Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Αξίες – Τιμές Ακινήτων και Δ.Ν.Τ.

Επειδή το Δ.Ν.Τ. έγινε μέρος της ζωής μας να δούμε πως λειτουργεί το όλο σύστημα και πως αυτό επηρεάζει τις αξίες και τις τιμές των ακινήτων.

Αρχικά: άλλο ΑΞΙΑ – άλλο ΤΙΜΗ. Πολύ βασική και θεμελιώδης παρατήρηση αυτή.

Λοιπόν ας ξεκινήσω με ένα παράδειγμα:

Ας θεωρήσουμε δύο απομονωμένα νησιά, όπου στο ένα (το μεγάλο) κατοικούν 200 άνθρωποι, ενώ στο άλλο (το μικρό) 6. Στο ένα υπάρχει χαλκός αλλά βραχώδεις παραλίες και συννεφιά, ενώ στο άλλο ένας ψηλός φοίνικας, φοβερές παραλίες και ήλιος. (χάριν ευκολίας το μεν πρώτο θα το ονομάσω ΑΛΛ και το άλλο ΕΜ).

Υπάρχουν τρείς οικονομικές συμβάσεις.

  • Η μία αφορά τη σύμβαση μεταξύ των κατοίκων του νησιού ΑΛΛ.
  • Η άλλη αφορά τη σύμβαση μεταξύ των κατοίκων του νησιού ΕΜ.
  • Τέλος η άλλη η μεταξύ των δύο νησιών.

Οι ΑΛΛ λόγω του ορυχείου χαλκού μπορούν να κατασκευάσουν ωραία σκεύη και εργαλεία και βέβαια οι αξίες γης έχουν να κάνουν με τα κοιτάσματα του χαλκού. Έχει χαλκό το οικόπεδο, περισσότερη αξία το ακίνητο.

Οι ΕΜ λόγω του ωραίου κλίματος και της τοποθεσίας είναι λίγο πιο επιρρεπείς στις απολαύσεις. Τα καλύτερα ακίνητα αφορούν την εγγύτητα με τον φοίνικα αλλά και τις παραλίες και την φυσική ομορφιά.

Οι ΕΜ ζήτησαν εργαλεία για να κλαδεύουν κουτάλια και πιρούνια να τρώνε και σαιζ λονγκ για να ξαπλώνουν στις παραλίες. Υποσχέθηκαν στους ΑΛΛ ξεκούραστες διακοπές και γευστικές καρύδες.

Κάποια στιγμή οι ΑΛΛ διαπίστωσαν πως οι ΕΜ έχουν λάβει πολύ περισσότερα (μπορεί και οι ΕΜ από μόνοι τους να πήγαν και να τους το είπαν), και αποφάσισαν ότι αυτό πρέπει να σταματήσει.

Αποστολή από τους ΑΛΛ διαπίστωσε την κατάσταση (πως οι ΕΜ κοιμούνταν κάτω από τον ήλιο) και πολύ θύμωσαν και αποφάσισαν πως τέρμα πια τα κουτάλια και τα πιρούνια. Περιορίστε τις ανάγκες σας, ώστε να εξοφλήσετε το χρέος σας. Οι ΕΜ αδιαμαρτύρητα τα δέχθηκαν όλα.

Σαν ανταλλακτικό νόμισμα ήταν τα βοτσαλάκια τα οποία αφθονούν και στα δύο νησιά και το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να συλλεχθεί.

Τέλος της ιστορίας.

Πείτε μου λοιπόν από την προηγούμενη ιστορία ΠΩΣ επηρεάστηκαν οι αξίες ακινήτων;

Μεταξύ των κατοίκων και των δύο νησιών οι σχετικές αξίες παρέμειναν αναλλοίωτες. Τα ακίνητα στο νησί των ΑΛΛ με κοιτάσματα χαλκού διατήρησαν την αξία τους, το ίδιο και τα παραθαλάσσια ακίνητα των ΕΜ, απλώς τα βοτσαλάκια από τους ΕΜ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά με τον ίδιο τρόπο στους ΑΛΛ. Τούτο διότι τα βοτσαλάκια είναι απλές αποδείξεις πραγματικού προϊόντος. Δηλαδή χαλκού και θάλασσας. Συνεπώς επειδή οι ΑΛΛ αποφάσισαν να μην δέχονται τα πολλά βοτσαλάκια των ΕΜ (τα οποία δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις, διότι δεν μπορείς να υπόσχεσαι 1095 ημέρες ήλιου τον χρόνο 3Χ365 = 1095) τα βοτσαλάκια μειώθηκαν κατά το εν τρίτον στο θαυμάσιο νησί των ΕΜ.

Απαντώ στο προηγούμενο ερώτημα:

Μεταξύ των ΑΛΛ οι αξίες γης έμειναν αναλλοίωτες και όσον αφορά την τιμή τους.

Μεταξύ των ΕΜ οι αξίες γης έμειναν αναλλοίωτες και μειώθηκαν ΣΥΝΟΛΙΚΑ οι τιμές τους.
(γιατί μειώθηκαν σε αριθμό τα αποδεκτά βοτσαλάκια = ρευστότητα).

Μεταξύ των ΑΛΛ και των ΕΜ οι ΑΛΛ απέκτησαν προβάδισμα Χ3 (όσον αφορά την δυνατότητα που έχουν να εξαργυρώσουν τις υποσχέσεις των ΕΜ με βοτσαλάκια). Τούτο διότι είχαν αποφασίσει να χρησιμοποιούν τα ίδια βοτσαλάκια.

Οι ΕΜ είμαστε εμείς. Οι ΑΛΛ είναι οι άλλοι.

Τώρα απαντάμε πολύ εύκολα σε όλα τα ερωτήματα και στο γιατί οι αξίες ακινήτων των ΕΜ θα αυξηθούν κατά 73,28%. Γιατί 73,28%; Διαβάστε στην ενότητα Αύξηση Τιμών Ακινήτων κατά 73,28% εν μέσω Δ.Ν.Τ.

Διότι πλέον αφού μεταβλήθηκε η ισοτιμία στα βοτσαλάκια τα ακίνητα των ΕΜ ενώ στους μεταξύ τους συσχετισμούς ΔΕΝ μεταβλήθηκαν, όσον αφορά τώρα την ελκυστικότητά τους σε σχέση με τους ΑΛΛ μεταβλήθηκαν. Διότι τώρα οι ΑΛΛ μπορούν πολύ πιο εύκολα να αποκτήσουν ακίνητο στο νησί των ΕΜ. Αυτό ανεβάζει τις τιμές λόγω ζήτησης.

Αν οι ΕΜ είχαν αντί για βοτσαλάκια την δραχμή τότε θα ήταν πολύ ορατό αυτό, όπως ήταν στο παρελθόν. Θυμόσαστε πόσο επιθυμητό ήταν το γεγονός της πώλησης σε ξένους επενδυτές με δολάρια ή μάρκα; Τώρα όμως που έχουμε το ευρώ εξαναγκάζουμε τους ΕΜ να κινούνται με ισοτιμίες των ΑΛΛ με προφανές αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.

Συμπέρασμα:

Για μία κατάσταση στην οποία περιήλθαμε από ΔΙΚΗ ΜΑΣ πρωτοβουλία, διότι και το δυσκίνητο Ελληνικό Δημόσιο από άτομα αποτελείται όχι από κάτι άλλο, οι πολιτικοί μας εμείς είμαστε, οι τάσεις μας οι ίδιες είναι. Κανείς δεν μας έφταιξε, κανείς δεν μας στόχευσε. Αλλά όπως όταν μάθετε πως ο γείτονας δεν πάει καλά και πάτε να του πάρετε το σπίτι για ένα κομμάτι ψωμί, γιατί αυτό σας ενοχλεί όταν το κάνουν οι άλλοι; (Εύχομαι ειλικρινά πάντως να μην κάνετε αυτήν την σκέψη, γιατί μπορεί κάποια στιγμή να έχετε ΕΣΕΙΣ ανάγκη και να χρειαστεί να προστρέξετε στον γείτονά σας). Το ζήτημα είναι να βρεις τον τρόπο ή να μην φτάσεις σε κακό σημείο ή να το …αποκρύψεις μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

Στην περίπτωση της χώρας μας αντί να μοιρολογούμε την παρουσία του Δ.Ν.Τ. νομίζω ότι μας παρουσιάζεται μία τεράστια ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την φαινομενικά κακή συγκυρία και να πλουτίσουμε αυτήν την φορά εμείς σε …βάρος του Δ.Ν.Τ.

Δεν είναι σαφώς στην λογική μου η εκμετάλλευση μεταξύ ων ανθρώπων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα σαφές επιχειρηματικό παιγνίδι φυσικά και δεν συνιστώ την Αγιότητα. Αντιθέτως συνιστώ την οξύνοια προκειμένου η ύπαρξη του Δ.Ν.Τ. στην χώρα μας τα επόμενα χρονιά να αποτελεί την μεγαλύτερη ευκαιρία άντλησης από βοτσαλάκια των ακτών του άλλου νησιού. Αν μάλιστα δεν προκαλώ, το Δ.Ν.Τ. θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται: Τ.Ν.Δ. = Το Νέο Δώρο.

Περισσότερα στο ΠΩΣ θα εκμεταλλευτούμε την παρουσία του Δ.Ν.Τ. (όσον αφορά τουλάχιστον τα ακίνητα) στην συνέχεια.

Σημαντική Διευκρίνηση: Όσα γράφονται είναι αποκλειστικά δικές μου απόψεις, τις οποίες έχω αποκρυσταλλώσει μετά από βαθειά μελέτη, σκέψη και εφαρμογή στην πράξη. Είναι οπωσδήποτε απολύτως υποκειμενικές. Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι είναι οι ορθές ή οι μοναδικές. Αποτελούν μία μορφή προσέγγισης σύμφωνα με την δική μου οπτική γωνία και τίποτα λιγότερο ή περισσότερο.