Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ακίνητα και Δημιουργία Χρήματος (1ο Μέρος)

Ή πώς να κερδίσετε από την παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση ή πώς να παρακάμψετε τις Τράπεζες.

Παρατήρηση: Δεν είμαι οικονομολόγος ούτε μπορώ να ισχυριστώ ότι τα παρακάτω είναι ορθά. Αποτελούν μία υποκειμενική προσέγγιση και ίσως μία αφορμή για γόνιμο προβληματισμό με στόχο πάντα την ανάπτυξη ακινήτων εν μέσω οικονομικών δυσκολιών.

Με τρόμο θυμάμαι την εποχή που απεγνωσμένα έψαχνα να δανειστώ χρήματα από κάποια τράπεζα για να υλοποιήσω τα όποια σχέδια μου. Κυρίως με θλίψη θυμάμαι τα πρόσωπα των στελεχών μόλις έβλεπαν το φτωχό μου εκκαθαριστικό και άλλοτε ευγενικά, άλλοτε ειρωνικά με απέπεμπαν από τα γραφεία τους. Τι ζητούσα; Ένα ρημάδι στεγαστικό δάνειο.

Κάποια ωραία πρωία θυμάμαι πως κάποια εξαιρετικά συμπαθής υπάλληλος μιας από τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες μου είπε πως εγκρίνεται το δάνειο μου… Οι κόποι μου ευοδώθηκαν –επιτέλους-.

Ξανά έζησα πρόσφατα αντίστοιχες στιγμές για λογαριασμό πελάτη μου, όταν η ίδια τράπεζα με την οποία είχα δημιουργήσει εξαιρετική συνεργασία και είχα αποπληρώσει μάλιστα και άλλο επαγγελματικό δάνειο εντός μηνών απέρριψε αίτημα για την αγορά ενός οικοπέδου τον Σεπτέμβριο του 2008 όπου είχα ουσιαστική συμμετοχή στη διαχείριση του έργου, (τα στελέχη πάντα ήταν άψογα αλλά η πολιτική της Τράπεζας ήταν άκρως περιοριστική).

Μα ΤΙ άλλαξε τότε;

Από τη μία ημέρα που όλα ήταν μέλι γάλα ξαφνικά την άλλη ΔΕΝ ήταν!

Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη τότε και τι συμβαίνει τώρα και ΠΩΣ μπορείτε να επωφεληθείτε και να ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΛΟΓΩ της οικονομικής κρίσης..

Όταν κάποιος αιτείται προκειμένου να λάβει ένα δάνειο, τι κάνει στην ουσία; Δανείζεται τα χρήματα από τον ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ή καλύτερα δίνοντας μία υπόσχεση ΕΝΑΝΤΙΟΝ ων μελλοντικών του εσόδων για τα επόμενα (έστω) 25 χρόνια. Η Τράπεζα στην πραγματικότητα ΔΕΝ έχει χρήμα απλά λειτουργεί σαν ένας προνομιούχος ενδιάμεσος, όπου πιστοποιεί τη συμφωνία μεταξύ των μερών και την καταθέτει στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία ΤΥΠΩΝΕΙ (από το ΜΗΔΕΝ) το αντίστοιχο χρήμα. Η Τράπεζα κρατά ως εγγύηση της υπόσχεσης το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ περιουσιακό στοιχείο αλλά η υποθήκη έχει αξία ΜΟΝΟ όσο ισχύει η ΥΠΟΣΧΕΣΗ. Αν για οποιοδήποτε λόγο η υπόσχεση ΔΕΝ είναι εφικτό να τηρηθεί τότε δεν μένει παρά ένα χρέος. Αυτή την υπόσχεση εγγράφει η Τράπεζα στον ισολογισμό της και είναι αυτή που αυξάνει το κεφάλαιό της (γι’ αυτό και ο συναγωνισμός). Δηλαδή με μια ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΧΡΗΜΑ και για μας, αλλά και για την Τράπεζα που ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να τυπωθεί αυτό το ΝΕΟ χρήμα. Με την αποπληρωμή αντίστοιχα αυτά τα χαρτονομίσματα ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ και αυτό το ΧΡΗΜΑ με την ολοκλήρωση της ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ εξαφανίζεται.

Σκεφτείτε λοιπόν πως σε κάθε περίπτωση αυτό ακριβώς κάνουμε. Δίνουμε ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ και με την τήρησή τους ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑ. Τη λογική του site την έχετε αντιληφθεί; Σας ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ και προσπαθώ να σας πείσω πως μπορώ ίσως να αυξήσω την απόδοση της περιουσίας σας και από αυτή την αύξηση να λάβω ως αμοιβή ένα ποσοστό (άσχετα αν δέχομαι να συμμετέχω στις ζημιές αν αποτύχω). Δηλαδή με μία ΥΠΟΣΧΕΣΗ δική μου και μια ΥΠΟΣΧΕΣΗ δική σας (ότι το αποδέχεστε) ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ εκ του ΜΗ ΟΝΤΩΣ ΧΡΗΜΑ.

Αυτές τις υποσχέσεις λοιπόν που δίναμε όλοι μας και οι οποίες γίνονταν αποδεκτές κάποια στιγμή αποφασίστηκε να ΜΗΝ γίνονται. Όταν λοιπόν η Τράπεζα σας ζητά ένα εξαιρετικό εκκαθαριστικό ή ισχυρούς λογαριασμούς καταθέσεων σας επισημαίνει πως πλέον ΔΕΝ δέχεται την υπόσχεσή σας αλλά θέλει πιό ουσιαστικά (;) πειστήρια. Καταλάβατε τι έγινε λοιπόν από την μία ημέρα στην άλλη; Έπαψαν να γίνονται αποδεκτές οι ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. Φυσικά αυτό ισχύει και για τις μεταξύ των κρατών συναλλαγές εξ’ ου και η παγκοσμιότητα της κρίσης. Στο παιγνίδι εννοείται πως συμμετείχαν και ισχυροί οργανισμοί και Τράπεζες (Βλ. Lehman Brothers κλπ).

{Παρεμπιπτόντως κάποιοι πολύ μεγάλοι οργανισμοί που χρεοκόπησαν ή πρόκειται να χρεοκοπήσουν φαίνεται πως είτε έδωσαν είτε δέχτηκαν «πάρα πολλές» ή σε «λάθος» κατευθύνσεις υποσχέσεις.

Μην σας φαίνεται παράξενο αυτό. Όταν κάποιος ζητά δάνειο για το σπίτι του πραγματικά είναι δύσκολο να δεχθούμε πως δεν έχει σοβαρό σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή του.

Όταν λοιπόν κάποιος αποδέχεται και λίγο πιο «ανεύθυνες» υποσχέσεις (ότι έγινε κυρίως στις ΗΠΑ) τότε έχουμε τα sub-prime δάνεια.

Και όταν για τις παραπάνω υποσχέσεις θεωρούμε πιο «φουσκωμένες» τιμές για τα ακίνητα λόγω και της κατευθυνόμενης ζήτησης σε αυτά τότε έχουμε τη λεγόμενη … «φούσκα»}.

Αυτή η κατάκτηση όσων είχαν τουλάχιστον καλή …πειθώ δυστυχώς κατέρρευσε.

Το κρίσιμο ερώτημα τώρα:

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ από τα ΝΕΑ δεδομένα της αγοράς;

Θα σας απαριθμήσω σκέψεις, τις οποίες έχω φυσικά δοκιμάσει αλλά βεβαίως δεν μπορώ να ισχυριστώ ούτε πως είναι ορθές, ούτε καν τουλάχιστον αποδεκτές. Η όλη απλοϊκή παραπάνω ανάλυση αφορά μία υποκειμενική προσέγγιση στο θέμα και δεν διεκδικώ ούτε την ορθότητά της, ούτε την αντικειμενικότητά της. Αν ωστόσο θέλετε να συζητήσουμε είμαι στη διάθεσή σας. ’Έχω εντρυφήσει ιδιαίτερα σε αυτό το ζήτημα και η απλοϊκή ανάλυση είναι …απλοϊκή για λόγους …απλότητας όχι ότι την έχω στο μυαλό μου σχηματοποιημένη μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πάντως ακόμα και τα πλέον δυσνόητα θέματα πρέπει να μπορούν να αποδοθούν και με απλό τρόπο.

Γίνετε ΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ!

Αφού λοιπόν οι Τράπεζες διαθέτουν αυτό το ΜΟΝΑΔΙΚΟ προνόμιο να δημιουργούν χρήμα, (γι’ αυτό είναι και τόσο δύσκολο να ιδρύσετε μία) γίνετε ΕΣΕΙΣ. Σας έχω ήδη περιγράψει στην ενότητα ΠΩΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ πώς να γίνετε ΕΣΕΙΣ κατασκευαστές των έργων σας. Τώρα θα σας περιγράψω πώς να γίνετε Τράπεζα του εαυτού σας.

Αυτό που οι επίσημες Τράπεζες ΔΕΝ αποδέχονται ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ το! Αξιολογείστε πλέον ΕΣΕΙΣ τις υποσχέσεις που οι Τράπεζες ΔΕΝ δέχονται και αποφασίστε οι ίδιοι. Είτε αυτό αφορά τον εαυτό σας είτε άλλους. Αυτό το site στην ουσία λειτουργείΑΚΡΙΒΩΣ με αυτόν τον τρόπο. Ανταλλάσουμε αμοιβαίες ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ παρακάμπτοντας τις Τράπεζες και προσπαθούμε να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ. Ακούγεται παράλογο; Είστε σίγουροι; Ξανασκεφθείτε το. Αν μάλιστα έχετε και διαθέσιμα μετρητά, τότε σκεφθείτε πόσο πιο καλά θα μπορούσατε να λειτουργήσετε αξιολογώντας τα ακίνητα ή τις προτάσεις και να επενδύσετε σε αυτό που πιστεύετε ορθό. Με διαθέσιμη ρευστότητα θα μπορούσατε κάλλιστα να δεχθείτε ΕΣΕΙΣ τις υποσχέσεις που ΔΕΝ δέχεται ΠΛΕΟΝ η Τράπεζα και να την υποκαταστήσετε. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ούτε να ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ φτηνά κόλπα ή τοκογλυφίες ή παροχή φρούδων ελπίδων. Αν σκεφτήκατε κάτι τέτοιο ΑΜΕΣΩΣ UNSUBSCRIBE από αυτό το site.

Να το περιγράψω με ένα παράδειγμα αξιοποίησης ακινήτου:

Δημιουργία χρήματος ΜΕΣΩ Τράπεζας.

Διαθέτετε ένα εξαιρετικό ακίνητο. Πιστεύετε (και σωστά) ότι όποιος το έχει μπορεί να το αξιοποιήσει και να αποκομίσει μεγάλα κέρδη. Εσείς ΔΕΝ έχετε αυτή την οικονομική δυνατότητα (δεν είναι κακό). Αποφασίζετε να το πουλήσετε. Ωστόσο επειδή ΔΕΝ εμπιστεύεσθε ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ενός φερέλπιδος επενδυτή απαιτείτε αποδείξεις (δηλ. χαρτιά με βεβαιώσεις ότι αντιπροσωπεύουν χρήμα = χαρτονομίσματα = χρήμα). Ο υποψήφιος αγοραστής διαβλέπει το ίδιο με εσάς αλλά και αυτός δεν διαθέτει αυτά τα «χαρτιά», (ούτε αυτό είναι κακό). Απευθύνεται λοιπόν σε μία Τράπεζα, η οποία πείθεται σχετικά και συμφωνεί να δεχθεί τις ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ και των ΔΥΟ ουσιαστικά (προσέξτε αυτό το σημείο) και να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ χρήμα από το ΔΙΚΟ Σας ακίνητο και τις ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ (το επενδυτικό του σχέδιο με τους κινδύνους που συνεπάγεται) του αγοραστή.

Πολύ ωραία! Την περίοδο αυτή συγκεκριμένα που οι Τράπεζες είναι εξαιρετικά φειδωλές θα αναγκαστείτε ίσως να υποχωρήσετε στις απαιτήσεις σας (=ζημία), ενώ ο υποψήφιος αγοραστής σας να ενδώσει σε μία μακροχρόνια υπόσχεση ΕΝΑΝΤΙΟΝ των κερδών του, (=ζημία), τα οποία (κέρδη) θα εισπράξει σχεδόν ΟΛΑ ο ενδιάμεσος (Τράπεζα). Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ σε περαιτέρω αναλύσεις για το ποιος κερδίζει. Όποιοι έχετε αμφιβολίες επ’ αυτού ας ανατρέξτε στην ιστορία δημιουργίας των Τραπεζών και σε κάποια δικαστική απόφαση στην Αγγλία του 19ου αιώνα (δεν σας δίνω άλλες λεπτομέρειες), για να καταλάβετε αν είναι τόσο «περίεργα» τα παραπάνω.

Δημιουργία χρήματος ΧΩΡΙΣ Τράπεζα.

Η αγαπημένη μου περίπτωση! (Δείτε και την σχετική ενότητα). Παρ’ όλο που στην ενότητα ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ αναλύω διάφορα ζητήματα επεκτείνομαι τώρα και στην περίπτωση όπου (για κάποιο μεταφυσικό λόγο) αποφασίσουμε να ΠΑΡΑΚΑΜΨΟΥΜΕ την Τράπεζα. Η παράκαμψη γίνεται με την αμοιβαία (και γιατί όχι έγγραφη) ΑΠΟΔΟΧΗ των ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ και των ΔΥΟ προαναφερομένων μερών: του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του επενδυτή – κατασκευαστή. ΟΥΤΟΠΙΑ; Δεν νομίζω (προσωπικά πάντως αυτό το έχω εφαρμόσει και δουλεύει μάλλον καλά). Η υπέρβαση αφορά κάποια σημεία που ίσως απαιτούν θάρρος. Παρακάμπτουμε την αρχή της ωφέλειας του τώρα (κάθε άνθρωπος θέλει ΤΩΡΑ να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες του) και βέβαια ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να γίνει συν-επενδυτής (άρα να ασχοληθεί περισσότερο με το ζήτημα αυτό και να εκπαιδευθεί). Πόσα ακίνητα παραμένουν αναξιοποίητα χρόνια και χρόνια αν αυτό φαίνεται τόσο δύσκολο; Σκεφτείτε…

Περισσότερα ερεθίσματα.

Αντίστοιχα αν σαν επιχείρηση παράγετε κάποιο προϊόν (υπηρεσίες ή υλικό αντικείμενο) θα μπορούσατε να λειτουργήσετε με τον ίδιο τρόπο. Γίνετε Τράπεζα ΑΝΤΙ χρήματος του προϊόντος σας! Αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ κάνω και εγώ στο θέμα της κατασκευής όπως σας τον προτείνω την ενότητα ΠΩΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. Αντί να βρείτε ή να διαθέσετε 1,000,000 ευρώ για να φτιάξετε κάτι που μπορεί μαζί να το φτιάξουμε με 700,000 ευρώ στην ουσία σας «δανείζω» 300,000 ευρώ ένα ποσοστό από τα οποία μου το παραχωρείτε ως αμοιβή και το υπόλοιπο σας το ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ λόγω της ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ και της αποδοχής των ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ.

Ποτέ δεν βλάπτει ωστόσο να έχουμε κατά νου πως:

Όσο εύκολα δημιουργείται χρήμα με μια υπόσχεση από το …τίποτα, άλλο τόσο εύκολα εξαφανίζεται με την άρση της σαν …τίποτα, (ενώ τα ακίνητα ΔΕΝ εξαφανίζονται ως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ χρήμα που είναι).

Επί πλέον κατά την άποψή μου θα πρέπει να είμαστε σαφείς ως προς την διάκριση μεταξύ των εννοιών χρήματος και πλούτου. Τα χρήματα είναι λογιστικό σύστημα πληροφοριών δια-δραστικότητας μας με την αγορά, ενώ ο πλούτος αντιπροσωπεύει την αντικειμενική θέση μας σε αυτήν. Αν θέλετε περισσότερες διευκρινήσεις και ανάλυση τότε μάλλον καλύτερα να επικοινωνήσετε μαζί μου για μία προσωπική συζήτηση επ’ αυτού.

Επειδή όλα τα προηγούμενα αφ’ ενός είναι πολύ πιθανόν να τα γνωρίζετε και αφ’ ετέρου δεν είμαι τόσο έξυπνος ώστε να τα έχω δημιουργήσει από το μυαλό μου (απλώς τα έχω συνθέσει από τις άπλετα διαθέσιμες πληροφορίες) σας επισημαίνω την περίπτωση του Michael Milken, ο οποίος στην ουσία «έσπασε» τους φραγμούς της χρηματοδότησης στην Αμερικανική αγορά (και κατέληξε γι΄ αυτό στη …φυλακή και με …2,1 δισεκατομμύρια δολάρια τώρα), αλλά η ουσία του σκεπτικού του ήταν η επένδυση σε επιχειρήσεις με τεράστιο δυναμικό που λόγω σχετικά μικρού μεγέθους ή έλλειψης προσβάσεων ήταν αποκλεισμένες από τα κεφάλαια της Wall Street. Φυσικά ο Milken δεν είναι στη φυλακή τώρα και η ιστορία δεν περιγράφεται μέσα σε δύο γραμμές αλλά η ουσία παραμένει η ίδια:

ΑΠΟΔΟΧΗ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ (κατόπιν αξιολόγησης) και ανάληψης ανάλογου επενδυτικού κινδύνου.

Αρκετά από Θεωρία…

Στο 2ο Μέρος όλα τα παραπάνω στην Πράξη.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)