Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Έκρηξη Ξενοδοχείου “Τσάμης”. Είναι Δυνατόν;

Η αλήθεια είναι πως σοκάρει (να γίνω ρεπόρτερ Ελληνικού Καναλιού κι εγώ) η εικόνα του ξενοδοχείου “Τσάμης” πριν και μετά. Και είναι αυτονόητο να σκεφτείς, μα είναι δυνατόν; Ναι φυσικά και είναι και ως… ειδικός επί των εκρήξεων (πάσης φύσεως) θα προσπαθήσω να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια.

Έκρηξη ορίζεται ως η ακραία μεταβολή (αύξηση κυρίως) του όγκου ενός υλικού σώματος σε ελάχιστο χρόνο. Η απότομη μεταβολή του όγκου προκαλεί μία διαφορά στην πίεση του περιβάλλοντος (αέρα στην περίπτωσή μας), η οποία δημιουργεί το ωστικό κύμα.

Σκεφτείτε ένα κουτάκι πορτοκαλάδας να μεγαλώσει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου όσο και ένα δωμάτιο. Όλος αυτός ο αέρας, ο οποίος θα εκδιωχθεί και συμπιεστεί δημιουργεί το ωστικό κύμα. Φυσικά αναλόγως του τι εκρήγνυται εκλύεται θερμότητα, ραδιενέργεια, οτιδήποτε. Ο δε αέρας (το ωστικό κύμα) συμπαρασύρει και ό,τι άλλο μεταφέρεται…

Όλα αυτά ασκούν δυνάμεις, όπως μία βαριοπούλα σε έναν τοίχο, τον οποίον θέλουμε να κατεδαφίσουμε. Απλά γίνονται σε ελάχιστο χρόνο. Χιλιάδες… βαριοπούλες χτυπούν με δύναμη ό,τι υπάρχει γύρω τους και ακόμα παραπέρα. Και μόλις αρχίσουν να διαλύουν και τα δομικά στοιχεία του σκελετού, τα οποία στηρίζουν το κτίριο, το τελευταίο καταρρέει.

Είναι τόσο απλό. Θέμα δυνάμεων και αντοχών των δομικών υλικών, κοινώς μία “εξίσωση” δυνάμεων. Τα καταφύγια έχουν τόσο παχείς τοίχους από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν) για αυτόν τον λόγο. Και όποιος αντέξει!

Σημειωτέων πως οι ακτινοβολίες δεν συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στην έκρηξη. Είναι άλλο θέμα. Εδώ αναφέρομαι ΜΟΝΟ στις φυσικές δυνάμεις και την πίεση, την οποίαν ασκεί οι αέρας. Και σε μία πλημμύρα αντίστοιχα συμβαίνουν, αφού το νερό έχει βάρος και μάλιστα πολύ μεγάλο (1 κυβικό μέτρο νερού ζυγίζει 1000 κιλά, έναν τόνο δηλαδή), οπότε καταλαβαίνετε και εκεί πως δημιουργούνται οι καταστροφές. Αλλά γίνονται με βραδύτερο ρυθμό απ΄ ότι σε μία έκρηξη.

Αυτό συνέβη και στο ξενοδοχείο από τεχνικής απόψεως και κατέρρευσε. Τον λόγο (από πού προήλθε η έκρηξη) είναι θέμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να τον εντοπίσει.

Σημ.: Συνηθίζεται, αλλά είναι αρκετά ακριβή η κατεδάφιση παλαιών κτισμάτων  με εκρηκτικά και ενέχει και αρκετούς κινδύνους ή δεν είναι εφικτή λόγω των παρακείμενων κτισμάτων. Γι΄ αυτό επιλέγονται άλλες λιγότερο… εκρηκτικές μέθοδοι.

Πάντως υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως προτείνει και το λαϊκόν άσμα… “απόψε κάνεις… μπαμ” και όλα γύρω… καταρρέουν!  

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)