Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Έγκλημα στο Νείλο

Διαβάζω πως το θαυμάσιο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι αναμένεται άλλη μία φορά να παρουσιασθεί κινηματογραφικά τον Οκτώβριο του 2020. Είχε προηγηθεί η μεταφορά του στον κινηματογράφο το 1978 με Ηρακλή Πουαρώ τον Πήτερ Ουστίνωφ. Υπάρχει και η επίσης πολύ καλή τηλεοπτική μεταφορά του με τον  Ντέιβιντ Σουσέ.

Για την ίδια υπόθεση ακριβώς έχουμε τρεις πολύ καλές εκδοχές (υποθέτω και η τελευταία θα είναι ανάλογη) και αυτό συμβαίνει όχι μόνον με το Έγκλημα στο Νείλο, αλλά και με το  Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές και με πολλές ακόμα γνωστές ταινίες.

Λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε την υπόθεση ή έστω και εάν δεν την θυμόμαστε με λεπτομέρεια τον δολοφόνο. Θέλουμε όμως πάλι να δούμε την ταινία! Συμπέρασμα:

Όταν η υπόθεση (το περιεχόμενο – content) είναι κορυφαίο η ταινία είναι σίγουρη επιτυχία!

Το ίδιο συμβαίνει και με κάτι ακόμα πιο περίεργο, τα ντοκυμανταίρ (ντοκιμαντέρ). Δεν θα αναφερθώ στα επιτυχημένα εμπορικά ξένων παραγωγών, αλλά μόνο σε ένα: το εξαιρετικό «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλ. Κουτσαφτή, διάρκειας 87 λεπτών, το οποίο είχε σοβαρή απήχηση στο Ελληνικό κοινό με 40.000 εισιτήρια!

Όταν έχεις κάτι ενδιαφέρον να διηγηθείς είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι θα θέλουν να το ακούσουν (και παρακολουθήσουν). Και όχι μόνον αυτό, αλλά είναι εύλογο και κατανοητό να πληρώσουν για την ικανοποίηση μίας πολύ όμορφης και χρήσιμης εμπειρίας.

Σημ. Επειδή αναφέρομαι στην Αγκάθα Κρίστι να θυμίσω πως επί 5 συνεχόμενα έτη εισέπραττε την απογοήτευση αναρίθμητων… απορρίψεων από τους εκδότες! Η συνέχεια είναι γνωστή. Μόνον τα βιβλία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ την υπερβαίνουν σε αριθμό πωλήσεων.

Τι να… θαυμάσω; Την αστοχία των εκδοτών ή την επιμονή της Αγκάθα;

Και λίγο χιούμορ ακόμα. Το Pulp Fiction, ο Πόλεμος των Άστρων και οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού απορρίφτηκαν από όλα τα μεγάλα studios του Hollywood. Κανένα δεν αναλάμβανε να τα χρηματοδοτήσει και να σκεφτείτε πως το τελευταίο (Κιβωτός) προτάθηκε από τον Στήβεν Σπήλμπεργκ αφου είχε ΗΔΗ δύο τεράστιες εμπορικές επιτυχίες (Τα Σαγόνια του Καρχαρία και τον Πόλεμο των Άστρων)! Με αγκάθια στρωμένοι οι δρόμοι της επιτυχίας, ακόμα και για τους… επιτυχημένους!

Επικοινωνήστε μαζί μου.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)