Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Αλέξανδρος και Ραβίνος

Υπάρχει μία πολύ όμορφη ιστορία με τον Μέγα Αλέξανδρο, η οποία ενδεχομένως να είναι ένας μύθος, αλλά σίγουρα είναι γοητευτική από κάθε άποψη.

Όταν είχε καταλάβει την περιοχή της Ιουδαίας άκουσε για ένα περίεργο περιστατικό. Κάποιος αγόρασε ένα σπίτι. Όταν ο νέος ιδιοκτήτης εγκαταστάθηκε εκεί ανακάλυψε σε ένα κρυφό ντουλάπι έναν πολύ μεγάλο θησαυρό. Χωρίς δεύτερη σκέψη πήγε και βρήκε τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, μαζί με τον θησαυρό επιστρέφοντάς του τον, λέγοντας “πως εγώ αγόρασα μόνο το σπίτι, ο θησαυρός δεν αποτελεί τμήμα του και σου ανήκει”. Ο πρώην ιδιοκτήτης του απάντησε “πως εγώ σου πούλησα το σπίτι με ό,τι περιείχε συνεπώς και με το θησαυρό και τώρα είναι δικός σου”. Και διαφώνησαν και δεν ήθελαν ούτε και να τον μοιραστούν.

Αποτάθηκαν τότε σε έναν Ραβίνο να τους δώσει τη λύση και αυτός αμέσως τους την έδωσε και έφυγαν καταχαρούμενοι και ευχαριστημένοι και οι δύο. Περίεργος ο Αλέξανδρος πήγε στον Ραβίνο να τον ρωτήσει πως έλυσε την (τουλάχιστον) περίεργη αυτή διαμάχη.

Ήταν πολύ απλό του απάντησε. Τους πρότεινα να παντρέψουν τα παιδιά τους (ο ένας είχε γιό ενώ ο άλλος είχε κόρη) και να τους δώσουν τον θησαυρό ως προίκα!

Εκστασιασμένος ο Αλέξανδρος δεν πίστευε αυτό, το οποίο άκουσε. Ο Ραβίνος τον ρώτησε τι θα έκανε ο ίδιος εάν συνέβαινε αυτό στην χώρα του. “Είναι πολύ απλό” του απάντησε. “Θα όφειλαν να μου τον δώσουν αμέσως και εάν τολμούσε κάποιος να τον διεκδικήσει θα του έκοβα το κεφάλι”!

Ηθικόν Δίδαγμα:

Ο Αλέξανδρος κατέκτησε σχεδόν ολόκληρο τον γνωστό τότε κόσμο και έγινε Μέγας και τρανός. Η Ιουδαία απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις το 1948, περισσότερο από δύο χιλιάδες τριακόσια χρόνια μετά το περιστατικό και αφού δεν έμεινε διωγμός και ολοκαύτωμα, το οποίο να μην έχει υποστεί.

Που πάσχει η ιστορία;

Πως θα έπρεπε να υπάρχουν δύο αντιθέτου φύλου παιδιά σε ηλικία γάμου και πως δεν τα… ρώτησαν!