Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ακίνητα: Παλούκια ή Βαριοπούλες;

Εάν ζούσατε τον Μάϊο του 1945 σε ένα μέγαρο στο κέντρο της Βιέννης πιθανότατα δεν θα είχατε ούτε νερό ούτε ηλεκτρικό, τουλάχιστον συνεχώς. Φυσικά ούτε και φαγητό. Θα σας έφταιγε το… μέγαρο;

Εάν την ίδια εποχή στο κατεστραμμένο Βερολίνο είχατε μία πανάκριβη Mercedes αλλά βενζίνη ούτε σταγόνα και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για δρόμους, προσθέτοντας και τους στρατούς κατοχής (για τους Γερμανούς), θα σας έφταιγε το… αυτοκίνητο;

Προφανώς όχι απαντώ και στις δύο προηγούμενες ερωτήσεις, (εκτός εάν αισθανόσαστε αχάριστοι από την προτέρα εύνοια της τύχης σας).

Οι άνθρωποι και οι συνθήκες τις οποίες δημιούργησαν ευθύνονται για τα προηγούμενα.

Τα ίδια τηρουμένων των αναλογιών ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα για τα ακίνητα. Τα οποία κατά ένα περίεργο λόγο (όπως και στις Η.Π.Α.) εκλαμβάνονται εντελώς στυγνά και μόνον ως… χρήμα.

Τα ακίνητα είναι… ακίνητα και ενώ η λειτουργία τους είναι δεδομένη όσον αφορά τη χρήση τους, η δυναμική τους δεν είναι καθόλου δεδομένη όσον αφορά τα εισοδήματα, τα οποία μπορούν να αποδώσουν. Διότι απλούστατα τα τελευταία εξαρτώνται από τις εκάστοτε γενικές συνθήκες και όχι από τα ίδια.

Εάν θέλετε την γνώμη μου, απεγκλωβιστείτε από αυτά και εννοώ στο ψυχολογικό επίπεδο.

Τα κατασκευάσατε, τα αγοράσατε, τα υποθηκεύσατε, σε κάποια άλλα ζείτε, άλλα σας αποδίδουν κάποιο εισόδημα, άλλα είναι προς πώληση ή ακόμα και προς κατάσχεση.

Ξεχάστε τα χρήματα, τα οποία τοποθετήσατε σε αυτά. Τελεία και παύλα.

Και το Concorde ένα θαύμα της τεχνολογίας ήταν και συνάμα ένα υπέροχο αεροπλάνο από κάθε πτητική άποψη. Η κατανάλωση όμως καυσίμου του, όταν τροχοδρομούσε ισοδυναμούσε με την ποσότητα καυσίμων ενός επιβατηγού αυτοκινήτου για διάστημα 6 μηνών. Και από ένα τραγικό τυχαίο συμβάν κατέπεσε και αμέσως παροπλίστηκε.

Αυτό ισχύει για όλα τα αντικείμενα.

Και αν και το Concorde αποσύρθηκε δεν τελείωσε η έννοια της πτήσης, ούτε και τα αεροπλάνα! Κάποιο άλλο καλύτερο μέσο όμως θα τα τελειώσει και αυτά, όπως έγινε με τα αερόπλοια.

Είναι αλήθεια πως τα τουριστικά ακίνητα έχουν υψηλές αποδόσεις στη χώρα μας. Και ο τουρισμός όμως πάλι εξαρτάται από τις γενικότερες συνθήκες, τοπικές και διεθνείς.

Επίσης τα κεντρικά ακίνητα θα διατηρούν τις αξίες τους, ακόμα και εάν έχουν ισοπεδωθεί από βομβαρδισμούς. Διότι η γη παραμένει, εάν δεν… καταποντιστεί.

Ωστόσο η δύναμις των ακινήτων είναι πολύ βαθύτερη, σε όποια κατηγορία και να ανήκουν από όσες προανέφερα.

Ένας ιατρός μπορεί να εξετάζει το ανθρώπινο σώμα, αλλά εάν τα όργανά του είναι σε κακή κατάσταση δεν σημαίνει πως ο άνθρωπος αυτός είναι χωρίς αξία. Η δύναμις του πνεύματός του δεν προσμετράται με την κατάσταση της καρδιάς ή του συκωτιού του.

Τα ακίνητα, πέραν της σπουδαίας συναισθηματικής ή συμβολικής αξίας, την οποία έχουν ή… δεν έχουν για τον κάθε άνθρωπο θα πρέπει να εξετάζονται ως ισχυρότατοι μοχλοί ανάπτυξης!

Είναι στην ουσία σπουδαία εργαλεία, το κάθε ένα με κάποια ιδιαίτερη χρήση.

Μία βαριοπούλα είναι αναγκαία για να καρφώσετε ένα… παλούκι στο χώμα! Είτε κοστίζει 5 ευρώ είτε 25 την χρειάζεστε. Δεν μπορείτε να καρφώσετε παλούκι με… πριόνι. Αλλά ούτε και να κόψετε ξύλα με βαριοπούλα!

Το εάν η τιμή της βαριοπούλας είναι υψηλή είναι άλλο ζήτημα. Αλλά πρέπει να μπήξετε τα παλούκια στη γη, διότι εάν αποφασίσετε απλά να τα πηδήξετε… χμ… γνωρίζετε πολύ καλά την παροιμία! Την έχετε ανάγκη τη βαριοπούλα, όπως και τα ακίνητα!

Συνδυασμός ακινήτου και μίας ευφυούς επενδυτικής στρατηγικής είναι το όπλο σας. Μην τρομάζετε από την λέξη “επένδυση”. Ακόμα και το πιο απλό ακίνητο έχει τη δική του δυναμική. Ούτε είναι ανάγκη να έχετε διδακτορικό από το Harvard στην οικονομία για να ωφεληθείτε από τις ακίνητό σας. ‘Ίσως δεν είναι βαριοπούλα αλλά σφυράκι. Ναι αλλά για να κρεμάσετε ένα κάδρο στον τοίχο σφυράκι χρειάζεστε να καρφώσετε το καρφάκι, όχι… βαριοπούλα.

Εάν πάλι τα ακίνητά σας είναι κάποιας άλλης αξίας μιά άλλη σπουδαία χρήση θα αναδυθεί, ενδεχομένως κάπου πολύ μακριά.

Στην Κίνα καίνε οι υψικάμινοι και η μόλυνση είναι αεροδιαστημικής έκτασης, αλλά κάποιοι Κινέζοι αγοράζουν στην Ελλάδα για την άδεια παραμονής.

Τότε το ακίνητό σας λέγεται… βίζα!

Ακούστε!

Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος, κυρίως για τη χώρα μας. Γνωρίζετε τις απόψεις μου να μην τις επαναλάβω.

Πρέπει να αγωνιστείτε! Έχετε όπλα! Δείτε το αλλιώς!

Διαθέτεις ακίνητο; Πρόσθεσε και μυαλό και θα δεις πως το μειονέκτημα -νομίζεις- θα σου γυρίσει σε πλεονέκτημα.

Τα διπλάνα πέθαναν, το Concorde το ίδιο, η πτήση όμως είναι αθάνατη!

Προχωρήστε! Μην απογοητεύσετε, μην εγκαταλείπετε, σκεφθείτε!

Και τα παλούκια μπορεί να επιστρέψουν (εκεί όπου πρέπει), σε εκείνους, οι οποίοι τα τοποθέτησαν για να σας εμποδίσουν να επανακάμψετε.

Τη βαριοπούλα όμως την έχετε εσείς!