Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τα Φορτία της Ζωής

Εάν υποθέσουμε πως βλέπετε δύο πανομοιότυπα φορτηγά με ισάξιους οδηγούς να κατεβαίνουν μία κατηφόρα με την ίδια ταχύτητα τι θα υποθέσετε; Φυσιολογικά πως καταπονούνται το ίδιο.

Εάν όμως μάθετε πως το ένα μεταφέρει πλήρες φορτίο ενώ το άλλο είναι άδειο αυτό δεν ισχύει. Διότι το έμφορτο θα υφίσταται μία τεράστια καταπόνηση στον κινητήρα του, το σύστημα πέδησης (φρένα), το σύστημα ταχυτήτων του.

Και στην επόμενη ανηφόρα θα απαιτηθούν πολύ περισσότερες δυνάμεις από το πρώτο παρά από το δεύτερο.

Σωστά; Σωστά!

Ναι! Αλλά το φορτηγό σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να μεταφέρει φορτία. Όχι να κυκλοφορεί άδειο. Μάλιστα συμπεριφέρεται καλύτερα όταν συμβαίνει αυτό, διότι είναι βελτιστοποιημένο για τα φορτία σχεδιασμού του.

Επειδή όμως υπεισέρχεται και ο νους του οδηγού του έχει τεράστια σημασία το είδος του φορτίου και ο σκοπός του και όχι η λογιστική ή φαινομενική αξία του.

Εάν μεταφέρετε κοπριά να αναγεννήσετε ένα χωράφι, ώστε να παράγει και να βοηθήσει ανθρώπους το δύσοσμο και βρώμικο φορτίο σας είναι καλύτερο από του άλλου με ράβδους χρυσού για να διαφθείρει ανθρώπους και συνειδήσεις.

Κι επειδή δεν είναι ούτε όλα ίδια τα φορτηγά σε δύναμη και ικανότητες αλλά ούτε και όλοι οι οδηγοί το ίδιο, έχει τεράστια σημασία η επιλογή του φορτίου σας.

Αλλά βέβαια στη ζωή υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το φορτηγό είναι εξαιρετικά υπέρβαρο και ίσως καταρρεύσει και άλλες όπου επειδή είναι άδειο και ελαφρύ ίσως φύγει από μια στροφή και γκρεμοτσακιστεί.

Το φορτηγό δεν το επιλέγετε, τον οδηγό επίσης, επιλέξτε τουλάχιστον το φορτίο σας!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)