Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τάρανδοι – Κυβέρνηση και Cohiba

Humor is not a laughing matter (Το Χιούμορ δεν είναι αντικείμενο για γέλια)

Χθες το βράδυ ανοίγοντας την τηλεόραση σε ένα από τα τοπικά κανάλια β΄ κατηγορίας (τα οποία ωστόσο έχουν πολλές ανάλογες εκπομπές, αφού δεν τις βλέπει …κανείς) είδα συμπτωματικά ένα documentaire για τους ταράνδους στην Νορβηγία.

Η πρώτη σκηνή, η οποία μου κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον (δεν το πρόλαβα από την αρχή) έδειχνε μέσα στην απέραντη παγωνιά και την χιονοθύελλα δύο snowmobiles να κινούνται στην απόλυτη ερημιά των πάγων. Την περιέργεια μου προκάλεσε η λέξη στις πλευρές τους (POLITI) και γι΄ αυτό αποφάσισα να μην παρακολουθήσω στο άλλο κανάλι την άκρως ενδιαφέρουσα ταινία … “Ρόδα, τσάντα και κοπάνα Νο 258” και να υποστώ τον πάγο της Νορβηγίας.

Κυρίως αναρωτήθηκα (διότι κατάλαβα πως η λέξη POLITI δεν σημαίνει …πολίτης αλλά αστυνομία), τι ακριβώς κάνουν εκεί… Κάπου δεν “ταίριαζε” με το όλο σκηνικό.

Η εξήγηση με άφησε άναυδο και ακόμα να συνέλθω. Πήγαιναν να εξετάσουν την καταγγελία ενός βοσκού ταράνδων εναντίον του …γείτονά του, του οποίου οι τάρανδοι έβοσκαν στην δική του οριοθετημένη περιοχή!

Ομολογώ πως κόντεψα να πέσω από την δερμάτινη πολυθρόνα μου και να κάψω το Περσικό μου χαλί με την στάχτη του αυθεντικού πούρου Αβάνας Cohiba, το οποίο κάπνιζα! Ευτυχώς μόνο μία σταγόνα Chivas 12 ετών πετάχτηκε στο πουκάμισο Armani μου, αλλά δεν στενοχωριέμαι με κάτι τέτοια…

Ειλικρινά νόμισα πως έβλεπα κάποια μεταλλαγμένη Ελληνική δραματική ταινία. Ο γνωστός εκεί “γείτονας” καταλαβαίνετε πως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ΄ ότι ο εδώ. Σε συνθήκες πολικού χειμώνα και με αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων μεταξύ τους στο παγωμένο πουθενά, οι “γείτονες” ποτέ δεν πίστευα πως θα συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο. Εκεί εάν μη τι άλλο ο “γείτονας” εκεί μπορεί να κάνει τη διαφορά της ζωής από τον θάνατο.

Οι αστυνομικοί παρ΄ όλα αυτά έκαναν σωστά την δουλειά τους. Περίμεναν τον καταγγελλόμενο και τον ενημέρωσαν ευγενικά, αλλά (ακόμα και στο φιλικό περιβάλλον της κινηματογράφησης) δεν του άφησαν περιθώρια για επόμενη “φιλική” επίσκεψη. Του εξήγησαν ακριβώς στον χάρτη, τα όρια της περιοχής του και κατέληξαν:

“Συνεπώς, τώρα γνωρίζετε την περιοχή βοσκής των ταράνδων σας!” Το γράφω αυτό γιατί και ο Νορβηγός βοσκός έλεγε ακριβώς αυτά, τα οποία ακούω σε πραγματογνωμοσύνες: “πως δεν γνώριζε ακριβώς τα σύνορα και πως επρόκειτο για ελάχιστα ζώα κλπ”…

Δεν παραγνωρίζω πως ο τάρανδος πρέπει να τραφεί με το ελάχιστο χορτάρι, το οποίο είναι θαμμένο κάτω από το στρώμα του χιονιού και δεν υποτιμώ τη σοβαρότητα του ζητήματος, αλλά ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ να ακούσω την λέξη “καταγγελία” για αυτό το ζήτημα και μάλιστα στην Νορβηγία…

Χμ… Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Η επόμενη –καθόλου- έκπληξή μου ήταν όταν εξήγησαν πως αυτό το θέμα των πολύ συχνών καταγγελιών και σοβαρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των βοσκών ταράνδων ξεκίνησε μόλις αποφάσισε η …κυβέρνηση να βάλει χέρι στα βοσκοτόπια και να ορίσει περιοχές ανά κοπάδια κλπ ανοησίες με αποτέλεσμα να διαταράξει τις παμπάλαιες ισορροπίες και να δημιουργήσει αυτήν την …Ελληνική κατάσταση!

Λοιπόν σας θυμίζει τίποτα το προηγούμενο;

Κόντεψα να χτυπήσω και τα δερμάτινα μου Prada από την ταραχή μου στο Κινέζικο  επιδαπέδιο πορσελάνινο βάζο δυναστείας Μινγκ, αλλά συγκρατήθηκα…

Είναι ποτέ δυνατόν μία …κυβέρνηση να προκαλεί αναταραχή στην κοινωνία;

Αγαπητοί μου φίλες και φίλοι αναγνώστες. Εάν θέλετε να διαταράξετε οτιδήποτε και οπουδήποτε αναθέσατε το στην κυβερνητική εποπτεία!

Μετά από όλον αυτό το κοινωνικό-πολιτισμικό shock πήρα μια βαθειά ρουφηξιά του αγαπημένου μου Κουβανέζικου Cohiba προκειμένου να ηρεμήσω και ξαφνικά αναπήδησα με τρόμο!  Η κορυφαία αυτή μάρκα πούρων στον Κόσμο ιδρύθηκε το 1966 ως μία περιορισμένης παραγωγής ιδιωτική φίρμα προκειμένου να παρέχει κατ΄ αποκλειστικότητα τα πούρα της στον Φιντέλ Κάστρο και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κ.Κ. Κούβας και της Κουβανικής κυβέρνησης!

Απίστευτο! Υπάρχει ελπίς λοιπόν!

Σημ. Ελπίζω να μην σας προκαλώ δυσάρεστα συναισθήματα με τα προηγούμενα, ειδικά σε όσους πιστεύετε στον κρατικό παρεμβατισμό, ούτε έχω σκοπό να θίξω τα πολιτικά πιστεύω οποιουδήποτε, απλώς εκφράζω την εντελώς προσωπική μου άποψη πάντα με απόλυτα καλόπιστη διάθεση και στόχο την δημιουργική αναζήτηση λύσεων… και φυσικά το χιούμορ δεν είναι αντικείμενο για γέλια! Σχετικά με τα Cohiba δείτε την βιβλιογραφία.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)