαση τότε των Η.Π.Α. δεν γνωρίζουμε τι Ευρώπη θα είχαμε σήμερα.
Και δεν γνωρίζουμε και τι θα έχουμε αύριο.