Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Άποψη της Άνω Πόλης των Πατρών

Μία Περιεκτική (αν και ελλιπής) Άποψη της Άνω Πόλης των Πατρών
μετά των Διδαγμάτων της

Σε πρώτο πλάνο το Ρωμαϊκό Ωδείο, το οποίο έναν αιώνα πριν ήταν επιχωματωμένο. Το 1889 αποφασίστηκε να λάβουν χώματα από τον λεγόμενο λόφο του Στράνη για την κατασκευή του λιμανιού και αποκαλύφθηκε το ωδείο. Ό,τι είναι κόκκινο τούβλο είναι οι αναστηλώσεις και προφανώς βλέπετε εδώ μόνο τη σκηνή και όχι το ίδιο το θέατρο. Ο σπουδαίος αρχιτέκτων Ιωάννης Βασιλείου ήταν αυτός, ο οποίος με ιδία δαπάνη αποκατέστησε το μνημείο.

Διδάγματα:

1. Ό,τι είναι κρυμμένο και δεν φαίνεται δεν σημαίνει και πως δεν υπάρχει.
2. Γκρεμίζοντας ανακαλύπτεις την αλήθεια.
3. Ένας μόνο άνθρωπος αρκεί για να κάνει την τεράστια διαφορά.
4. Όσο σπουδαίος και ισχυρός και εάν είσαι σήμερα, η παρακμή και ο θάνατος είναι αναπόφευκτα (μήνυμα για τους ισχυρούς και ελπίδα για τους αδυνάτους), διότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν η ισχυρότερη και μακροβιότερη ανά τους αιώνες.

Δεξιά όπως βλέπουμε φαίνονται οι τρούλοι του Παντοκράτορα. Ενός θαυμάσιου αρχιτεκτονήματος. Στη θέση του υπήρχε προ αρχαιοτάτων χρόνων Ναός του Ολυμπίου Διός. Αφού καταστράφηκε τους πρώτους μετά Χριστό χρόνους, το 900 ανεγέρθη ο Ναός του Παντοκράτορος (όχι στη σημερινή του μορφή). Επί Ενετοκρατίας μεταβλήθηκε σε καθολική εκκλησία του “Αγίου Μάρκου”. Επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί με όνομα “Κουρσούμ-τζαμί”, δηλαδή μολυβδοσκέπαστος. Από τους τρούλους αυτούς δημιουργήθηκαν οι πρώτες σφαίρες το 1821, οι οποίες ερρίφθησαν κατά των Τούρκων. Εν τέλει κατεδαφίστηκε το τέμενος και στη θέση του μεταξύ 1835-1840 ανεγέρθη ο μεγαλοπρεπής ναός αυτός σύμφωνα με παρόμοιο σχέδιο με τον περικαλλή ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Διδάγματα:

1. Η πίστη κάθε μορφής και είδους μετασχηματίζεται αλλά ποτέ δεν χάνεται. Από τον Ολύμπιο Δία στον Παντοκράτορα και κατόπιν στον Άγιο Μάρκο. Ποτέ δεν μειώθηκε η ισχύς του ονόματος, απλώς μεταβλήθηκε.
2. Οι σφαίρες, τις οποίες θα δεχθείς στη ζωή σου προέρχονται πάντα από αυτό το οποίο καλύπτει την πίστη σου (σε οτιδήποτε). Οι Τούρκοι το διαπίστωσαν εμπράκτως.
3. Ένας ιερός τόπος ποτέ δεν χάνει την ιερότητά του, το ίδιο και ένας άνθρωπος.

Αριστερά και πάνω φαίνεται το Κάστρο των Πατρών. Χτίστηκε στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης. Μην ξεχνάτε πως η Πάτρα θεωρείται η πέμπτη αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Σπουδαία θέση, σπουδαία οχύρωση. Ωστόσο πάντα κατόρθωναν να το καταλάβουν οι επιτιθέμενοι.

Δίδαγμα:

Με όσο ισχυρά τείχη και να περιχαρακώσεις τον εαυτό σου, πάντα θα υπάρχει μία πόρτα για να εισβάλει εκείνο, το οποίο δεν επιθυμείς. Αν θέλεις να είσαι σπουδαίος κράτα μόνο τη θέα της θέσης σου και μην ασχολείσαι με περιφράγματα, όσο ψηλά και αγέρωχα και εάν είναι. Κατεδαφίζονται.

Τέλος πίσω και δεξιά φαίνεται το Παναχαϊκό όρος (όχι η κορυφή του) γεμάτο χιόνια. Είναι εκεί εκατομμύρια χρόνια.

Δίδαγμα:

Με τη φύση μην τα βάλεις. Αυτή θα είναι εκεί για πάντα ενώ όλα όσα βλέπεις τώρα σε κάποιους αιώνες όχι.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)