Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

“Ή πρώτη σκέψη μου ήταν να τον προστατεύσω”

Alma R

Τον Μάρτιο του 1935 στην περιοχή Bournemouth και σε μία βίλα με το όνομα Βίλα Μαδέιρα (Villa Madeira) διεπράχθη ένα έγκλημα, το οποίο συγκλόνισε την Αγγλία. Ο 67χρονος διάσημος αρχιτέκτονας Φράνσις Ραττένμπουρυ μεταφέρθηκε πολύ άσχημα χτυπημένος στο κεφάλι (το πίσω μέρος του κρανίου του είχε διαλυθεί) στο νοσοκομείο. Ο Ραττένμπουρυ πέθανε μετά από 4 ημέρες ενώ οι γιατροί από τη φύση του τραύματος ειδοποίησαν την αστυνομία. Είχε χτυπηθεί από κάποιον με ένα ξύλινο σφυρί.

Σχεδόν αμέσως ομολόγησαν το έγκλημα και συνελήφθησαν η δις παντρεμένη 38χρονη γυναίκα του αρχιτέκτονα (μία από χηρεία, μία από διαζύγιο) Άλμα και ο μόλις 18χρονος Τζώρτζ Στόνερ, οδηγός του ζεύγους και εραστής –4 εβδομάδων!- της γυναίκας.

Ο Στόνερ, ένας πολύ ντροπαλός νέος από συντηρητική οικογένεια της Αγγλίας κοιμόταν κάθε βράδυ στο ίδιο δωμάτιο με την Άλμα και το 6χρονο αγοράκι του ζεύγους ενώ ο κυνικά αδιάφορος σύζυγος σε ξεχωριστό δωμάτιο και όλα αυτά τονίζω σε 4 μόλις εβδομάδες!

Τι ξεχωρίζει ωστόσο αυτή την ερωτική ιστορία από τις “άλλες”;

Και οι δύο εραστές (εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση) δεν προσπάθησαν να αρνηθούν το έγκλημα ούτε και να μεταβιβάσουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον (όπως σχεδόν πάντα γίνεται). Για την ακρίβεια ήταν η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Αγγλίας, όπου συνέβαινε αυτό, πράγμα το οποίο δημιούργησε σύγχυση σε δικαστές και δικηγόρους.

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο συναρπαστική…

Όταν η Άλμα ερωτήθη από τον δικηγόρο της, ποιά ήταν το πρώτη της σκέψη όταν το βράδυ εκείνο ο εραστής της ήλθε στο κρεβάτι λέγοντας τι είχε κάνει εκείνη απάντησε αβίαστα:

“Ή πρώτη σκέψη μου ήταν να τον προστατεύσω”…

Με αυτή την ομολογουμένως κορυφαία απάντηση (ίσως μόνο ο Ζολά θα μπορούσε να την σκεφθεί) η ετυμηγορία ήταν δεδομένη:
Αθώα η Άλμα, εις θάνατον ο Στόνερ, ο οποίος ήταν βέβαια και αποδεδειγμένα ο πραγματικός εκτελεστής του εγκλήματος.

Η συνέχεια εξακολουθεί να παραμένει ακόμα περισσότερο συγκλονιστική:

Μετά από 6 ημέρες η Άλμα κατάφερε 6 μαχαιριές στην καρδιά της και έπεσε από μία γέφυρα στο νερό και πνίγηκε αυτοκτονώντας με τον πλέον τραγικό τρόπο (και ήταν και μητέρα).

Ο Στόνερ κατόπιν μεγάλων πιέσεων από την κοινή γνώμη –λόγω συμπαθείας, αφού θεωρήθηκε θύμα της Άλμας- και με τη συλλογή 300,000 υπογραφών δεν εκτελέστηκε ενώ η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά. 7 έτη αργότερα απελευθερώθηκε, ώστε να πολεμήσει (Β΄ΠΠ) και μάλιστα συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας, όπου επέδειξε ηρωική συμπεριφορά…

Οι ενοχλητικές τώρα λεπτομέρειες:

Ο Ραττένμπουρυ είχε γνωρίσει την Άλμα, όταν αυτή ήταν 27 ετών ενώ αυτός 56 εγκαταλείποντας την γυναίκα και τα δύο παιδιά του, διακόπτοντας μάλιστα τις κοινωφελείς παροχές του σπιτιού του. Η στάση του αυτή αμαύρωσε κατά πολύ τη φήμη του.

Μετά τα 11 χρόνια με την Άλμα ο Ραττένμπουρυ έπινε και η συμπεριφορά του δεν ήταν και η καλύτερη (αν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει περισσότερα).

Η Άλμα ήταν τραγουδίστρια και συνθέτης και με ιδιότυπη σεξουαλική συμπεριφορά (όπως την χαρακτήρισαν οι δικαστές).

Η πλέον ενοχλητική λεπτομέρεια όμως για το τέλος:

Ο Στόνερ, ο μόνος τελικά, ο οποίος επέζησε από αυτή την ερωτική τραγωδία (εκτός των πολλών παιδιών) μετά τον πόλεμο παντρεύτηκε και δημιούργησε οικογένεια ζώντας μία ήσυχη ζωή.
Ωστόσο -και προσοχή εδώ- το 1990 συνελήφθη, διότι επετέθη ξεδιάντροπα και απρόκλητα σε έναν 12χρονο σε μία δημόσια τουαλέτα και καταδικάστηκε για τον λόγο αυτόν σε 2 έτη (δεν γνωρίζω την υφή της επίθεσης). Αυτό ανέσυρε τις μνήμες και την υπόθεση της βίλας Μαδέιρα στην επικαιρότητα.

Ακριβώς την 65η επέτειο της διάπραξης του εγκλήματος το 2000, ο Στόνερ πέθανε…

Πάντα πίστευα πως όταν κάποια/οιος περάσει την εξαιρετικά λεπτή γραμμή της σκέψης και την μετατρέψει σε πράξη είτε μέσω μιας δολοφονίας είτε μίας αυτοκτονίας έχει διαβεί ένα σημείο μη επιστροφής… Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά…

Ωστόσο όμως η ιστορία φαίνεται να δικαιώνει το πλέον τραγικό και άτυχο πλάσμα της υπόθεσης την Άλμα. Η απάντησή της κατά τη γνώμη μου είναι κορυφαία στιγμή ανθρώπινου ήθους και η αυτοκτονία της αμέσως μετά αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ο τότε μόλις 6 ετών γιός της δήλωσε μόλις πριν από λίγα χρόνια (2008) πως είναι απόλυτα πεπεισμένος πως η μητέρα του ήταν αθώα και κατά την ευρύτερη έννοια της λέξης και πως το έγκλημα το διέπραξε ο Στόνερ. Ένα 6χρονο παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς του ίσως εκτιμά καλύτερα τα γεγονότα από οποιονδήποτε άλλον…

Πόσο λοιπόν τα φαινόμενα μπορεί να απατούν και πως κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γνωρίζει τι κρύβεται στην καρδιά ή την ψυχή του κάθε ανθρώπου. Οι συναισθηματικές όμως φορτίσεις και τα στερεότυπα εύκολα μπορούν να καταδικάσουν ανθρώπους…

Σημ. Λόγω της υφής των σεναρίων μου και των κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίες ετοιμάζονται και λόγω της έμφυτης τάσης μου να αναλύω σε βάθος συμπεριφορές έχω συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό εξαιρετικά ενδιαφερόντων περιπτώσεων σκανδάλων –ας τα ονομάσω-, τα οποία λόγω της χρονικής απόστασης από τα γεγονότα αποκαλύπτουν τις πραγματικές πτυχές των πρωταγωνιστών τους. Νομίζω πως θα πρέπει να αρχίσω να σας τα παρουσιάζω…

Η φωτογραφία είναι της Άλμας από την Daily Mail.