Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

12/7/1963 -12/7/2017

Ιδού άλλος ένας χρόνος στην ζωή μου…

Η πρώτη χρονιά χωρίς “χρόνια πολλά” από τον αδελφό μου. Άρα δεν ήταν καλή χρονιά. Αλλά αυτή είναι η ζωή και πάρα πολλές φορές ακόμα δεν έχω ξεπεράσει την ενστικτώδη συνήθεια να ετοιμάζομαι να τον καλέσω στο τηλέφωνο. Ο αδελφός μου παρεμπιπτόντως πάντα ήταν πολύ θετικός και ομολογώ πως νοερά τον καλώ και επίσης νοερά λαμβάνω και την απάντηση του. Η συνηθισμένη του φράση: “Συνέχισε, θ’ αλλάξει”!

Θα συνοψίσω λοιπόν επιγραμματικά κάποιες σκέψεις μου και πεποιθήσεις, τις οποίες αποκόμισα όλα αυτά τα χρόνια… Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες:

1. Μην ασχολείσαι!

Μην ασχολείσαι με το παρελθόν, με κακίες, με άσκοπες μάχες, με ανοησίες, με οτιδήποτε σε εμποδίζει να προχωράς ο ίδιος στην ζωή. Εάν (όπως ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι γράφει) η εκδίκηση είναι του Θεού, η ευγνωμοσύνη είναι του Ανθρώπου. Το μην ασχολείσαι δεν σημαίνει ούτε ότι ξεχνάς ούτε ότι συγχωρείς. Απλά δεν ασχολείσαι! Άσε το να ασχοληθεί… μόνο του. Θα κάνει “άλλος ” την δουλειά κι εσύ θα έχεις κερδίσει όλον τον χρόνο. Προχώρα! Το ταξίδι είναι εμπρός!

2. Θα αλλάξει!

Οσοδήποτε κακή και εάν είναι μία κατάσταση μην απελπίζεσαι. Θα αλλάξει. Ακόμα και τίποτα να μην κάνεις πάλι θ’ αλλάξει. Απλώς μες το να μην κάνεις τίποτα οι μεταβολές χάνονται στο βάθος του χρόνου και ίσως δεν είναι πρακτικά χρήσιμες.

3. Κάνε κάτι!

Συμπληρώνει την προηγούμενη· για να αλλάξει κάτι, απλά “Do something!” – “Κάνε κάτι!”… οτιδήποτε, χωρίς κάποιο νόημα ή σκοπό. Αλλά ΚΑΝΕ! Όταν ο Bruce Willis είναι κρεμασμένος στο κενό από τον 100ό όροφο ενός ουρανοξύστη και κρατιέται από μία κοπέλα με τα μισό του βάρος από το ένα χέρι της και αυτή έντρομη τον ρωτά “Τι να κάνω;” η απάντηση είναι μία: “Κάνε κάτι!”. Παρεμπιπτόντως στο τέλος την… παντρεύεται! Άρα διπλό το όφελος! Μόνο οι κακοί ό,τι και να κάνουν στο τέλος… πέφτουν!

4. Το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα!

Η διαφορά μεταξύ δύο καταστάσεων είναι μερικές φορές εντελώς (και φαινομενικά) αμελητέα: ένα κλαδάκι άχυρο. Και μια και αναφέρθηκα προηγουμένως σε μεγάλα… ύψη να σημειώσω, πως όταν κρέμεσαι στον γκρεμό το να κρατιέσαι από ένα εξαιρετικά λεπτό κλαδάκι από το να μην κρατιέσαι από πουθενά κάνει την τεράστια διαφορά.

5. Τα έχεις ΟΛΑ!

Καμία κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολη, όσο ενδεχομένως φαίνεται. Και με το προηγούμενο κλαδάκι ίσως σωθείς. Άρα μην υποτιμάς ποτέ τα όπλα σου και τις δυνάμεις σου. Και μην αγνοείς τι σου προσφέρει το περιβάλλον σου. Έχεις τα πάντα. Και μην ακούσω για εξουσία, χρήματα, δύναμη κλπ… Έχεις ΟΛΑ όσα χρειάζεσαι. Απλά δεν το γνωρίζεις ή δεν το πιστεύεις. Και τελικά ό,τι και να έχεις δεν έχεις τίποτα!

6. Εμπιστεύσου!

Η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ζωή και τους ανθρώπους σου εκδίδει τα ασφαλέστερο διαβατήριο για την χώρα της δυστυχίας. Και πιστέψτε με στο τέλος ΠΑΝΤΑ “την πατάς”! Η αξιολόγηση των καταστάσεων και των ανθρώπων δεν απαιτεί διδακτορικά από το Harvard ή το Yale. Έχε μέσα σου την τάση να εμπιστεύεσαι και ποτέ δεν θα αστοχήσεις. Αυτό καρα-τσεκαρισμένο.

7. Έχε φίλους!

Σε ένα νεκροταφείο σε μία μικρή πόλη όλοι οι τάφοι είχαν πολύ μικρά νούμερα στις ηλικίες: 5 ετών, 10 ετών κλπ. Και κάποιος ρώτησε:

-“Πως είναι δυνατόν αυτό; Μα όλοι πεθαίνουν τόσο νέοι;”
-“ Όχι”, του απάντησαν “είναι τα χρόνια της ζωής τους στα οποία είχαν φίλους”.

8. Μην είσαι αχάριστος!

Πρώτα απ’ όλα στην ίδια τη ζωή. Μετά στους άλλους και μετά στον εαυτό σου. Εάν ήταν να είσαι μόνος σου θα γεννιόσουν κάπου αλλού. Γεννήθηκες μαζί με άλλα… 6-7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Όσοι σου έκαναν κακό αγνόησε στους. Δεν είναι δική σου δουλειά να ασχοληθείς μαζί τους. Εκείνους όμως που σε βοήθησαν μην τους ξεχνάς ΠΟΤΕ. Η ζωή… αλλάζει και δεν γνωρίζεις πως θα είσαι ή θα είναι αύριο.

Η αχαριστία αποτελεί μέγιστη “Ύβρη” στη ζωή και δεν θα την γλυτώσεις με τίποτα εάν είσαι αχάριστος. Μάθε το έστω και από συνήθεια. Να χαίρεσαι με ό,τι έχεις!

9. Μην ενδίδεις στο κακό!

Εντελώς ξεκάθαρο! ΜΗΝ ενδίδεις! Είναι ένας γελοίος μύθος, το ότι δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν. Όλοι αναγνωρίζουν το κακό και είναι καθαρά θέμα συνειδητής επιλογής τους. Μην ενδίδεις στα πρόσκαιρα οφέλη, τα οποία φαίνονται τη δεδομένη στιγμή τεράστια. Θα εξοφλήσεις εσύ ή τα παιδιά σου το γραμμάτιο μέχρι δεκάρας. Πιστέψτε με. Οι πέντε συν δεκαετίες της ζωής μου το επιβεβαιώνουν. Τέλος!

10. Μην φοβάσαι!

Εάν φοβάσαι ξέχασε ό,τι διάβασες παραπάνω. Δεν ισχύει τίποτα. Μείνε με το φόβο και όλα θα σου πάνε πολύ χειρότερα απ’ όσο φοβάσαι! Για να προκαλέσεις με το νέο σου φόβο ακόμα χειρότερα δεινά για τον εαυτό σου και όσους νομίζεις πως αγαπάς. Διότι όποιος φοβάται δεν γνωρίζει ν’ αγαπά αληθινά.

Αναμονή για του χρόνου με άλλες… 10 εντολές! Είναι… δωρεάν!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)