Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Υδρομαστεύσεις και Άλλες Σκέψεις

Προχθές τα έφερε η ζωή να βρεθώ πάλι σε ένα πολύ όμορφο και ορεινό χωριό της επαρχίας Καλαβρύτων. Εκεί πριν από 20 και πλέον χρόνια κατασκεύασα ένα από τα πρώτα μου έργα (δημόσιο). Γνωρίζετε πως είναι πολύ δύσκολο να αναθέσει ένας ιδιώτης ένα έργο του σε έναν νέο μηχανικό. Συνεπώς πάρα πολλοί από εμάς λαμβάναμε το πτυχίο του εργολήπτη δημοσίων έργων προκειμένου να αρχίσουμε από κάπου… Βέβαια το να καταφέρεις να αναλάβεις δημόσιο έργο είναι περίπου σαν να θέλεις να ανοίξεις μπαρ στο κέντρο του Σικάγου. Κοινώς αδύνατον. Το να ανοίξεις όμως μπαρ στο Mentone του Τέξας είναι σαφώς πιο εύκολο, βέβαια δεν υπάρχουν… άνθρωποι εκεί, αλλά αυτά είναι μικρο-λεπτομέρειες…

Το έργο λοιπόν αυτό, μία υδρομάστευση με το υδραγωγείο της το ανέλαβα με αυτόν τον τρόπο, αφού στη δημοπρασία πήγαμε τρεις και οι άλλοι δύο ευχαρίστως ΔΕΝ την ήθελαν.

Οι υδρομαστεύσεις είναι δύσκολα έργα. Γενικά τα υδραυλικά έργα είναι δύσκολα, διότι το νερό δεν μπορείς να το διαχειριστείς εύκολα ούτε και να το ξεγελάσεις.

Τι είναι υδρομάστευση; Είναι το έργο συγκέντρωσης των υδάτων των πηγών. Οι πηγές γεωλογικά έχουν πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολλά είδη πηγών, οι οποίες προκύπτουν από συγκεκριμένους τρόπους μορφολογίας του εδάφους. Γενικά πάντως μία πηγή δημιουργείται όταν το έδαφος σε κάποιο σημείο είναι αδιαπέρατο, λχ βράχος και το νερό από τα υπερκείμενα εδαφικά στρώματα δεν μπορεί να συνεχίσει την βαρυτική πορεία του προς τη Γη και βρίσκει μία διέξοδο δημιουργώντας μία πηγή.

Όταν αυτό το άνοιγμα είναι μεγάλο και έχουμε μεγάλη ροή δημιουργούνται πολλές πηγές ταυτόχρονα. Το νερό αυτό εάν θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε οφείλουμε να το συγκεντρώσουμε με μία υδρομάστευση και να το κατευθύνουμε εκεί όπου επιθυμούμε.

Λειτουργεί θεωρητικά, όπως μία χοάνη, η οποία συγκεντρώνει τα νερά των πηγών. Είναι δύσκολο το έργο, διότι υπάρχει κίνδυνος να διαταράξουμε την ισορροπία των εδαφών εκεί και να χάσουμε τις πηγές… (φυσικά και το έργο).

Ωστόσο σε κάθε (κούτουλα) όπως ονομάζεται η πέτρινη “βρύση” έχει συγκεντρωθεί ολόκληρο το νερό της πηγής. Την επόμενη φορά που θα σταματήσετε να πιείτε νερό από μία πηγή οπουδήποτε θυμηθείτε πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένα στραγγιστήριο με πέτρες και πολλών χιλιάδων ετών γνώση και εμπειρία και είμαι σίγουρος πως δεν θα σας έχει περάσει καν από το νου αυτή η αφανής υποδομή…

Δείτε τις φωτογραφίες (τότε κανονικά με φιλμ) και πως ήταν την περίοδο της κατασκευής του και πως είναι σήμερα… (το τοπίο πάντως είναι καταπληκτικό)!

Δείτε και το σχετικό σχόλιο:
Υδρομαστεύσεις και Άλλες Σκέψεις (Σχόλιο)

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)