Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Άλλαξε ο Καιρός

Προ ημερών παρακολούθησα μία κινηματογραφική ταινία, αρκετά ενδιαφέρουσα και με ένα θέμα, το οποίο θα συζητήσουμε με την πρώτη ευκαιρία.
 
Σε κάποιο σημείο ένας δικηγόρος μεγάλης εμβέλειας επιχειρηματολόγησε με την εξής φράση:
 
“Ανεξαρτήτως του πόσο καλός είναι ένας άνθρωπος στην ζωή του, το πόσοι θα παρευρεθούν στην κηδεία του εξαρτάται από τον καιρό”.
 
Αυτό είναι πολύ ωραία σκέψη και φυσικά αναφερόταν στον καιρό της βόρειας Αμερικής, ο οποίος δεν είναι και ο καλύτερος, ειδικά τον χειμώνα.
 
Άλλαξε παιδιά ο καιρός!
 
Και το χειρότερο: δεν έχει γίνει αυτό αντιληπτό! Κι όταν αλλάζει ο καιρός κι εσύ δεν το αντιληφθείς δεν θα είναι καλές οι συνέπειες.
 
Άλλαξαν οι δομές, άλλαξαν οι συνθήκες και η σκέψη των πολιτικών και των ανθρώπων παραμένει μία εκατονταετία πίσω.
 
Χθες το βράδυ έγραψα πόσο σημαντικό είναι το να είσαι στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο. Διότι η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες του να πηγαίνεις με μαγιώ στα χιόνια επειδή στην παραλία έχει ζέστη. Πουθενά αλλού δεν μπορείς να παρακολουθήσεις καλύτερα την χρεωκοπία των δομών και πουθενά δεν μπορείς να δεις καλύτερα το μέλλον της Ευρώπης, διότι αυτό θα συμβεί και αλλού.
 
Έχουμε μία τεράστια ευκαιρία να είμαστε πολύ μπροστά από την εποχή μας, διότι ακριβώς την ζούμε.
 
Το 1917 υπήρχαν τσάροι, αυτοκρατορίες, αποικίες, πολύ λιγότερος παγκόσμιος πληθυσμός, καθόλου τεχνολογία ηλεκτρονικών, τα μόνα μέσα ενημέρωσης ήταν οι εφημερίδες, ούτε καν το ραδιόφωνο, οι κοινωνικές συνθήκες στην πλειονότητα της Ευρώπης άθλιες…
 
Άλλες δομές, άλλα δεδομένα.
 
Συζητάμε για τα κόκκινα δάνεια και δεν αναρωτιόμαστε εάν έχει δικαίωμα η τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος να ορίζει εάν θα είσαι πλούσιος ή φτωχός.
 
Ανησυχούμε δήθεν για τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να αναρωτιόμαστε εάν εξυπηρετούν κάτι διαφορετικό από μία επιβολή δικτατορίας των κυβερνήσεων στους πολίτες.
 
Αναρωτιόμαστε για τις κυβερνήσεις αλλά δεν αναρωτιόμαστε εάν η δημοκρατία αποτελεί την καλύτερη μορφή διακυβέρνησης με τον τρόπο, τον οποίον πλέον λειτουργεί.
 
Δεν αφουγκραζόμαστε τίποτα.
 
Ενώ τα μηνύματα είναι πολύ σαφή και συγκεκριμένα!
 
Και τα συμπτώματα επίσης, αλλά με την μηδενική αντίληψη δε κατανοούμε το βαθύτερο νόημά τους. Η ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο μεταφράζεται λάθος. Η κατάσταση στην γείτονα επίσης. Η πορεία της Ελλάδας παρομοίως.
 
Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά ακόμα.
 
Παιδιά ο καιρός άλλαξε…
Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)