Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Αμερικανικές Εκλογές: Υπάρχει Περίπτωση;

Όχι! Δεν υπάρχει! Και αναφέρομαι στις δηλώσεις του νυν Προέδρου περί πιθανής μη αποδοχής ενός μη αρεστού (για τον ίδιον) αποτελέσματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απίστευτα ισχυρές δομές εξουσιών (και αντικρουόμενες μεταξύ τους). Είναι εξαιρετικά απίθανο να παρακάμψει κάποιος τις διαδικασίες ακόμα και εάν το επιδιώκει διακαώς.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν νομίζω πως εννοούνται όσα λέγονται. Μάλλον σε τακτική δημιουργίας ζοφερού κλίματος παραπέμπουν. Χώρες του πρώην Ανατολικού χώρου με δεκαετίες ολοκληρωτικών καθεστώτων, όπου έχει εμπεδωθεί η ύπαρξη μίας ισόβιας εξουσίας (κόμματος) κινδυνεύουν από υπεξαίρεση εξουσίας (όπως και συμβαίνει στη μεγαλύτερη εξ΄ αυτών και όχι μόνον).

Βέβαια έχουμε και το ιστορικό του Φραγκλίνου Ρούζβελτ, ο οποίος δεν τήρησε το εθιμοτυπικό δίκαιο περί μη εκλογής για τρίτη φορά, αλλά τότε ήταν το 1940 και η κατάσταση παγκοσμίως μαύρη· και επιπλέον υπήρξε και… τέταρτη εκλογή και τελικά απεβίωσε ως εν ενεργεία Πρόεδρος, λίγο πριν τη λήξη του Β΄ΠΠ, έχοντας παραμείνει στη θέση αυτή από το 1933 έως το 1945.  Πάντως και τότε (1940) οι αντιδράσεις ήταν σφοδρότατες.

Η “εξουσία” σε κάθε περίπτωση είναι το μοναδικό ανίκητο μικρόβιο στον άνθρωπο. “Αρχή άνδρα δείκνυσι”, έλεγαν ήδη από την αρχαιότητα. Και αυτή η “αρχή” αποκαλύπτει (υποτίθεται διότι, όλα είναι εκ των προτέρων ορατά) το ποιόν του ανθρώπου. Και για να κλείσω θα θυμίσω πως πραγματική εξουσία θα είχε κάποιος εάν μπορούσε να νικήσει το… θάνατο! Η ματαιοδοξία και το εγώ δεν έχουν όρια αλλά η χρονική διάρκεια παραμονής στη ζωή έχει.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)