Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τουρισμός και Πέτρα (Α΄)

Το καλοκαίρι του 2014 όπως λέγεται ήταν μία πάρα πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι για πολλοστή φορά το φυσικό περιβάλλον στάθηκε στο πλευρό της οικονομίας. Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο αυτό να κερδίζεις χωρίς να κάνεις …τίποτα!
Μην το γελάτε αυτό!
Ο ήλιος, η θάλασσα, ο ουρανός, οι ακτογραμμές, τα νησιά, τα βουνά δεν φτιάχτηκαν από ανθρώπους… Είναι δεδομένα δώρα της φύσης. (Οι Ναοί των Αρχαίων και τα Θέατρα όχι)…

Η Google, η Apple, η Microsoft, η Ferrari το… Facebook (!) όμως δεν ήταν δώρα κανενός… Δημιουργήθηκαν στα μυαλά κάποιων ανθρώπων και εάν τολμήσετε να συγκρίνετε τα κέρδη του “δωρεάν” από τη φύση Ελληνικού τουρισμού με τα κέρδη των προηγούμενων επιχειρήσεων μάλλον δεν θα αισθανθείτε και πολύ καλά…

Εμένα ο θαυμασμός και η εξύψωση των ωφελημάτων από τον τουρισμό δεν μου αρκεί. Με ενοχλεί μάλιστα ιδιαιτέρως, όπως με ενοχλεί ο μύθος, ο οποίος περιβάλλει τους Άραβες εμίρηδες, οι οποίοι έχοντας ένα πανίσχυρο κυριολεκτικά δώρο και χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα (ούτε την τεχνογνωσία των γεωτρήσεων δεν διαθέτουν) εκπλήσσουν (δήθεν) τον Κόσμο με τις “ευφάνταστες” επενδύσεις τους. Δεν θα αποφύγω την πειρασμό, αλλά ερωτήστε για τις συνθήκες διαβίωσης των υπηκόων τους….

Όπως έχει θεοποιηθεί το πετρέλαιο με τους Άραβες, με ένα ποσοστό, από το οποίο λαμβάνουν από τις ξένες επιχειρήσεις γεωτρήσεων θησαυρίζουν (προσέξτε ποσοστό, διότι το κυρίως κεφάλαιο καταλήγει στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις της δύσης) και με τον κίνδυνο της απώλειας, διότι άπαξ και καταληφθεί το έδαφος χάνεται κάθε πλεονέκτημα κάπως αντίστοιχα και στην Ελλάδα θεοποιείται ο τουρισμός.

(Σχετικά με τα πετρέλαια και την Μέση Ανατολή καθώς και τις “φοβερές” επενδυτικές τακτικές τους μπορώ να σας αναλύσω λεπτομερέστατα το γιατί οι χώρες αυτές αποτελούν λαμπρά παραδείγματα μη αξιοποίησης τεραστίων δυνατοτήτων και μηδενικής ευστροφίας)…

Με όσα γράφω ελπίζω να μην θεωρηθεί πως προτείνω να απαγορευθεί η …είσοδος τουριστών στην Ελλάδα. Κάθε άλλο! Δεν αρκεί ωστόσο καθόλου αυτό και παρακαλώ εξηγείστε μου τι θα συμβεί εάν (ξεκινώ από το …κινδυνολογικό σενάριο, αλλά δεν θα περιοριστώ προφανώς εδώ):

1. Ναυαγήσει ένα τάνκερ στο Αιγαίο και γεμίσουν όλες οι ακτές μαζούτ και πετρέλαιο.
2. Ο καιρός αποφασίσει να …μεταβληθεί έντονα (για ένα καλοκαίρι).
3. Υπάρξει πολύ μεγάλη ένταση με την “φίλη” γείτονα.
και αναφέρω μόνο τρία με από πολύ μικρές έως όχι και τόσο μικρές πιθανότητες να συμβούν…

Τι σημαίνει αυτό και κυρίως τι υποδεικνύει;
Πως ο τουρισμός (όπως και τα προαναφερθέντα πετρέλαια) ως δώρα της φύσης είναι μόνον υποστηρικτικά και βάσεις ανάπτυξης πολλαπλών δραστηριοτήτων… καθώς φυσικά και των ιδίων.

Σημ. Μην περιμένετε από τη συνέχεια του άρθρου να σας προτείνω να κατασκευάσετε …πέτρινα καταλύματα και ξενοδοχεία! Δεν λέω, και αυτό αλλά ο στόχος μου δεν είναι τόσο προφανής.

Η συνέχεια στο Β΄

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)