Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Αναλημματικοί Τοίχοι

Η πλατεία των Υψηλών Αλωνίων είναι η πιο γνωστή πλατεία της Πάτρας (και η πιο ωραία)… Από το όνομά της κατανοείτε πως είναι… ψηλά ως ένα φυσικός εξώστης της πόλης. Η Πάτρα κείται κατά μία έννοια σε δύο επίπεδα γι’ αυτό έχουμε την Άνω και την Κάτω πόλη.

Ο λόφος των Υψηλών Αλωνίων ωστόσο δεν “σβήνει” ομαλά, αλλά αντιθέτως στηρίζεται από  έναν εντυπωσιακό πέτρινο τοίχο μεγάλου ύψους.

Οι Ρωμαίοι, ως γνωστόν ήσαν εξαίρετοι πολιτικοί μηχανικοί και πρέπει να προσέξατε πως πρόκειται για ένα τοίχο, ο οποίος δέχεται εξαιρετικά μεγάλα φορτία (όπως ονομάζονται κατά την τεχνική ορολογία), κοινώς “ωθήσεις”, (πιέσεις) από το έδαφος πίσω του προκειμένου να λάβει την φυσική του μορφή, η οποία δεν είναι η κάθετη, αλλά μία ομαλή “διάχυση” στο υποκείμενο έδαφος, όπως όλοι οι όγκοι χώματος ή εδάφους, τους οποίους βλέπετε.

Σας διαβεβαιώνω πως πρόκειται για ένα πολύ τολμηρό έργο, υψηλής τέχνης και τεχνικής και το οποίο θα απέφευγε κάθε… σώφρων μηχανικός σήμερα να κατασκευάσει! Δεν είναι μόνο η εύκολη λύση του οπλισμένου σκυροδέματος, αλλά και η κλίση του τοίχου, η οποία είναι σχεδόν κάθετη. Σε αντίστοιχη περίπτωση σήμερα δεν νομίζω κανένας  μηχανικός να προέβαινε σε αυτή τη λύση.

Ωστόσο ο τοίχος παραμένει στη θέση του από τα Ρωμαϊκά χρόνια και θα παραμείνει για πολύ καιρό απ’ ότι φαίνεται. Σύμφωνα μάλιστα, απ’ όσα γνωρίζουμε ο λόφος αυτός ήταν τεχνητός και όχι ένας φυσικός σταθερός βράχος. Αυτό κάνει ακόμα πιο αξιοθαύμαστη αυτή την κατασκευή.

Δείτε όμως σε κάποιο άλλο σημείο το πρόσφατο τοιχείο από οπλισμένο σκυρόδεμα να έχει ήδη λάβει μία κλίση, η οποία κάποια στιγμή μπορεί και να αυξηθεί…

Υποθέτω πως ο τοίχος έχει μεγάλο πάχος και σίγουρα στην οροφή του είναι πολύ καλά εγκιβωτισμένος (αυτό είναι πολύ σημαντικό), ενώ η απορροή των υδάτων από το εσωτερικό (δηλαδή το χώμα, το οποίο συγκρατεί) σίγουρα πρέπει να κατευθύνεται με πολύ σωστό τρόπο και εννοώ πως δεν αρκεί να μείνουν ανοιχτές κάποιες τρύπες μόνο… (τότε δεν υπήρχαν οι διάτρητες πλαστικές σωλήνες, συνεπώς ακόμα και  αυτά τα στοιχεία έπρεπε να κατασκευαστούν από πέτρα και να μην καταστραφούν από το νερό)…

Κάτω από την πλατεία για όσους δεν είναι από την Πάτρα υπάρχουν τα αντιαεροπορικά καταφύγια (εξ’ ου και η στοά).

Πάντως εάν είστε νέα/ος μηχανικός μην ξεγελαστείτε από αυτό, το οποίο μόνο βλέπετε. Οι τοίχοι αυτού του τύπου έχουν πολλά σημεία, τα οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν. Επισημαίνω πως είναι εντελώς διαφορετικό να χτίζεις επιχωματώνοντας τον τοίχο ανεβαίνοντας κλιμακωτά, από το να χτίσεις πρώτα τον τοίχο και να τον “γεμίσεις” πίσω με χώμα ή να υπάρχει το έδαφος και να προσθέσεις κατόπιν τον τοίχο.

Στην τελευταία παράγραφο έδωσα νομίζω τροφή για σκέψη στους νέους μηχανικούς… και να δώσω και ένα ερέθισμα ακόμα με το να σκεφτούν πως θα έχτιζαν ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)