Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ένα βήμα παραπέρα από το …παραπέρα

Έχουμε μάθει να εστιάζουμε στην Ελληνική αγορά. Το μέλλον ωστόσο στην αγορά ακινήτων είναι Παγκόσμιο. Τεράστια κεφάλαια διακινούνται καθημερινά για την επίτευξη αυξημένων αποδόσεων. Η αγορά ακινήτων τείνει προς την παγκοσμιοποίηση. Εμείς στην Ελλάδα κάνουμε κάποια βήματα αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών δεν σκέφτεται παρά μόνο με βάση την Ελληνική πραγματικότητα. Ωστόσο μην σας διαφεύγει το γεγονός πως τα Ελληνικά ακίνητα μπορούν να προσφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ με ακίνητα άλλων χωρών και ότι διεθνή κεφάλαια αναζητούν ασφαλέστερες διεξόδους από ομόλογα ή μετοχές, Hedge funds ή Mutual funds.

Σκεπτόμενοι τις διόδους που διαθέτουμε είμαστε πολλές φορές εγκλωβισμένοι πάντα σε κάποια είτε γεωγραφικά είτε ψυχολογικά όρια. Εμένα τα προσωπικά μου όρια τίθενται (για να αναφέρω ένα παράδειγμα) από την ανασφάλεια την οποία νοιώθω στο να επενδύσω σε ακίνητα γειτονικών χωρών. Ο περιορισμός ο δικός μου (δεν ντρέπομαι να το παραδεχθώ) έγκειται στη δυσκολία την οποία έχω προκειμένου να κινηθώ σε «αχαρτογράφητες» περιοχές. Τι εννοώ με αυτό; Δεν μπορώ να προβώ σε επενδύσεις στην Βουλγαρία ή την Ρουμανία ή σε άλλες «εξωτικές» περιοχές όχι γιατί είναι λανθασμένες αλλά διότι δεν κατέχω καν τη γλώσσα ώστε να έχω πρόσβαση στη κουλτούρα ή την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που κατοικούν εκεί. Πως μπορώ λοιπόν να διακρίνω κάποια μελλοντικά στοιχεία και να τα θεωρήσω ως ασφαλείς τοποθετήσεις όταν δεν έχω καν στοιχειώδεις γνώσεις των τοπικών συνθηκών και τάσεων; Δεν αποτελεί πάντα ασφαλές κριτήριο αυτό που συμβαίνει σε έναν τόπο ότι θα συμβεί οπωσδήποτε και σε κάποιον άλλο. Αλλά ακόμα κι αν κάποιος αντιλαμβάνεται ή διαισθάνεται τις μελλοντικές εξελίξεις, πάλι δεν είναι εύκολο να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Σκεφτείτε την περίοδο της κατάρρευσης των Ανατολικών καθεστώτων. Νομίζετε ότι ήταν τόσο εύκολο να μεταβείτε στο τότε Ανατολικό Βερολίνο και να αγοράσετε κεντρικό ακίνητο σε εξαιρετική τιμή ακόμα κι αν είχατε τη διορατικότητα και τη δυνατότητα; Παρεμπιπτόντως θυμάμαι πως τότε πολύ πιο νέος επέμενα σφόδρα σε αυτή την προοπτική, είχα ιδρύσει μάλιστα μαζί με έναν Ελβετό (ο αναγκαίος σύνδεσμος με την εκεί αγορά) ανώνυμη εταιρεία αλλά οι οικονομικές μου δυνατότητες ήταν τόσο περιορισμένες που αν και γνώστης της Γερμανικής γλώσσας και της Γερμανικής κουλτούρας δεν είχα χρήματα ούτε καν για τα εισιτήρια, ώστε να μεταβώ εκεί. (Για την ιστορία πάντως αναφέρω πως η εταιρία αυτή όντως προέβη στην αγορά ακινήτου με πολύ μεγάλα κέρδη τότε αλλά με άλλον εταίρο στη θέση μου -εγώ είχα αποχωρήσει-) και είναι μία υπόθεση που μου «σφίγγει» την καρδιά όταν την σκέφτομαι και όχι γιατί ο εταίρος μου αθέτησε τη συμφωνία μας, αλλά διότι μου ήταν αντικειμενικά αδύνατον να κινηθώ με τον βηματισμό του, (και δεν είναι μόνο αυτή η ιστορία…). Αλλά αυτή όμως είναι και η ομορφιά της ζωής και των επιχειρήσεων… και ταυτόχρονα η ελπίδα για το Μέλλον με την εμπειρία του Παρελθόντος… (ενώ δρας στο Παρόν)…

Εν κατακλείδι και επί του προκειμένου. Υπάρχουν δυνατότητες σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που σαφώς γνωρίζω καλύτερα και όπου διαθέτω μία υποδομή. Αν και γνωρίζω αρκετά καλά την αγορά ακινήτων στην περιοχή της Νέας Υόρκης αλλά και των Νότιων Κεντρικών περιοχών (Texas, New Mexico, Arizona, Nevada) στην παρούσα φάση θα συνιστούσα την προσέλκυση (εάν είναι δυνατόν) κεφαλαίων σε επενδύσεις σε Ελληνικά ακίνητα παρά το αντίστροφο (εκτός εάν είστε ήδη γνώστες της αγοράς εκεί) οπότε μάλλον δεν χρειάζεται να ασχολείστε διαβάζοντας τις γραμμές αυτές.

Επικοινωνήστε μαζί μου.