Τι ακριβώς σημαίνει «Aνάπτυξη Γης»;
Αυτό αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό και εντυπωσιακά ηχηρό κομμάτι. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Γης!!! «Εντυπωσιακό!!!» η αυτόματη αντίδραση στο άκουσμα αυτών των εκφράσεων!
Ανάπτυξη Γης… Μα τι είναι όμως αυτό;
Να δούμε λοιπόν τι εννοούμε με αυτή την έκφραση. Κατ’ αρχήν η Γη ΔΕΝ αναπτύσσεται. Η Γη ευρίσκεται αιωνίως στη θέση της μεταβάλλεται γεωλογικά και δεν έχει καμιά διάθεση να αναπτυχθεί με την έννοια που εμείς έχουμε στο μυαλό μας. Οι δραστηριότητες που επιβάλλουμε εμείς στη Γη δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακριβώς «ανάπτυξη», μάλλον «επέμβαση» θα ήταν πιο σωστό να γράψουμε. Αν μάλιστα αναλογιστούμε πως μέσα στα τελευταία 2000 χρόνια έχουν συμβεί φοβερές μεταβολές στις επεμβάσεις των ανθρώπων πάνω στη Γη (σεισμοί, φυσικές καταστροφές, λεηλασίες) τότε κάπως αλλιώς πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα μας.
Προκειμένου να μην το περιπλέξω άλλο θα σας πω απλά πως στην πραγματικότητα αναπτύσσουμε ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ δραστηριότητες. Αυτός είναι πολύ πιο εύστοχος όρος και αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Τι είναι αυτό όμως που ξεχωρίζει μία «κίνηση» προς τα ακίνητα από μία κίνηση προς, ας πούμε, την ίδρυση ενός site στο Internet; Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα άυλο διανοητικής υφής δημιούργημα, ενώ στην πρώτη με ένα πολύ υλικό και χειροπιαστό. Δεν μπορούν να παίξουν τα παιδιά στο site. Ενώ στον κήπο…
Συνεπώς αυτό που κάνουμε (για να μην σας κουράζω κι άλλο) είναι να προσδίδουμε ιδιότητες σε ένα εδαφικό κομμάτι προκειμένου να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ προϋποθέσεις όπου ΑΝΘΡΩΠΟΙ θα κινηθούν με κάποιο τρόπο. Αυτός μπορεί να είναι ένας δρόμος (ναι και αυτό ανήκει σ΄ αυτή την κατηγορία, τουριστικές κατοικίες, συγκρότημα εργατικών (πόσο ανόητος όρος αυτός!) κατοικιών, βιομηχανική μονάδα, γήπεδο, αεροδρόμιο και ότι άλλο μπορεί να σκεφτείτε).
ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΣΗΜΕΙΟ:
Εφόσον λοιπόν μιλάμε για ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ο «επεμβαίνων» προκειμένου να «αναπτύξει Γη» είναι έναντι των ανθρώπων ΥΠΟΛΟΓΟΣ. Έχει τεράστια ευθύνη να δημιουργήσει κάτι το οποίο ΔΕΝ αποσκοπεί στυγνά στο κέρδος, αλλά στην βελτίωση της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ των άλλων συνανθρώπων του. Πως αντιμετωπίζεις την έννοια ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι λοιπόν το ζητούμενο και ΟΧΙ πως αναπτύσσεις εκτάσεις. Στο πιθανό ΣΟΚ που μόλις τώρα υπεστήκατε από αυτά που διαβάσατε και που αναρωτιέστε αν είστε σε θρησκευτικό ή οικονομικό site έχω να σας ανταπαντήσω (και να σας παραπέμψω και στις άλλες σελίδες) πως ΑΚΙΝΗΤΟ μόνο του ΔΕΝ υφίσταται. Είναι πάντοτε συνδεδεμένο είτε με άνθρωπο είτε με ανθρώπινες δράσεις. Το θεμιτό και υγιές πάντα κέρδος προκύπτει από τη θετική αντιμετώπιση της ζωής και όχι από τη σκοτεινή της πλευρά. Πρέπει να σας το ξεκαθαρίσω εξ’ άλλου (αυτό είναι νομίζω παντού διακριτό), πως η προσέγγιση μου δεν είναι του τζόγου, ούτε της απληστίας, ούτε της στυγνής εκμετάλλευσης. Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με εντιμότητα ούτε με ήθος (σας προλαβαίνω) είναι επιχειρηματική στάση ισορροπίας και σεβασμού στην ίδια τη ΖΩΗ. Σε επόμενη ενότητα θα εξετάσουμε τις ιδιότητες του χρήματος και τη σχέση του με τα ακίνητα και θα δούμε πως αυτά αλληλο εμπλέκονται.
Μετά από αυτή την παρατήρηση προσεγγίζουμε (αν και από περίεργους δρόμους) το κλειδί της επιτυχίας στο ζήτημα της «ανάπτυξης Γης».
Η επιτυχία έγκεινται στο να προσδώσουμε στη Γη ιδιότητες που αποτελούν ανάγκη ανθρώπινης δραστηριότητας. Για να γίνω πιο σαφής:
• Ο δρόμος καλύπτει την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ανάγκη μετακίνησής μας,
• Η γέφυρα ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ανάγκη διάβασης ενός φυσικού εμποδίου,
• Η τουριστική κατοικία ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ανάγκη αναψυχής,
• Η κατοικία ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ανάγκη στέγασης,
• Το εργοστάσιο ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ανάγκη εργασίας,
• Το καζίνο ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ανάγκη διοχέτευσης πάθους,
• Ο θρησκευτικός χώρος ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ανάγκη πίστης,…
Πότε όμως αυτά ΕΚΤΟΣ από ανάγκη είναι και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ;
Μόνο όταν επιτελούν με συνέπεια και ασφάλεια τον λόγο ύπαρξής τους.
Σκεφτείτε καλά. Έναν δρόμο λχ τον χαρακτηρίζετε από τα χρήματα που κόστισε ή από την ποιότητά του; (Συνήθως ωστόσο οι χειρότεροι δρόμοι έχουν κοστίσει και τα περισσότερα χρήματα). Πότε χαίρεστε έναν δρόμο; Όταν είναι ασφαλής και άνετος τότε και τα «ακριβά» διόδια είναι αποδεκτά. Το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κέρδος λοιπόν βρίσκεται στην ποιότητα. Αυτή που κάποιος θα επιθυμήσει και που θα θελήσει να αποκτήσει και να χαρεί. Δεν σας είπα φυσικά πως το ιδανικό εξοχικό σπίτι θα ήταν ένα αντίτυπο των σπιτιών του Beverly Hills με όλα τα συνακόλουθα. Αλλά ένα μικρό πέτρινο σπίτι πρέπει να είναι έντιμο. Καλά σχεδιασμένο, καλά κατασκευασμένο και με απόλυτο σεβασμό στον ΑΝΘΡΩΠΟ προκειμένου να επιτελέσει το σκοπό του, που είναι να δώσει χαρά σ’ αυτούς που θα το κατοικήσουν. Σ΄ αυτούς που θα το εκτιμήσουν και θα πληρώσουν ίσως λίγο περισσότερα προκειμένου να το χαρούν –και δεν θα το μετανιώσουν-. Ακριβώς εδώ βρίσκεται και ο σπόρος της σωστής αντιμετώπισης (νομίζω σε όλα τα πράγματα), πόσο μάλλον στα ακίνητα. Κι αν σε ένα οικόπεδο αστοχία αντίληψης του τι αρμόζει να γίνει μπορεί να έχει σχετικά «περιορισμένες» επιπτώσεις, είναι σίγουρο πως στην «ανάπτυξη Γης» αυτές πολλαπλασιάζονται και επηρεάζουν αριθμητικά πολύ περισσότερο κόσμο.
Δείτε το χάλι των Ελληνικών πόλεων, την καταστροφή υπέροχων περιοχών από φυσικές οάσεις (παραλίες, βουνά) σε άθλιας ποιότητας οικιστικά συγκροτήματα, τον υποτιμητικό παραλογισμό των «εργατικών κατοικιών και «ουκ έστιν τέλος». Δείτε και την σε βάθος χρόνου εξέλιξη πολλών που ήταν υπεύθυνοι γι’ αυτά.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σημαίνει ανάπτυξη Γης;
Πολλές φορές που ερωτώμαι για να εκφράσω τη γνώμη μου σε αυτά τα ζητήματα επισημαίνω πως η συνολική προσέγγιση του θέματος είναι καθοριστικής σημασίας. Ωστόσο και οι λεπτομέρειες είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας. Θα πρέπει να σας είναι αδιανόητο να κινηθείτε σε αυτό το χώρο χωρίς να έχετε εστιάσει στο στόχο σας, στη μέθοδο διαφυγής αν κάτι δεν εξελιχθεί όπως προβλέψατε, αλλά πρωτίστως να έχετε στο νου σας, ότι και αν κάτι οικονομικά ακολουθήσει άλλη πορεία από την προσδοκώμενη, θα έχει πολύ καλύτερες προοπτικές αν είναι έντιμο κα σωστό. Αν μιλάμε εν προκειμένω για εξοχικές κατοικίες, ο Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, η συνεπής κατασκευή, η ΑΓΑΠΗ στον ΑΝΘΡΩΠΟ και ΠΕΛΑΤΗ σας είναι κεφαλαιώδους σημασίας παράμετροι που μπορεί να δώσουν πνοή ακόμα κι αν σκεφτήκατε να φτιάξετε «ψυγεία για τους Εσκιμώους» για να χρησιμοποιήσω ένα σύνηθες παράδειγμα. Ναι ψυγεία για Εσκιμώους, αλλά να είναι ποιοτικά καλά, να μην χαλάνε, να είναι κατασκευασμένα για αυτό που πρόκειται να κάνουν. Γιατί όταν αντιληφθείτε ότι για κάποιους προφανείς λόγους δεν μπορείτε να τα πουλήσετε εκεί τα ψυγεία σας, θα μετανιώσετε πικρά όταν ανακαλύψετε τον παράδεισο της Αριζόνα, αλλά τα ψυγεία σας δεν θα δουλεύουν. Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται ανοησίες πρέπει να έχετε το σπόρο του ανταγωνισμού και μιας ματαιοδοξίας ότι αυτό που τώρα δημιουργείτε είναι κάτι για το οποίο θα είστε υπερήφανοι στο μέλλον. Μαζί με την Γη που αναπτύξατε με σεβασμό και αγάπη και νοιώθετε πικραμένος πως δεν κερδίσατε όσα ο διπλανός σας «εργολάβος» με «μαζική» προσέλευση άθλιων οικοδομημάτων, σκεφθείτε πως το δικό σας asset που δεν αποτιμάται στους ισολογισμούς είναι το όνομά σας και η προσέγγιση σας.
Η «ανάπτυξη Γης» είναι για παθιασμένους!
Εμπνευστείτε, αφήστε τη ψυχή σας ελεύθερη, αφουγκραστείτε τους ανθρώπους και τότε η Γη θα σας μιλήσει και θα σας ανταμείψει.
Τι μπορώ να κάνω για σας και πως μπορώ να σας είμαι χρήσιμος;
Ήδη, αν έχετε καταλάβει, πέτυχα το στόχο μου. Μην νοιώθετε «κουμπωμένοι» και φοβάστε να κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση με μεράκι και όχι εργολαβίστικη διάθεση. Αν έστω ένας από εσάς δημιουργήσει έστω και ένα έργο υψηλής ποιότητας ορμώμενος από τα γραφόμενα σ’ αυτήν την υποενότητα (χωρίς καν ποτέ να συναντηθούν οι δρόμοι μας) θα θεωρήσω πως αυτό το site έχει επιτελέσει πλήρως το στόχο του.
Μικρές Λεπτομέρειες
Είμαστε στην ευχάριστη θέση και έχουμε εντοπίσει την μεγάλη έκταση που μας ενδιαφέρει. Τώρα εδώ υπάρχουν δύο περιπτώσεις:
Α. Είτε την εντοπίσαμε αλλά δεν την αγοράσαμε και
Β. είτε την κληρονομήσαμε, είτε την αγοράσαμε «εν θερμώ» και τώρα ψαχνόμαστε να δούμε τι θα κάνουμε.
Ξεχωρίζω αυτές τις περιπτώσεις διότι μία έκταση σε τιμή που «ακούγεται» ενδιαφέρουσα ποτέ δεν είναι «έτοιμη» και τακτοποιημένη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει ένα ασαφές συμβόλαιο και δη παλαιό η μία αποδοχή κληρονομιάς και αυτό είναι όλο. Συνεπώς καλούμαστε να αγοράσουμε «κάτι» που ίσως να είναι και «κάτι άλλο μαζί» ή «τι»; Να είστε βέβαιοι πάντως ότι θεωρώ απίθανο κάποιος να έχει ξεκαθαρίσει από όλες τις πλευρές μια έκταση που διαθέτει και κατόπιν να θελήσει να την πουλήσει σε χαμηλή τιμή. Ακριβώς εδώ ευρίσκεται η υπεραξία και προφανώς όποιος μπήκε στον κόπο να περάσει τοις διαδικασίες δεν το έκανε για να σας την χαρίσει.
Ωραία. Πως ξεκινάμε τότε:
Κατ’ αρχήν το είπα και προηγουμένως πρέπει να έχουμε ένα συμβόλαιο. Έστω ένα «κάτι» που να πιστοποιεί ότι στην περιοχή “Γαιδουροσπηλιά” ο παππούς είχε 300 στρέμματα περίπου με κάποια σύνορα, επίσης περίπου. Συνήθως όμως δεν ήταν και τόσο χαζοί οι παλαιότεροι και τα σύνορα πολλές φορές ορίζονται και τώρα από φυσικά χαρακτηριστικά (αυλάκια, πεζούλες, φυτεμένοι βράχοι, μονοπάτια, μανδρούλες κλπ.). ‘Ένα τέτοιο χαρτί είναι πολύ σημαντικό. ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει. Τελεία και παύλα.
Κατόπιν μετά τη μεγάλη μας απόφαση η «ακριβής» υπόδειξη των ορίων, Ιδανικό θα ήταν στην υπόδειξη τους να να ήταν παρόντες και οι γείτονες, ώστε μελλοντικές προστριβές να προληφθούν εν τη γεννέση τους. Ιδανικά να υπέγραφαν και στο τοπογραφικό (!).
Το τοπογραφικό! Η αναφορά δεν είναι τυχαία. Το τοπογραφικό ΕΙΝΑΙ το κλειδί. Όπως και να έχει συμβόλαιο χωρίς αυτό είναι εκ των ουκ άνευ. Όχι τοπογραφικό με μετροταινία (όχι πως δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια), αλλά με GPS και σύστημα συντεταγμένων (όπως λέμε) ΕΓΣΑ 87 προκειμένου να εντοπίζεται πολύ εύκολα στους χάρτες και να διευκολύνει τη ζωή μας με τις Δημόσιες Υπηρεσίες.
Τα βασικά σημεία, τα οποία πρέπει να προσεχθούν είναι το δασικό ή όχι της έκτασης, η γειτνίαση με αρχαιολογικούς χώρους, η γειτνίαση με ρέματα, η θέση του αιγιαλού , οι χρήσεις γης στην περιοχή και οι αρτιότητες. Ιδιαίτερη προσοχή στην Αττική και στα νησιά! Το βέβαιο είναι πως ένας καλός τοπογράφος θα τα εντοπίσει όλα αυτά και θα σας ενημερώσει. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να αναφερθώ σε καθαρά τεχνικά θέματα.
Ωραία ΠΟΥ είναι λοιπόν το κρυμμένο κέρδος;
Σας έχω σε πολλά σημεία τονίσει πως κάθε ΑΚΙΝΗΤΟ έχει την αξία του. Την καλά κρυμμένη πολλές φορές αξία του. Οι μεγάλες εκτάσεις ιδιαίτερα έχουν περισσότερες ιδιότητες (λόγω μεγέθους). Ακόμα και σε περιπτώσεις που κάποια ιδιότητά τους φαίνεται αδιαμφισβήτητη (λχ δίπλα στο κύμα)δεν είναι και σίγουρο ότι θα είναι και η πραγματικά ισχυρή τους. Ωστόσο εδώ δεν αναφέρομαι σε προφανείς εκτάσεις που απαιτείται όχι μόνο μία αλλά δέκα περιουσίες για να την αποκτήσετε. Εννοώ τις όχι τόσο ορατές, που μπορεί να έχουν κάτι πολύ ενδιαφέρον και ίσως απροσδιόριστο· επί πλέον έχουν και διαφορετικό κοινό… Η προηγούμενη δήθεν αθώα πρόταση κρύβει όλη τη δύναμη της έκτασης…
Για περισσότερες ωστόσο τεχνικές λεπτομέρειες διαβάστε στο Επενδυτικό Matrix Ακινήτων την ενότητα: Διαθέτω Μεγάλη Έκταση.