Δεν είμαι νομικός συνεπώς απλά καταγράφω τις σκέψεις μου. Διαβάζουμε πολύ συχνά πως μετά από ένα πολύ τραγικό περιστατικό, το οποίο περιλαμβάνει απώλεια ζωής ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος, αφού του απαγγέλθηκε κατηγορία “ανθρωποκτονίας από αμέλεια”. Αυτό εξεγείρει την κοινή γνώμη. Και έχω κατά νου αρκετές περιπτώσεις, διαφορετικές μεν αλλά με κοινό το στοιχείο της αμέλειας, όπως την εννοεί ο νομοθέτης.
Κατ’ αρχήν να υπενθυμίζω πως δεν επιτρέπεται σχολιασμός δικαστικών αποφάσεων. Άρα προσοχή στα σχόλιά σας.
Πρόθεση, όπως την κατανοώ εγώ είναι το προηγούμενο βράδυ να σκεφτώ, να οργανώσω τις κινήσεις μου και κατόπιν να προβώ στο έγκλημα. Αμέλεια είναι να ξεχάσω να ασφαλίσω το αυτοκίνητό μου και αυτό να κυλήσει και να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Αμέλεια είναι και ένα τροχαίο δυστύχημα. Αλλά νομίζω πως ελλείπει κάτι από τη νομοθεσία (εκτός εάν υπάρχει και δεν το γνωρίζω).
Να διασκεδάσω σε μία εκδήλωση, να πιώ περισσότερο και κατόπιν να προκαλέσω θανατηφόρο ατύχημα. Ή να οδηγώ επικίνδυνα και να συμβεί το ίδιο. Σίγουρα δεν είναι από πρόθεση, αλλά δεν είναι και ακριβώς αμέλεια. Διότι εάν έχω πιει αλκοόλ γνωρίζω πως μπορώ εν δυνάμει να προκαλέσω ατύχημα ή δυστύχημα. Το να οδηγώ αυτοκίνητο ή να κυβερνώ σκάφος ή οτιδήποτε άλλο με επικίνδυνο τρόπο επίσης γνωρίζω πως δύναμαι να προκαλέσω μία τραγωδία, όχι όμως πως την σχεδίασα και την επιδίωξα· πάλι δεν υφίσταται πρόθεση, παρά μόνον αδιαφορία συμπεριφοράς και των συνεπειών της πράξης μου.
Νομίζω πως πρέπει να προστεθεί –εάν δεν υπάρχει ήδη- και αυτή η κατηγορία στους νομικούς κώδικες.